Vilse och behöver hjälp att välja färg till gamla fönster

Är ute efter en märkesfärg, istället för att diskutera olika tekniker tror jag det blir lättare att jämföra olika produkter med varandra som inns att köpa runt om i sverige

Har ni exempel på några vatten och ej vattenbaserade?
 
Valde Alcro Bestå, och det blev bra resultat (skrapade trärent, impreg., grund, 2xtäck) men det är nog för tidigt att säga något om hållbarheten.
 
sulfobus skrev:
Valde Alcro Bestå, och det blev bra resultat (skrapade trärent, impreg., grund, 2xtäck) men det är nog för tidigt att säga något om hållbarheten.
Samma här, svärfar, pensionerad målarmästare rekommenderade. Inne på 5:e året på sina ställen utan problem.
 
Nu var det inte typ av färg du ville ha svar på, men det är trots allt det viktigaste - så svaret blir linoljefärg.
Engwall o. Claesson, Allbäck,Ottosons eller Kulturhantverkarna är väl några av de som brukar figurera som märken.

EoC var ju med i Folksams test, så det kan väl vara nåt att gå på. Att det inte blir godkänt resultat diskuteras i någon tråd här, och sägs delvis bero på hur testet är utformat. I verkliga livet så är det ju en färg som funkar mycket bra.
 
  • Gilla
heimlaga
  • Laddar…
kysan skrev:
Samma här, svärfar, pensionerad målarmästare rekommenderade. Inne på 5:e året på sina ställen utan problem.
Är det inte så att det går fort att måla första och andra gången, tills den dag färgen börjar flagna och allt ska skrapas rent och grundmålas igen, medan linoljefärgsmålat trä då har mycket mindre underjobb. Så i ett 10-15års-perspektiv är det perfekt, men i längre perspektiv så vinner linoljefärgen stort?
 
När jag tittar runt på bahaus finns det i princip bara akrylat och kanske en linoljefärg oftast beckers
Vart är olje/alkydsortimentet?

Använder ni linoljefärgen till fönstren till andra vita detaljer också?

Vilka är de mest sålda i sverige?
 
Redigerat:
Målarfirman som målade om vårt hus nyligen använde också Alcro Bestå Fönsterfärg. Enligt honom var den bäst.

Han använde den till fönster, altandörrar, garagedörr och överliggare på farstukvisten.

Personligen har jag dock ingen erfarenhet mer än att det ser bra ut. De målade för övrigt resten av huset med Alcro Bestå / Beckers Perfekt akrylat vilken har fått bra omdöme i Folksams färgtester, så jag litar på hans rekommendation.
 
Redigerat:
Hemmakatten
Inte målat fönster men använt Alcro Timmerlasyr utvändigt och Alcro Bestå utvändigt på undersida tak och samma invändigt på likadant tak.
Vi är myckte nöjda. Målaren som spacklade och målade allt invändigt (vi målade själva utsidan) sa att detta var det enda märket han använde. Vi är helnöjda och nu 10 år senare är det fortfarande fint.
 
Är det inte så att målare inte har tid att hålla på med äkta linoljefärg, alternativt så kan de blanda in terpentin eller annat lösningsmedel men då blir den hälsofarlig. Detta gör att det alternativet inte finns för dem, oavsett hur bra resultatet blir. Står man själv och målar en fönsterbåge per kväll är inte torktiden en issue, dessutom är det man själv som kommer få stå och skrapa den där "moderna" färgen när den börjar flagna om 20 år. Förutom på en mycket liten ort så är det högst osannolikt att en målare får "ta hand om" de fönster han målar 20 år senare.

Vet att det var en tråd här där någon målare skrev om problemen med "moderna" färger på ett vad jag tyckte ganska objektivt sätt...

Att något håller 5 år, när förväntad livslängd på ett bra tillverkat och rätt underhållet fönster är flera hundra år säger ganska lite om metoden/färgen... Men eftersom linoljefärg funnits i flera hundra år och bevisligen funkat så borde det vara ett säkert val. Därmed inte sagt att någon modern färg skulle kunna vara bättre, men den uppfattning jag fått är att man optimerar mot snabb applicering, billigt produktionskostnad och långt underhållsintervall - men inte billigt underhåll i det att det kan krävas en omfattande renskrapning efter ett par ommålningar.
 
  • Gilla
Yasse
  • Laddar…
Linda Anderson skrev:
När jag tittar runt på bahaus finns det i princip bara akrylat och kanske en linoljefärg oftast beckers
Vart är olje/alkydsortimentet?

Använder ni linoljefärgen till fönstren till andra vita detaljer också?

Vilka är de mest sålda i sverige?
Linoljefärg kan väl användas till i princip allt, jag är ganska ny som husägare, men kommer att utomhus försöka enbart välja linolje eller slam (faluröd i mitt fall) -färger.

Det kan kännas bökigt att det inte är så lätt att få fatt på färgen, men det finns många märken på linoljefärg och sådana som säljer den. Det verkar som byggvaruhusen har ett "smalare" färgsortiment än rena färghandlare - jag skulle komplettera nån annan putsfärg jag köpt på lokala färgaffären (som fö har kulturhantverkarnas linoljefärg) men denna fanns inte att få tag på på byggvaruhusen, trots de hade samma märke på färg.

Det tråkiga är väl om det är målat med en annan färg innan, då måste ju egentligen den bort för att linoljefärgen ska kunna tränga in och skydda träet. Inomhus spelar det väl mindre roll, där behövs ju inte fuktskyddet på samma sätt.

Kolla mitt första inlägg och googla för att hitta de som säljer "riktig" linoljefärg, på deras hemsidor kan du hitta återförsäljare. Tror du ska undvika de "vanliga" märkenas linoljefärger och gå på de som är specialiserade på just linoljefärg...
 
Duttarmajster
Alla våra fönster från 30-talet är renoverade med Alcro Bestå och ser nymålade ut efter ett par år.
En kompis sekelskifteshus har sina fönster renoverade med Alcro Bestå och de ser nymålade ut efter 10år.
Bra skit helt enkelt. Många firmor som bara arbetar med att renovera fönster använder produkten också.
Jag rekommenderar Alcro Bestå till fönster och Caparol Carat för fasadmålning.
 
Till gamla fönster skulle jag utan att tveka välja linoljefärg. Märke är lite beroende på var du bor, vilka som finns i närheten = lätt att få tag på. Dom flesta färgaffärer har Alcros linoljefärg vit, den är tillverkad av Engwall och Claeson.
 
  • Gilla
JohanLun
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.