Funderar på att lägga ekstavgolv (lösa bitar alltså) i hallen. Alla tjatar om klinker, men tycker det blir kallt. Finns det några nackdelar?

Har inte lagt sånt golv förrut, men tänkte att det inte borde vara extremt svårt, bara man är noggran och mäter upp ordentligt före. Är det nån som har något tips som kan vara bra att veta?
 
Hej!
Trä vidgar ut sej och krymper beroende på fukthalten i luften så det ska man lämna plats till när man lägger trägolv. Glöm inte att ta hänsyn till det. Det finns säkert någon i forum som vet hur det går till att räkna ut.
lycka till, gaia
 
Har själv lackad klassisk parkett (alltså små lösa ekbitar) i hallen. Det funkar helt OK om man torkar av skorna ordentligt och har en stor dörrmatta. Problemet är att grus mm ger märken i golvet så perfekt blir ytan aldrig. Golvet självläker med tiden men lacken tar stryk, mycket bättre att olja än lacka, då är det bara att underhålla i stället för att slipa om.

Själva golvläggningen är knepigare än vanliga tiljor eller lamellparkett men inte allt för besvärligt, spika eller hellimma till underlaget brukar man göra. Fuktrörelserna är inget att göra åt, och är inte något större problem eftersom bitarna är så små men springor kan det bli på vintern. Däremot måste det vara rätt fuktkvot på parkettstavarna före läggning, de skall hålla ca: 8% annars blir det problem, både om de är för torra eller fuktiga.
 
Klart att klinkers är tåligare i hallen än trägolv och med golvvärmen på även om sommaren är det ok att gå på även utan skor, annars blir det kallt :)

 
Ekstavar är det någonting man kan köpa färdigt, isåfall var, eller måste man göra dem själva?
 
Bauhaus har sådana ek-stavar för ca 279 kr/kvm. Bredden var väl kanske 8 cm... (Minns ej så noga)

Men hur lägger man på dem? Samma sätt som parkett eller?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.