Hej!

Vi har nu kommit fram till momentet att sätta upp lister och golvlisterna går hur bra som helst, taklisterna däremot är värre. Vi ska ha en hålkälslist och vi har köpt den här:

http://www.beijerbygg.se/store/priv...56mm-vitmålad-1390200697706-46?artikel=152022

Efter att ha googlat oss trötta, och läst den ena förklaringen efter den andra, provar vi nu att fråga här.

Såhär ser rummet ut ovanifrån:

Rum ovanifrån.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Den röda linjen visar var taket börjar luta, och det lutar då mot väggen som på min bild är högst upp. Väggen längst upp är ca 1 m hög. De vanliga 90 graders-hörnen (längst ned på bilden), har vi lyckats gera till snyggt. Men de två hörnen längst upp på bilden samt där snedtaket börjar (de båda ändarna på den röda linjen) vet vi inte hur vi ska bära oss åt med.

Såhär ser den låga väggen ut framifrån:

Rum framifrån.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vinkeln mellan den låga väggen och taket är alltså ungefär 128 grader. Vinkeln där snedtaket börjar är ca 142 grader (alltså vinkeln mellan det raka taket som vi har första biten i rummet och snedtaket.

Till vårt förfogande har vi en sånhär:
https://www.netonnet.se/art/hemhushall/verktyg/sagmaskiner/metabo-kgs216m-v2/210458.9450/

Den går att vrida åt båda håll, men den går bara att vinkla åt ett håll.

Tacksam för alla tips :) Bifogar ett par bilder på hur rummet ser ut också, kanske lättare att förstå bilderna ovan då :)

2016-06-29 12.10.01.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


2016-06-29 12.10.20.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Kan förresten tillägga att jag läst en hel del på en sida som rekommenderas av många här: http://hvilaro.blogspot.se/2008/07/gering-taklist.html

Jag har dock lite svårt att hänga med på hur han bär sig åt, med alla streck i olika vinklar... De hörnen som vi fått till (de i de två 90-graders-hörnen utan snedtak) har vi gerat båda listerna 45 grader, och det har som sagt blivit bra. Så nu undrar vi alltså om och hur man kan göra på samma sätt i de svåra hörnen. Alltså utan att använda hvilaros modell där man kör ena listen rak och sedan täljer ur den andra för att passa.
 
  • Gilla
Grimar Bärse
  • Laddar…
image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Såhär ser mallarna ut som vi gjort till de vanliga hörnen.

Vi har dock försökt tälja listen som ska sitta längs den korta väggen enligt hvilaros instruktioner, för att få den att ligga lite bättre mot väggen. Det känns dock som ett extremt drygt jobb att tälja 15 m list (5 m/rum i tre rum). Läste något om lister för 135 graders vinkel, de borde kanske fungera hyfsat även om vår vinkel är 128? Någon som vet var man kan få tag på lister som passar till de lister vi har, alltså så att de har samma mått?
 
Har satt hålkälslist i snedtak på vårat sovrum. Mätte, prövade en massa och gav sen upp. Gerade så det blev hyfsat och fogade sen mellan listerna. Var det för mycket fel så tog jag fram multiverktyget och snyggade till lite. Lite färg på det så syns det inte sen :D
 
Snabbast: Gera ungefär och spackla gliporna.
Snyggast: Prova gera på mindre bitar tills de rätta vinklarna fås fram. Kapa de slutliga bitarna men lämna någon mm till finjustering med fil/sandpapper.

För att ändra vinkel längs en hel list, använd lämpligt elverktyg som elhyvel eller vinkelslip.

Se minst fem andra trådar här om samma fråga. Sök på hålkärlslist och snedtak.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.