Hej

Vi har precis köpt en tomt på ca 3000 kvm. Halva ytan ungefär kommer att gå åt till husbygge och grovplanerad tomt där vi ska lägga gräs men andra halvan vet vi inte vad vi ska göra med riktigt. Helst skulle vi vilja ha gräs men det är en gammal äng/åker som är lite svårbearbetad (se bild) eller kan man göra något annat vettigt av den delen utan att det kostar skjortan ? Tips mottages tacksamt //Jörgen
20160604_101147.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
BirgitS
Nu är det ju stor skillnad på åker som innehåller mycket näring och en näringsfattig äng. Men om det är en äng med blommor kan det väl få fortsätta vara en vacker äng, kräver att man går över med lie efter blomningen och krattar bort efter att fröna har släppt för att den ska fortsätta att vara näringsfattig och blomrik. I ängen kan man göra gångstigar med gräsklipparen.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
C
Ja, blosteräng är fint och relativt lättskött. Annars, om det inte måste vara en perfekt villagräsmatta så är det ju bara att börja klippa ytan så blir den ju gräsmatta.
 
Jo jag hoppas ju att det är mera åt ängshållet än åkermark. Är också inne på att isf behålla den och som du skriver slå den någon gång då och då.Som man ser på bilden så ligger det en väg ganska nära, vad finns det för buskar eller träd man kan plantera som skymmer lite och som passar in i landskapet ?
 
Nej den behöver inte vara perfekt men det kan ju vara skönt att kunna utnyttja ytan till något vettigt
 
En äng måste slås två gånger per år, annars lägger sig gräset ner och kväver sig självt.= mosstillväxt. Tyvärr är det inte bara att klippa för att få det till en gräsmatta, jag bor själv med en gammal åker/äng och den är bucklig så gräsklipparen fastnar. Vill du göra det lättare att klippa, så behöver du förmodligen jämna till plätten först. Ett "enkelt" sätt att göra det är att först låta grisar böka upp allt en säsong, sedan platta till och så på nytt.

En buske som passar bra är den hederliga syrenen. Billig är den också, man brukar kunna få ta av dom gratis.
 
  • Gilla
Jörgen Alw
  • Laddar…
Claes Sörmland
Buskar som passar in i landskapet mot vägen:

Skogsolvon
Benved
Fläder
Plommon (rotäkta t ex allmänt gulplommon och krikon)
Körsbär (buskiga former)
 
  • Gilla
Jörgen Alw och 1 till
  • Laddar…
Så potatis...
1. Stampa ner alla växter
2. Lägg ut sättpotatis i rader
3. Lägg på 30cm lager av halm o vattna rikligt.
4. Vänta
5. Plocka o ät ren potatis under halmen
 
  • Gilla
Jörgen Alw
  • Laddar…
C
MissAnpassad skrev:
En äng måste slås två gånger per år, annars lägger sig gräset ner och kväver sig självt.= mosstillväxt.
Vi har slagit vår äng en gång om året de senaste 10 åren och det blir fint ändå. Dock räfsar vi två gånger om året.

Tyvärr är det inte bara att klippa för att få det till en gräsmatta.
Kanske, kanske inte. Klart man kan behöva jämna till om det är ojämnt, men ställer man gräsklipparen på högsta kommer man undan med rätt mycket. Sen jämnar det till sig lite av sig självt med tiden. Givetvis måste man slå kort först innan det går att klippa.
 
  • Gilla
Jörgen Alw
  • Laddar…
Har prövat ditt tips med grisar. Funkar inte om man vill ha en jämn yta. Grisar bökar just bara där de hittar något intressant. Sedan står du där med en fläckvis bökad yta. Ömsom stora gropar , ömsom orörd grästorv. Sedan måstw du ändå hyra in en bonde som plöjer i harvar så det blir jämnt....

Grisar är kul, men himla massa jobb! De måste matas morgon och kväll och så rymmer de....
 
Redigerat:
Tror jag hoppar över grisarna, tack för tipsen så långt iallafall ☺
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.