Vi har planer på att bygga till en våning på vårt hus i stockholmsområdet. Initialt tänkte vi anlita en taklyftfirma som tillverkar delarna i fabrik och lyfter på dem under ca en veckas tid (den korta tiden är inte så viktig för oss).

Efter att ha pratat med kollegor och även tagit del av diskussioner i detta forum börjar jag luta åt att det kanske vore bättre och ev också billigare att låta bygga i lösvirke. Jag har också fått kontakt med en firma som verkar ha bra referenser och skulle kunna åta sig det under Q4 alternativt 2016.

Tanken är att göra det i etapper: 1) vädersäkrad tillbyggnad; 2) badrum i tillbyggnad 3) flytta kök och badrum i befintligt plan. Tanken är att göra så mycket av det övriga arbetet på egen hand.

Vi har inte erfarenhet av något liknande sedan tidigare. Vad ska man tänka på? Vilken professionell kompetens bör man anlita för att säkra det egna ansvaret och intresseområdet, t ex byggherreombud, byggsamordnare etc?
 
Vi har just byggt ut med lösvirke. Frågan om vad ni bör ta in för extern kompetens utöver byggentreprenaden är svår att svara på. Om ni är beredda att göra en hel av jobbet själva är ni kanske kunniga nog att själva överse och samordna bygget. Vi tänkte först göra det på totalentreprenad men insåg efter ett tag att man sparar många hundratusen på att dela upp entreprenaden och projektleda och samordna själv. Den enda externa kompetensen det är krav på är kontrollansvarig, och har ni en bra KA så kanske det räcker.

Den enda formella lilla fallgropen som vi missade var att om man är byggherre med delad entreprenad så har man också ansvar för att arbetsmiljöreglerna följs, till skillnad från när man har totalentreprenad då man räknas som dum konsument. I praktiken innebär det att man måste upprätta en arbetsmiljöplan (inte svårt). Kommunens byggnadsinspektör frågade efter den när han var på platsbesök, men det var inte värre än att vi fick upprätta en och komplettera med.

För oss såg uppdelningen ut så här:

En entreprenör för mark och grund.
En entreprenör för vvs (kontakt genom grundentreprenören).
En entreprenör för stomme, tak, väggar, fönster och alla grovsnickerier.
En entreprenör för plåt (kontakt genom snickerientreprenören).
En entreprenör för el ((kontakt genom snickerientreprenören).
Återstår en entreprenör för plattsättning (inte upphandlad än).

Målning, golv och lister gör vi själva. Alla moment har vi tagit in offert på utom vvs som jobbat löpande. Sedan har det tillkommit en del extrajobb, där har vi tagit det löpande. När man lärt känna entreprenören och fått förtroende har det känts OK att låta dem jobba löpande.

Ett par allmänna tips: vi hade tänkt göra mer själva men efter ett tag blir man rätt less på att lägga all ledig tid på bygget och vill ha det klart. Räkna med att ni kommer vilja köpa in mer jobb än det var tänkt från början.

Läs på inför alla moment så ni vet exakt vad som ska göras och hur. Det här forumet är ovärderligt. Fotografera allting under de olika stegen. Tänk igenom varje steg i förväg och diskutera med byggarna. Gå runt med platschefen varje dag åtminstone på morgonen och eftermiddagen, gärna även vid lunch. Det kommer vara massor av småbeslut som måste tas och om ni inte är där kommer byggarna göra som de tycker, och det kanske inte är vad ni vill ha. Se till att ha skriftligt på åtminstone större saker, t ex med ett mejl direkt efter mötet. Se definitivt till att ha skriftligt på saker som byggaren beställer som inte är standard, t ex fönster och dörrar.
 
  • Gilla
chrisli och 2 till
  • Laddar…
Tack för utförligt och tänkvärt svar! Utifrån ditt svar så känns det som att vi faktiskt har iaf OK förutsättningar att samordna tillbyggnaden på egen hand eftersom vi faktiskt vill dela upp leveransen i delar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.