Hej,

har last I forumet men får inte riktigt svar på de frågor jag har.

Vi håller på att bygga ett lösvirkeshus och ska passa på att måla vindskivorna medans vi har byggställningar runt huset.

1) har last att fukthalten spelar roll när man ska måla vindskivorna, måste vi skaffa en fuktmätare eller brukar det gå bra att måla på sommaren ändå?

2) har last att man endast ska måla framsida och kanter, gäller det även grundmålningen?

3) Vad använder man för att grundmåla? (oljefärg/ samma färg som man ska ha som täckfärg?)

4) Är det akrylatfärg som gäller som täckfärg? (huset byggs på Västkusten, nära havet)

5) Hur manga strykningar behövs? Träet är obehandlat. 1 lager grundfärg och 2 strykningar täckfärg?

6) Är det lättast att måla med pensel eller behöver man en roller också?

7) Hur räknar jag ut hur mycket färg (och ev. grundfärg) som behövs? Huset har vindskivor på 2 gavlar "som vanligt" + 2 mindre gavlar där vi har burspråk.

8) Vad är torktiden för ev. grundfärg och akrylatfärg? Tror ni att man kan måla klart vindskivorna på en dag eller behöver man sprida ut det på flera dagar?

Stort tack på förhand!
 
1. Det behövs ingen fuktmätare utan det är bara att måla. Om det finns fukt kvar i brädorna så torkar det ut genom "baksidan" som ni lämnar obehandlad.

2. Exakt. Baksidan ska vara obehandlad så att fukt kan torka ur brädan. Ni kommer ju att sätta plåt mellan vindskiva och tak så baksidan kommer aldrig att utsättas för väder.

3. Fråga färgaffären. Olika tillverkare har olika system för vilken grundfärg man ska använda. Det är viktigt att man använder samma tillverkare för både grundfärg och täckfärg.

4. Vet ej. Er lokala färgaffär borde ha bra koll, undvik Byggmax, Bauhaus och liknande lågprisbutiker utan gå till en riktig färgaffär så har de bra kunskap.

5. Normalt räcker en grundstrykning och två täckstrykningar men sånt varierar mellan olika tillverkare och kanske även om ni har ett utsatt läge för väder. Fråga i färgaffären så vet de exakt hur det ska vara med den färgen som ni köper.

6. Alltid pensel när man målar fasad och vindskivor. Ytan på brädorna är ju lite grov och man behöver jobba in färgen i alla ojämnheter och då duger inte en roller.

7. Räkna ut arean på vindskivorna så är det lätt att jämföra med den färgåtgång som färgtillverkaren anger.

8. Torktiderna varierar mellan olika tillverkare så återigen vet färgaffären bäst. Det normala är dock att färgen ska torka 2-6 timmar så teoretiskt kan man hinna med allt på en eller två dagar. Dock så ska man aldrig måla i direkt solljus då det lätt uppstår blåsor i färgen och man ska inte heller måla så pass sent på kvällen att det kan slå dag på färgen innan den har torkat. Därför brukar man i verkligheten endast hinna med ett lager per dag.
 
Grundfärgen brukar behöva 24 h innan övermålning. Akrylat 3 h. Kolla prognosen på smhi, måla inte om luftfuktigheten går över 80% inom någon timme. Gärna en regnfri dag innan målning (annars skulle jag fuktmäta <16%).

Grundolja ändträ och skarvar innan grundmålning!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.