Undrar följande: En bostadsrättsförening har bygglov för en viss fönsterfärg. Om man glasar in altanen, kan man då måla om sina fönster i husfasaden (dvs de som sitter på själva husets utsida men inne i inglasningen)?
 
Åsa Lund
Nej
Både inglasning och kulörbyte på fönster kräver bygglov
 
Tack för ditt svar. Bygglov för inglasning fanns. Frågan är om man då fritt kan måla sina fönster i annan färg?
 
Åsa Lund
Inte utan bygglov om fönstren syns genom inglasningen
Och inte utan föreningens samtycke
 
  • Gilla
fremax
  • Laddar…
Intressant! Flera har glasat in och sen målat sina fönster innanför vita (svarta innan) men anser att de som inte glasat in inte får måla vitt.
 
I princip så är fönstren fortfarande en del av byggnadens yttre, dvs. föreningens ansvarsområde. Så till att börja med måste du ha föreningens tillstånd om det skall målas om. Oavsett om fönstren sitter inne i en inglasning eller inte.

Troligen gäller även inskränkningen i bygglovet, så att man inte får måla i annan färg oavsett om fönstren sitter innanför inglasningen.

När det gäller krav på fasadfärg, fönsterfärg osv. så har är bygglovskraven i många fall inte giltiga, myndigheten förlorar i många fall den typen av frågor när det överklagas. Därför är det relativt ovanligt att kommunen beivrar ommålning som utförs. Men säger föreningen att fönstren skall vara svarta så skall de vara det också.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.