Hej hur jordar man enklast ett hus på billigaste sätt
Kanske låter snålt men all el ska bytas så fort pengarna finns vill bara göra en lösning för max 3-4 månader fram eftersom vi har barn och får tillträde på tisdag

Kan inte nått om el så så skippa tråkiga kommentarer

Får man jorda på inkommande el alltså innan proppskåpet eller ska varje säkring jordas vill minnas att det är 16 proppar om det skulle hjälpa.
 
Mikael_L
Jag tror att du inte riktigt skiljer på jordfelsbrytare och skyddsjordade uttag ...



Men det går som regel att sätta en jordfelsbrytare som skyddar hela huset. Är det en riktigt gammal elcentral blir det ofta lite krångligare. Och framförallt kan det hända att man upptäcker jordfel i anläggningen som gör att det blir en del felsökning och fix.


Vill du jorda uttagen så går det också bra att göra. Är det utanpåliggande ledningar så kan det krävas byte, är det infällt i rör så kan det krävas utbyte även där, eller att man drar i en extra jordledare.
Man måste jorda samtliga uttag i ett rum, även takuttaget.
 
  • Gilla
Müssli
  • Laddar…
I första hand tänkte ja en jordfelsbrytare som skyddar hela huset så händer det nått så slocknar hela huset misstänker ja och proppskåpet är från 1948 så det kan nog bli lite felsökning

Sen inom några månader så ska all el dras om till vägguttag och allt vad som finns och även nytt skåp och jorda så som det ska vara

Är bara ute efter en snabb och billig lösning så det absolut inte händer våran son nått eller oss. Får tillträde på tisdag och under veckan ska vi ta in offerter på att byta allt misstänker det hamnar på ca 50-70 tusen å byta
 
tommib
Den bästa lösningen i din situation är att installera en jordfelsbrytare. Om det inte finns några jordfel i anläggningen så går det snabbt och enkelt för elektrikern och kostar några tusenlappar. Finns det jordfel kan det ta betydligt längre tid och kosta mer, det går inte att veta i förväg.

Den billigaste lösningen är att möblera för alla vägguttag så att barnen inte kommer åt dem samt koppla ur allt annat som kan vara farligt. Man kan också installera petskydd i uttagen om de har brunnar. Har du oturen att ha sådana platta uttag som på bilden så är det meningslöst att montera petskydd eftersom ungarna bara drar bort dem, då är det förmöblering eller helt sonika skruva en bit spånskiva för eller liknande.

225885812_89ffce99-6ff1-4ffa-9ce8-89fb407975dc.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Eftersom du själv skriver att du inte kan något om el så rekommenderar jag absolut att du avstår från alla ingrepp i anläggningen mer än att sätta för uttagen på något sätt, risken är stor att du bara gör saker värre.
 
Mikael_L
Är det inte så lång tid innan eluppgraderingen så kan detta annars vara en lösning som höjer säkerheten en del:
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/20098963/
patrull-petskydd-vit__27946_PE099119_S4.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Men det hänger på att ni själva är noga och sätter tillbaka skydden efter att ni tillfälligt använt uttag.
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson
  • Laddar…
tommib
Notera också att en jordfelsbrytare inte på något sätt är idiotsäker. Det värsta felfallet, att ungen tar två strumpstickor och trycker in i hålen, täcks till exempel inte (men just det går inte att skydda mot på något annat sätt än petskydd).

Det bästa med småbarn är helt enkelt att försöka lära dem att inte peta på eluttagen samt att möblera för så mycket som möjligt för att ta bort möjligheten. Undvik stora sladdhärvor, skarvsladdar osv. Ladda mobilerna mm på en hylla dit barnet inte når. Klamra alla sladdar till fast monterade vägglampor i barnets rum (jaja... lite gränsfall mot fast montering men det står faktsikt så i t.ex. IKEAs monteringsanvisningar).

Tyvärr är det dessutom så att elolycksfall är väldigt ovanliga när det gäller barn. Det finns i ett vanligt hem betydligt större risker, som fall, skållning, klämskador mm. Att fokusera på elen är lätt hänt men man måste tänka på alla andra saker också. Viktigast av allt är nog att se till att spisen har tippskydd och att alla bokhyllor och liknande möbler är ordentligt förankrade i väggarna.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Alla uttag som sitter i huset är petsäkra så kanske inte borde hetsa upp mig så mycket på elen eftersom den ändå ska bytas ganska snart eller har jag missuppfattat något ?
 
tommib
Kolla att petskydden fungerar som de ska. Sätt petskydd i så många uttag som möjligt. Se till att det inte finns några lösa kablar eller andra dumheter någonstans. Då har du gjort mer än många andra. Jag skulle inte hetsa upp mig mer än så (och gjorde inte heller det när vi flyttade in i vårt 60-talshus med just sådana platta uttag). Andra risker är större.

Om elbytet är så nära förestående är det svårt att motivera att du ska lägga några större summor på det.
 
Det saknas information här. Varför "behöver" huset jordas? Det låter mer som att ni behöver låta göra en kontroll av elinstallationen och agera utifrån den. Om det inte finns några fel så behöver ingenting lagas, men finns det fel så ska de lagas innan uttagen jordas och JFBn installeras! En elfirma kan göra en besiktning av anläggningen.

Om installation är från mitten av 1900-talet och innefattar uttag av typen tommib visar bild på så är det en bra början att åtgärda för barnsäkerheten.

Jag vill inte förringa vikten av en JFB, den räddar liv så den bör ni installera så fort det går. Men den träder ikraft först vid vissa typer av fel, men ger där ingen behaglig upplevelse - gränsen är lagd så att man ska överleva, dock först efter en rejäl elchock som ett barn kanske inte ens överlever. Så först och främst vill man undvika fel.

Om ni tror att anläggningen är i så dåligt skick att det behövs akuta åtgärder nu till dess att ni efter några månader kan göra om all el, då låter det som att ni borde vänta med att flytta in...
 
Det är att elen är 68år gammal och att man alltid blir matad med information om du viktigt och säker el man ska ha även om allt funkar som det ska så har ju allt ett bäst före.
Men absolut en besiktning på elen hade ju inte skadat innan man vänder upp och ner på allt.
 
68 år är en aktningsvärd ålder. Den ligger precis på gränsen till att elinstallationen kan innehålla den gamla typen av s.k. "dödskulokabeln" med gummiisolerade ledare. Men nu ska vi inte måla fan på väggen utan att se anläggningen. Förra ägaren har en skyldighet mot lagen att underhålla anläggningen så att den är säker, vilket det visserligen slarvas med...
 
Jag ska ju ändå ta in elektriker för att få in offerter så får hoppas man får en bra bedömning av vad som bör göras eller inte.
 
tommib
Ta lite bilder på tisdag så kan du få mer råd och tips. Vissa av oss tycker ju sånt här är roligt (till frugans förtret)....
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Japp det kommer på tisdag eller onsdag 👍 Så får vi spekulera vidare
 
Även infälld installation kan innehålla kablar isolerade med tyg o gummi. Dessa kablar är idag att betrakta som skrot.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.