Jag har en brunn vid mitt fritidshus. Vattennivån är låg, bara ca 20 - 25 cm.Räcker det till bevattning med hjälp av pump? Botten är fin sjösand. Hur skulle det fungera med an s k spets nedtryckt i sanden? Någon som vet hur man får ner spetsen?
 
Spets grävs ner för hand, slås ner med en eller annan form av bilmaskin/sponthammare/hydraulhammare eller trycks ner med ex vis grävmaskin. Metoden kan alltså variera dels med markförhållanden, dels med vilka resurser man har själv.
Frågan är om inte spetsen kommer att dra med sig en hel del sand in i pumpen?

Om det nu är så fin sand, varför inte gräva ur brunnen en halvmeter till?
Det är visserligen tungt jobb men det går ju.
Det går ju att suga ut sanden med sugbil men problemet är att du måste antagligen gräva och mura omvartannat och man vill ju inte ha en sugbil stå och ticka pengar medan man murar.

Om det räcker för bevattning handlar inte om vattennivån i första hand, det handlar främst om tillrinningen. Enda säkra sättet att veta är att prova men 20-25 cm är ju inte så stor buffert så att säga. :)
 
Vilket slag av pump skall man ha?
 
Pumpautomat är nog vanligast till grävda brunnar och det det är antagligen en sån du ska ha.
Till borrade brunnar är det bara dränk- eller ejektorpump som fungerar. Vanlig pumpautomat klarar inte djupet i en borrad brunn.
Ejektorpump finns det ingen anledning att ha i en grävd brunn. Det blir bara dyrare, både i drift och i inköp, än en pumpautomat.
Vad har du för höjdskillnad mellan lägsta vattennivå och där du har tänkt ha pumpautomaten, om du nu nu inte har tänkt dig en ejektorpump? Pumpautomat klarar som sagt inte alltför stora djup. Även avståndet och diameter på sugslangen påverkar, om än inte lika mycket som höjdskillnaden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.