Hej!
Problemet är på entréplan:

1) Halva våningen ska ha furutiljor. De skruvas direkt i bjälklaget och bygger endast som plankan, dvs 25mm. MEN!

2) I kök och hall ska vi ha klinkers 16 mm, golvspån 22 mm, golvgips 12 mm och fix, vad kan det bygga? 4 mm?

Vi får alltså en nivåskillnad på 29 mm! :surprised: Det är öppet mellan kök och vardagsrum, så snubbelrisken är ganska stor...

Vi ska havattenburen golvvärme genomgående i huset och den kommer att läggas i bjälklaget. Vi är oroliga för att spån och gips isolerar värmen, så den inte stiger upp i klinkerplattan - Kan det vara så?

Sedan är vi oroliga för att fotsteg kommer att transporteras genom stommen under trägolvet (trägolv på öp) då vi inte har golvspån där, eller borde vi ha golvspån i alla fall?

Alltså 3 frågor: Nivåskillnad, värmeisolering och stegljudsisolering.

Jätte glad för svar och era erfarenheter! :-*

// Snäckan
 
Ingen som vet?! :-/

// Snäckan
 
1. Om du lägger golvvärmen i glespanel under trägolvet så har du eliminerat höjdskillnaden helt. Iofs tror jag inte att du behöver oroa dig för 3cm skillnad. Man lyfter på fötterna automatiskt.

2. Att lägga rör, spån, gips och sedan ytskikt är ett av Wirsbo rekommenderat sätt. Dock är det alltid bra att få bort så mycket trä som möjligt i konstruktionen ovan rören. På bjälklag cc30 funkar glespanel och dubbel golgvips också.

3. Spån tror jag inte dämpar stegljud speciellt. Däremot kanske en gipsskiva kan förbättra läget. Om det verkligen behövs kan jag inte säga. Se till att få minst 1/3 del isolering i mellanbjälklaget också.
 
Höjdskillnaden är nog som MathiasS säger; man lyfter på fötterna. Kanske kan man plana ut med klinkersen på en kortare sträcka=handikappvänligt?

Entreplan och bjälklag; då har du källare förstås eller suterränghus eftersom du funderar över stegljud. Kan förmedla ett tips från Byggaren http://www.byggahus.se/forum/showthread.php?t=23394
en remsa träfiberskiva ovanpå bjälklaget fungerar tydligen som stegdämpare.

/me

 
Benno. skrev:
Glespanel tvärs bjälklaget bygger på till önskad höjd men plankorna ligger nog inte bra om de ligger parallellt med glespanelen och hamnar därför parallellt med reglarna, vilket kanske inte var tanken(?).
Man bör lägga trägolvet tvärs glespanelen annars har man plötsligt inget att skruva i. Detta är förstås en begränsning om det är naturligt att lägga golvet på andra hållet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.