Jag har en massa håll i bladen på avenbokshäcken.
Någon som vet vad det är?
Hjälper det att spraya med såpvatten?

DSC_0013.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Gissar på bladlöss. Brukar vara aktiva såhär på försommaren. Titta på undersidan om du ser några. Spruta med såpvatten eller låt bli. Buskar klarar lite lusangrepp även om du inte gör något. Mest ett estetiskt problem...
 
Vi brukar köra både Avenbok och rosor med såpavatten och det har effektivt tagit bort bladlöss.
 
Tack, är det någon särskild såpa som rekommenderas?
Eller går det bra med vilken grön/gul såpa som helst?

Naturligtvis är det häcken närmast uteplatsen som mest angripen...
 
BirgitS
Det går bra med vanlig grön- eller gulsåpa.
 
Brukar ha tallsåpa från Finland eller grön såpa som backup om det tar slut.
 
Claes Sörmland
Den vanliga grön- och gulsåpan i handeln är lustigt nog samma såpa från tallolja men med olika färg och parfym. Konsumenter kräver tydligen olika färg. Annat var det förr när såpan kokades från olika fetter vilket gav inte bara olika färg men också olika egenskaper.
 
Lustigt, måste jag kolla upp... :)
 
Här står det:
http://www.grumme.se/om-oss/faq/

"Innehållet i de båda såporna är identiska. Grunden till färgskillnaden är historisk. I södra Sverige användes förr hampa för tillverkning av såpa. Hampan gjorde såpan grön. I norra Sverige användes däremot animaliska fetter, vilket gjorde såpan gul. Dessa traditioner sitter djupt rotade och många skulle aldrig köpa en såpa av en annan färg än den de är vana vid.

Idag tillverkas Grumme Såpa av renaste tallolja, som ger en naturlig gul färg. För att tillgodose våra kunders önskemål gör vi även en grön såpa genom att tillsätta ett färgämne. Givetvis är färgämnet helt ofarligt och påverkar inte såpans effektivitet."

Bättre använda den gula så undviker du sprida ett onödigt färgämne. :)

Enligt vissa recept blandar man också T-sprit i såpavattnet (mot löss) men det har jag aldrig gjort. Du kan säkert googla fram ett sådant recept.
 
BirgitS
Sommartorparn skrev:
Enligt vissa recept blandar man också T-sprit i såpavattnet (mot löss) men det har jag aldrig gjort. Du kan säkert googla fram ett sådant recept.
Det brukade jag också göra utomhus eftersom det gör såpvattnet mindre bubbligt och därmed täcker (dränker, kväver) bladlössen bättre. Men det är ytterst lite som behövs, typ 1 tsk sprit i 0,5 l såpvatten.
 
Jag använde ca drygt 3dl såpa och 0,5dl t röd till 5 liter vatten.
Blåste lite för mycket när jag sprayade på, motvind är inte att rekommendera...
 
Tror inte alls på bladlöss. Bladlöss suger ut näringen ur bladen så att dom skrumpnar eller krullar sig. Hål i bladen är oftast från fjärilslarver eller steklar som äter hål i bladen.

Om såpa hjälper vet jag inte men är mycket tveksam

Edit: sen är jag allmänt tveksam till bladlöss på avenbok överhuvudtaget
 
Redigerat:
Har du något annat förslag om åtgärd?
Äppelträdet är också angripet, men inte körsbärsträdet och rönnarna. Hela häcken runt trädgården är angripen
 
Det har funnits och jag tror det finns kvar ett medel som hete Turex 50 WP det påverkar bara fjärilslarver och inte nyttoinsekter och var och är nog fortfarande klassat som godkänt i ekologiska odlingar. Jag vet att det användes bland eko odlare eftersom det var karensfritt. Men jag har ingen aning om det går att köpa för icke odlare men sök lite på nätet.
 
BirgitS
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.