Hej! Vårt golv på sovrumsvåningen släpper igen ohyggligt mycket ljud till vardagsrum och kök på våningen under, och tvärtom. Det är ohållbart nu när barnen blir större. Vi har tänkt bryta upp alla olika klickgolv och lägga mer rejäla och enhetliga golv på våningen dels för att få det mer enhetligt, men främst för att göra något åt ljudet. Känslan är att det knappt kan finnas någon isolering alls i golvet/taket. Min fråga är vad ni tror att vi kommer att finna under golvet och vilken isolering ni tycker att vi ska satsa på? Vi vill ha ett hum innan vi börjar bryta upp något av rummen. Är detta ett enormt jobb eller något som vi kan göra själva (vilket vi tänkt)? Tack för eventuell hjälp!
 
Hjälper inte med annan golvbeläggning. Du har en resonanslåda i mellanbjälklaget. Detta utrymme måste fyllas med något. Normalt tar man mineralull. Eller sprutar in lösull. Troligen finns det inget alls där idag. Därav ditt problem. Borra ett litet hål på 5cm någonstans (i en garderob tex) och kolla vad du hittar. Det är ett stort jobb att göra detta i efterhand. Men lösull skulle rent tekniskt kunna sprutas in i små hål, men det är nog inget man gör själv (dvs dyrt). Filttofflor till barnen och tjocka mattor på golvet är en mycket billigare lösning.....
 
Troligtvis har du inte så mycket ljudabsorption i bjälklaget, i kombination med att övergolv och undertak på ett eller annat sätt är kopplade.

Riv upp golvet ner till bjälkarna (om det nu är ett lättbjälklag). Fyll facken med isolering, ska inte packas hårt. Fyllning till ca 75-90% räcker gott. Limma elastomerremsor (typ Sylomer) eller liknande produkt på bjälkarna. Lägg en golvspån, foam och parkett.

Sen en vacker dag kan du passa på att göra något från andra hållet också, dvs nerifrån. Ex Gyproc AP25-regel och 2x13 gips i befintlig konstruktion. Det bygger dock ca 5-6cm. Det bör inte bli sämre iaf.

EDIT: Sen, beroende på övriga konstruktioner kan det gå flanker ner via ex yttervägg. Men, du gör inte fel med att börja med golvet på ovanstående sätt.
 
  • Gilla
Björn Melander
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.