Hej,

Vi är på gång att renovera köket och då tänkte vi byta ut innertaket samtidigt. Idag ser det ut såhär :

T1oSylh.jpg
dKQEBMv.jpg
http://i.imgur.com/dKQEBMv.jpg

Man kan se bitar av original taket under och vår första tanke var att bara riva ner trätaket och låta original taket ligga kvar(som troligen ser lika dant ut som i resten av huset). Problemet blir troligen att det är fullt av hål efter skruv/spik.

Såhär ser taket ut i övriga rum :

Pn8cW9w.jpg
http://i.imgur.com/Pn8cW9w.jpg

Man hade såklart kunnat riva ner både trätaket och original taket, frågan är bara om det är någon mening med det? Eller kan man kanske nya sig med att riva ner trätaket och sen sätta gips direkt på original taket(spackla igen gliporna), d.v.s så som trätaket sitter idag?

Vi hade gärna velat ha ett helt vitt tak utan spår eller liknande men frågan är om det är möjligt i ett hus där stummen är av trä? Vi kan se vissa väggar där det rört sig så mycket att det blivit sprickor i tapeten, dock är troligen de tapeterna från 70 talet.
 
Vi har tagit bort i hallen, det var lite hål, men jag fyllde en dosspruta för flytande antibiotika med spackel och tryckte i hålen, och slipade lite lätt när det torkat, sedan målade på. Märkena syns i motljus, men bara om man tittar efter just det och det är det ju bara jag som gör. Så varför inte testa i ett hörn hur du tycker det blir?
 
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
Ja, jag får se till att ta ner några bitar och se hur skicket verkligen är på taket under. Annars verkar fasade gipsskivor kunna bli fint och dessutom ganska smidigt att sätta upp om jag förstått rätt.
 
Då har vi rivit ner taket, såhär ser det ut under :
kzrf5IN.jpg
lOTdCRr.jpg
NbNSXCF.jpg
SSFp5KE.jpg
uTWkqSN.jpg
5gQBFdQ.jpg
vCWju5P.jpg
ILNEL8m.jpg
Soy1QjB.jpg
Rghunne.jpg
MnXTGng.jpg
IqJRDKU.jpg
BjEGP9E.jpg
OsM8fHi.jpg
UsVvGdS.jpg
OlMXkT4.jpg
6aTepMs.jpg
0YztaiY.jpg
ZN7CCkt.jpg
Man kan här se att taket inte går ända in till ytterväggen av någon anledning!? Sen kan man också se isolering och takstol. Så man får anta att dessa takplattor faktiskt också håller upp isoleringen vilket gör det mindre kul att dra ner dem om man nu byter tak helt. Vi kan också se att taket troligen lagts genom samtliga rum, d.v.s de sitter ihop mellan rummen.
VHiCtgM.jpg
ITvoUFn.jpg
Kan se att här finns även plast
oFiMPbN.jpg
qu2E3ei.jpg
shjWDmB.jpg
c65IjQ1.jpg
eWalZLc.jpg
04Dg4j5.jpg
deBkkCB.jpg
Man kan se här att taket hänger ner något, kan vara så att taket inte sitter ända upp som det ska. Det går att trycka upp men det sviktar ner igen.
KpgdzRt.jpg
4u9cZZo.jpg
blDBBiK.jpg
0qRa6B1.jpg
6USE3yN.jpg
FgYCkiz.jpg

Länk till högupplösta bilder : http://imgur.com/a/Ctsba


Det syns dåligt på bilderna men taket under är ganska gult och det är en hel del märken här och där. Misstänker att om man ska spackla och lägga mjukfog mellan var platta så pratar vi omfattande jobb. Först får man sandpappra hela taket, förhoppningsvis med någon slip där man kan stå från golvet. Sen får man spackla, slipa igen, grundmåla, och slutligen täckmåla 2-3 lager. Man funderar såklart på om det kanske är mindre jobb att sätta upp nytt tak?

Hur hade ni gjort är? Åtgärdat befintligt tak och lagt grova taklister för att dölja springan mot ytterväggen. Eller hade ni lagt in nytt tak, fasad gipsskiva?
 
Slätt tak i trähus är väl inget ovanligt, visst kan det röra sig/spricka om huset sätter sig, men det brukar ju normalt stanna om huset står hyggligt stadigt...

Men jag tror inte på att försöka spackla de skivor som sitter där, de har nog aldrig varit tänkta att kunna bli helt släta. Men att sätta vanligt takgips över och sen remsa och spackla borde väl funka... Det är säkert mycket arbete, men blir ju troligen ett bättre resultat. Jag tror inte det är nåt som är jättedyrt att leja bort, och målare är ju vana och snabba på detta istället för ett halvbra resultat och massor av eget arbete (då det tar tid om man inte är van och rätt verktyg). Det finns ju även takskivor som ser ut som de som redan sitter där. Om man tycker de är ok så misstänker jag de är enklare att montera, det är väl därför de finns (för nog är det snyggare med slätt tak, det är lite "kontorskänsla" med dessa takskivor tycker iallafall jag, men som tur är har alla olika smak...
 
J
Sätt nya gipsskivor. Finns med fasade kanter som är lite mindre och lättare att hantera om kan inte har en skivlyft. Spackla och slipa sedan alla skarvar utan remsa minst 3 ggr tills det är helt slätt. Limma sedan microlite eller motsvarande fiberväv i taket. Måla sedan med takfärg. Garanterat ett snygt slätt och sprickfritt tak.
 
