Hej.

Nu skulle vi behöva hjälp, vi har hittat en bild som vi använder som riktmärke när vi renoverar sovrummet. Nu är det dags för en stående panelvägg att ta form och vi måste bestämma hur vi går till väga.

dsc_00181.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Virke:
Vad skulle ni rekommendera? Vi har tittat lite på fasadpanel, man får då vända den hyvlade ytan utåt då vi vill att den ska vara slät. Fasadpanelen är ju dessutom prisvärd. Frågan är om den inte är lite väl "rough". Dom är ju inte finhyvlade direkt. Vi vill i alla fall inte ha några spontade brädor. Någon som har andra idéer?

Ytbehandling:
Detta är jag lite förvirrad över. Vi har varit och pratat med Colorama och XL-bygg. Vi fick lite olika rekommendationer vilket skapat lite förvirring.
Colorama rådde oss att första lägga på en lut-behandling för att inte kvistar och liknande skall gulna med tiden. Sedan skulle man göra något mer, om det var betsa, kommer inte ihåg just nu.

XL-bygg rådde oss att köra med en Herdins bets och sedan lacka.

Väggen kommer inte att vara utsatt för direkt soljus.


Har ni några tips och råd?
 
Lasyrfärg ett lager kanske 2
 
Fasadpanel går fint. Tänk bara på springorna eftersom trä krymper & sväller med luftfuktigheten över årstiderna. När springorna blir lite bredare är det bra att ha en diskret undervägg/yta som inte sticker i ögonen.

Lasyr 1-2 lager tror jag kommer att likna er målbild.
 
Lasyr alltså. Det vekar ju lovande av det jag läst hittills.

Man riskerar inte att lasyren dammar av sig eller liknande?
 
Nej.
 
Vi har använt fasadbrädor i vårt uterum på ett liknande sätt. Att vända den hyvlade ytan utåt var inget alternativ för oss, dels så är den ytan svår att måla på färgen liksom bara glider undan och täcker dåligt samt att den hyvlade ytan ger inget liv åt träytan då den är helt slät. Den sågade sidan som ger brädan med liv tyckte vi var för "rough och flisig". För att råda bot på detta och få en för oss trevlig yta så slipades den sågade ytan med grovt sandpapper för att bli av med de lösa bitarna. Därefter kvistlack över kvistar, grundfärg och slutstryckning två ggr med täckfärg. Nu har panelen en "slät" och fint levande yta.
 
Tack för alla svar.

Det slutade med att vi gick efter Coloramas råd. Vi lutade brädorna 1 gång med grålut, detta gör att ytan dör och därmed inte ändrar färg när tiden går och väggen utsätts för ex. ljus. Vi provade först att endast luta men tyckte inte att kulören blev tillräckligt bra.

Därefter använde vi en pigmenterad vaxolja från Osmo, otroligt dryg historia, som vi strök på 1 lager av. Detta blev vi väldigt nöjda med.

Så här blev tillslut resultatet, inte alltför långt bort från inspirationsbilden!

DSC_0195.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

DSC_0192.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
nemlan
  • Laddar…
Riktigt snyggt! Synd att Osmos vaxolja är dyr som knark för de är en grym produkt annars.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.