M
Jag undrar vad som gäller om man köper en fastighet och sedermera upptäcker bygglovspliktiga saker som blivit uppförda utan bygglov. Kan man begära skadestånd av säljaren eller ingår det i mitt ansvar som köpare och undersökningsplikt att kontrollera att det finns bygglov för allt på fastigheten?
 
K
Det ingår i ditt ansvar enligt jordabalken och faktiskt busenkelt att ta reda på med hjälp av ett telefonsamtal till kommunen.
Men om du nu låtit ett företag göra en jordabalksundersökning och tagit betalt för det kanske du kan begära en liten ersättning av dom.. Men några astronomiska siffror rör det sig knappast om.
 
M
Okej, tack för svar.
 
Det är nog inte fullt så enkelt.

Det finns rättsfall där det fastslagits att en köpare skall kunna anta att det finns bygglov för det som säljs.'

Men troligen beror det på omständigheterna. Om det finns anledning att misstänka att det är strul med bygglovet, så får man en fördjupad undersökningsplikt.

Men antag att du kontrollerar bygglovet, och så visar det sig att bygglovet är utfärdat, men huset är byggt 20cm för högt. Det är inte rimligt att en köpare skall jämföra det givna bygglovet med det faktiska huset ner till millimetern.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.