  • Gilla
leby och 2 till
  • Laddar…
Av ren slump så har jag börjat att spana in vilka tak folk har hemma nu när jag såg att vi hade pappspända tak. Döm av min förvåning när det visat sig att jag inte har haft någon koll alls på vilka Innertak folk har :)

Inte ens dom med fina vitmålade pärlspontstak har snott min uppmärksamhet. Så länge det är vitt kan man ta ut svängarna rejält mycket innan det märks.

Mao lägg inte ner din själ i att göra taket till en detaljfråga. Effektivitet och fokus på rätt saker är mitt svar :)

Tillägg och förtydligande: laga skador och måla säger jag.
 
Redigerat:
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
Att spackla detta taket helt slätt var aldrig min tanke, däremot spackla bort hål och andra defekter hade kunnat vara görbart men troligen ganska krävande. Att sätta upp gipsskivor låter som en enklare lösning men å andra sidan måste man ändå spackla dem(skruvarna) och troligen även sätta mjukfog för att slippa de fula sprickorna. Nu pratar jag då om fasade skivor där man får någon form av rutmönster.

Visst kan man säkert få till hel slätt men det är inte kul om det skulle spricka vilket känns som en risk.

Så någon form av rutmönster kommer vi ha.

Visst finns det färdiga tak som är mer som parkettskivor har dock inte tittat närmare på det än.

Det jag oroar mig lite för är att taket som sitter där nu verkar inte helt stabilt, det sviktar en aning och trycker man det uppåt märker man att man kan trycka upp det 1 cm eller så där det inte ligger reglar. Trotts det verkar det relativt tjockt, kanske 2 cm. En tanke kan ju vara att sätta glesspont eller något som man drar upp i takstolarna men det betyder att taket kommer äta upp 3-4 cm extra misstänker jag.

Visst, ska man göra det rejält så får man gå upp på vinden, ta bort all isolering över köket och sen dra ner taket. Man får sen sätta upp något rejält tack som bygger någon cm så att det blir stabilt nog att hålla upp utan att svikta.
 
JDKahn skrev:
Sätt nya gipsskivor. Finns med fasade kanter som är lite mindre och lättare att hantera om kan inte har en skivlyft. Spackla och slipa sedan alla skarvar utan remsa minst 3 ggr tills det är helt slätt. Limma sedan microlite eller motsvarande fiberväv i taket. Måla sedan med takfärg. Garanterat ett snygt slätt och sprickfritt tak.
Låter intressant, du säger fasade? Du menar alltså inte de som är lite rundade och som bildar rutmönster? se: https://www.byggmax.se/skivmaterial/gipsskivor/takgipsskiva-p07212

Så vad man gör är att man köper helt plana gipsskivor som är fasade i kanten mot vandra, sätter upp dem, spacklar med vanligt spackel(inte mjukfog)och slipar 3 omgångar. Använd inte remsor utan sätt istället microlite eller liknande fiberväv i hela taket? Blir det då inte struktur ex :

500355647_1.jpg

För de e ju inte vidare fint.
 
En sak till, om man nu ska sätta gips, ska man vänta tills köket är på plats och då bara sätta gips fram till skåpen? Eller ska man riva ut allt och sätta gips över hela först?
 
det är en finare väv som avses, tror jag. Jag skulle nog valt att göra taket först, det borde vara enklare än att behöva anpassa sig till alla skåp...
 
J
snowjim skrev:
Låter intressant, du säger fasade? Du menar alltså inte de som är lite rundade och som bildar rutmönster? se: [länk]

Så vad man gör är att man köper helt plana gipsskivor som är fasade i kanten mot vandra, sätter upp dem, spacklar med vanligt spackel(inte mjukfog)och slipar 3 omgångar. Använd inte remsor utan sätt istället microlite eller liknande fiberväv i hela taket? Blir det då inte struktur ex :


För de e ju inte vidare fint.
Ja det var den skivan jag syftade på.
Tyvärr "tröttnar" gammal gips efter många år även om det inte ligger någon tyngd ovan på. (egen erfarenhet) För det verkar lite underligt att man inte skulle ha något stadigare mellan takstolar och gips. Någon typ av stadigare skiva alternativt gles. I mina tak satt det spånskiva direkt mot takstolar och sen gips på det. Så när jag skruvade upp de nya skivorna så löste sig "hänget" automatiskt genom några extra skruv mitt på skivorna.

Det finns helt slät glasfiberväv utan struktur https://www.byggmax.se/färg/målningstillbehör/glasfiberväv/målarfilt-p18550
Som föregående talare sa, så kan man grunda med den lite billigare färg för det suger bra första gången, men snåla inte med den riktig färgen för det blir så mycket bättre med en kvalitetsfärg med riktigt pigment. Själv har jag Scotte R2.

OBS. Gör taket innan du sätter in köket. även om man är försiktig när man målar taket kommer det färg på väggar och golv så man sparar mycket tid och jobb på att slippa täcka och maskera. Börja med taket och sen väggarna. Dessutom blir det mycket snyggare.


Slänger med en bild från delar av mitt tak så du ser färdigt resultat.

20160605_073306.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det där ser riktigt fint ut, så skulle jag vilja få det!

Jag ska reda ut som innertaket verkligen bär upp isoleringen, jag har för mig att när jag tittade uppifrån på vinden under isoleringen så såg det ut som spånskiva.

1Xn4d68.jpg

Du säger att jag länkar till rätt skiva, men den är rund i kanterna? D.v.s det blir ett rutmönster när man sätter upp den. Fyller du då in detta manuellt med spackel? Varför inte välja skivor som är helt täta mot varandra om man nu ska ha slät tak? Eller låter du Glasfiberväven sköta övergången utan att spackla upp under? Jag misstänker att glasfiberväven ska hjälpa till att hantera rörelser i huset så att taket inte sprickor?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.