Var runt ett par butiker idag men måste säga att utbudet är ganska dåligt där vi bor. De modeller de har i utställning är

Electrolux EFT5446/S - Liknande den vi har idag, d.v.s budget
Electrolux EFT6541OW - Ser stilren ut men flyttar inte så värst mycket luft verken på papper eller i butikerna men så låter det inte häller särskilt mycket. Ljuset är blått och kallt.
Thermex Steel - Ser inte fullt så lyxig ut men suger snäppet bättre än Elextroluxen. Ljust är gultonat och varmt, dessutom lyser den upp klart bättre än Elextroluxen.
Thermex ALSACE - Ser snygg ut men lite krångligare att styra med touch, den registrerar inte alltid rätt(som vanligt med touch). Denna har special filter som ska göra att luften kyls ner tidigare och stannar i fläkten.

I samtliga butiker pekade de ut Thermex och Franke som de största. Franke är tydligen Cylinda vilket genast känns budget av någon anledning. Den de pekar ut för Franke är 600 och den har något högre effekt än Termex Steel. Det som framhävs för Franke är att man enkelt kan plocka ner motorn och slänga delarna i diskmaskinen(easy clean).

Den ena säljaren trodde inte 70 cm skulle göra någon märkbar skillnad från en 60 cm, däremot gick man upp till 90 cm så, men det ser antagligen inte klokt ut.

Säljaren sa också att luftätare som suger in i höjd med hällen är inte så effektiva. Det är något man väljer när det är viktigare att kunna gömma fläkten.

Efter som Cylinda kom upp så tittade jag på deras och de har en som heter Cylinda Sund som ser fin ut men så är det Cylinda ;) : http://www.cylinda.se/ProduktDetalj/8404

Så vi har väl kommit lite närmare men det är en bra bit tills vi hittar rätt känns det som.
 
DFYD123 skrev:
Ja och ovanför vedspis förmodligen 1 meter, vad menar du?
Jag ville bara dela med mig om den info jag fått, som komplement till den siffra som tidigare inlägg gav för avstånd till gashäll. Varken mer eller mindre - ville vara hjälpsam eftersom jag själv fastnat på frågan när jag läste deras instruktioner där de skrev 65 cm (utan att precisera att detta främst gällde gasspis).
Vad menade du med ditt inlägg - lät lite surt och ifrågasättande vilket förvånade mig med tanke på att meningen med mitt bara var att dela med mig av min kunskap?
 
Just nu har vi tittat in oss på Electrolux EFT6576 men när vi pratar med deras support som är minst sagt undermålig så säger man att vårt köp på 41 m3 är på tok för litet för denna fläkt!? De menar på att man kommer få klart dyrare uppvärmning då luften kommer försvinna ut snabbt. Deras tips är att köpa en billigare fläkt?

Thermex som har liknande effekt håller dock inte alls med, de menar på att man då kör en lägre hastighet och slipper höga ljudet och dessutom lagar man mat kanske under en timme som max.

I vårt fall har vi ett rum till som kanske är 30 m3 intill och sen närmast fläkten har vi utgång till stor hall och vardagsrum vilket säkert påverkar.

I detta fallet är lägsta inställningen 288 m3/h men det finns kraftfulla fläktar som ligger så lågt som 120 m3h på min effekten, är det kanske att föredra?
 
BirgitS
BirgitS skrev:
Är du säker?
Så vitt jag vet är Franke från början ett schweiziskt företag och numera en internationell koncern, medan Cylinda startade i Sverige och numera är en del av Sonepar Frankrike.
[länk]
[länk]
[länk]
Nja, hur säker kan jag vara? Det var en försäljare som sa det men det verkar ganska troligt, jämför manualen för dessa 2 fläktar så ser man att de är identiska :

http://www.franke.com//kitchensyste...ar/600/50_cm/110_0350_544_detail.ksflash.html

http://www.cylinda.se/ProduktDetalj/8404

D.v.s manualen i sig är extremt lika varandra med både text och figurer.
 
BirgitS
Ja, det verkar vara i stort sett samma fläkt.

Men de två företagen ingår, enligt all information jag får fram, i två separata koncerner.

Däremot är varumärket Cylindas svenska ägare Elektroskandia Sverige AB, och deras ägare Sonepar, elgrossistföretag, dvs de finns mellan tillverkare och slutkunder. Det innebär väl att de köper in produkter som de tycker passar t ex varumärket Cylinda och säljer under det namnet, på samma sätt som Ikea köper vitvaror från olika tillverkare och säljer under eget namn.
http://www.elektroskandia.se/Information/4
Sonepar's business involves seeking out manufacturers and identifying and selecting the electrical equipment and technical solutions best suited to market requirements and then making them available to its own customers - generally electricity professionals - in the right place, at the right time and at the right price.
http://www.sonepar.com/group/quick-facts

Franke verkar i stället åtminstone tillverka en del av sina produkter själva, men det är inte helt entydigt eftersom de använder order "leverantör" om sig själva, så det är möjligt att de också köper in produkter från andra företag.
Franke is a world leading provider of products and solutions for residential kitchens and bathrooms, professional foodservice, coffee preparation and semi-/public washrooms.
http://www.franke.com/frankegroup/main/en/home/about_us.html

Försäljaren hade väl noterat att de två fläktarna är likadana och då dragit sina slutsatser lite för långt.
 
snowjim skrev:
Nja, hur säker kan jag vara? Det var en försäljare som sa det men det verkar ganska troligt, jämför manualen för dessa 2 fläktar så ser man att de är identiska :

[länk]

[länk]

D.v.s manualen i sig är extremt lika varandra med både text och figurer.
Elektroskandia är ett grossistföretag som äger varumärket Cylinda. Dom har ingen egen vitvarutillverkning utan sätter sitt varumärke på vitvaror inköpta från andra företag. Bla köper dom fläktar från Franke.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.