Jag ritar på att bygga ut vårt enplanshus i två moduler, så att det mer får formen av ett kors. I nuvarande hus har vi vattenburen golvvärme och jag tänkte använda samma system i tillbyggnaden.
Hur drar jag bäst vattenslingorna fram till de två nya plattorna?

Ska jag gå upp via vinden och ner genom en av de nya väggarna eller försöka lägga synliga vattenslangar genom husets befintliga rum för att nå de nya plattorna?

Om jag går via vinden så kan jag sätta en "högsta punkt" där med en luftningsnippel.

Andra förslag?

Befintligt hus är på 120 kvm och tillbyggnaden blir ca 25 + 30 kvm.

Huset värms via frånluftsvärmepump.
 
Det beror ju helt på omständigheterna.
Personligen så skulle jag anstränga mig så mycket som möjligt för att slippa gå upp på vinden med vattnet. Det är ju ändå betydligt bekvämare och smidigare att lufta ett element på normalt sätt jämfört med att klättra upp på vinden, krypa längst bort i ett hörn, skotta undan alla isolering (som kliar), lufta, skotta tillbaka all isolering, krypa ner, duscha bort isoleringsdammet (som kliar hejdlöst mycket vid det här laget), slänga kläderna i soporna då det är lönlöst att tvätta bort isoleringen, klart! Men visst om det inte finns någon annan möjlighet så är det ju den vägen man får gå. Man kan ju även vara klok nog att bygga en landgång till och en liten låda runt luftningspunkten där man enkelt kan lyfta på ett lock så att man slipper allt meck med lösull. Det som man verkligen måste säkerställa är att det är lätt att förstå att det finns en luftningspunkt på vinden för annars kommer framtida ägare bli tokiga när de inte lyckas lufta systemet på ett bra vis.

Lägg gärna ut en planlösning så blir det lättare att ge lite tips och idéer.
 
Här är en grov överblick. Det är tre nya rum som ska till. Ett sovrum, ett inglasat vinterisolerat uterum och en förlängning av köket och hallen. De nya plattorna är färglagda.
Värmepumpen och golvvärmecentralen finns längst till höger i huset. Bild1.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Spåra in det i väggarna från centralen till rummen. Att återställa väggarna är ett rätt litet projekt jämfört med hela utbyggnaden
 
Om jag ska spåra in i väggar, hur passerar jag då dörrposter eller badrum?
Om jag går över en dörrpost så får jag en ny "högsta punkt" som kräver att jag kan lufta där.

Om jag går via vinden så har jag en punkt som blir lätt att komma åt, bara att sätta högsta punkten precis vid vindsluckan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.