Lång historia kort; en grannfastighet (flerbostadshus) har nyligen fått en större (ca 5x10 meter) reklamskylt uppsatt på sin fasad. Nyfiken som man är så mailade jag Stadsbyggnadskontoret för att fråga om dom hade bygglov för detta (det har fuskats med detta tidigare), och fick då som svar att det fanns bygglov och att det gjorts grannehörande i Göteborgs-Posten några månader tidigare.

Och nu kommer då frågan; Göteborgs-Posten är en betaltidning och om man inte prenumererar på denna så får man ingen chans att yttra sig, så räkna detta som ett ok sätt att göra ett grannehörande på?
 
Vill minnas att i fall ett grannhörande blir väldigt omfattande så kan man göra det genom annons i lokalpress. men jag är osäker.
 
Vid hörande med berörda sakägare (grannehörande) där det finns väldigt många berörda brukar man istället underrätta sakägarna genom lokalpress. Då har varje kommun någon avgränsning av vilken lokalpress man ska använda sig av för att garantera största möjliga spridning. Ibland blir det en betaltidning om den har den största spridningen inom det område där man ska grannehöra.
 
Märkligt att det får vara så... Jag trodde alltid att de närmast "drabbade" alltid fick brev...
 
Om det är en väl avgränsad sakägarekrets så sker det nästan alltid genom brev, men ibland kan väldigt många anses vara berörda av en avvikelse och de kan då inte få ta del av tillfället att yttra sig om man bara skickar brev till "ägarna" av intilliggande fastigheter.

Exempelvis på en stor kommunal fastighet där det kanske finns ett tiotal grannfastigheter med BRF och HR och hundratals boende och kommunen har bedömt att alla behöver få tillfälle att yttra sig (dvs att det inte räcker att skicka ett brev till varje BRF eller HR-förvaltare). Eller där omgivningspåverkan är så stor att det inte bara är angränsande fastigheter som berörs.

Alternativt så kan det vara mycket omsättning i ägarförhållandena. Ett exempel är i ett utbyggnadsområde där tomterna säljs i stora etapper och det tar tid för lagfarten att uppdateras i fastighetsregistret. Det vore riktigt tråkigt att missa någon som blev ägare de senaste veckorna och som definitivt kommer att beröras av det avvikande bygglovet. Därför annonserar man för att vara extra säker på att berörda får se hörandet.

Idag, där Internet är den främsta informationskällan, kan det upplevas som en rätt arkaisk inställning att förutsätta att alla läser lokalpressen. Lagstiftningen är långsam på att hänga med den digitala utvecklingen, men det finns många förslag ute nu på hur man kan förenkla detta.
 
Förr var det väl Post- och Inrikes Tidningar som gällde som allmän offentligt godkänd informationskälla.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Post-_och_Inrikes_Tidningar

Att idag inte kunna kommunicera digitalt med alla berörda verkar ju svagsint.

Har kommunen i fråga ingen hemsida, facebook-konto eller liknande?
 
Hemmakatten
Det är fortfarande Post- o Inrikestidningar som gäller och den är digital. Finns på bolagverket.se's sida.
 
Nu var frågan om grannehörande, och då räcker det inte med att "anslå" på kommunens hemsida.

Självklart är det Post- och Inrikes Tidningar som gäller för kungörelse av beviljat lov, det och kungörelsebrev till de närmast berörda sakägarna. Dock känner många över huvud taget inte till att de kan läsa kungörelser om bygglov genom PoIT...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.