Det beror på om det är torrt i taket, det måste vara torrt för IP20, inte fuktigt, så det får förekomma imma som snabbt ventileras bort, inte mer. Det är alltså inte automatiskt ok bara för att höjden överstiger 225 cm. Duschen sprutar vanligtvis nedåt antar jag, så du behöver inte ta hänsyn till att man medvetet sprutar vatten upp i taket, om det inte råkar vara ett normalt användningsfall i ert badrum ;)
 
Nej men känns ju lite olustigt om barnen skulle få för sig o spruta vatten i taket. ....men är ju kopplat jordfelsbrytare i huset. Men den kanske inte funkar när de är ojordade lampor....?

Mvh Anders
 
Ja som sagt, det måste vara torrt i taket för IP20 och det är normal användning som sätter kraven.

Det är svårt att bedöma utifrån den produktinformation som Jula presterar, men det är samtidigt svårt att se några risker för elchock här, utan risken handlar nog främst om lampornas livslängd. Man kan tolka den bristfälliga informationen som att det finns ett drivdon för 230 V bakom lampan, men det torde vara ganska skyddat från vatten.
 
Är inget drivdon på dom men de sitter nog inbyggt i själva lampan då kanske?
 
Jag kan inte reglerna för elområden i våtrum utantill men har hyfsad koll. Efter att ha tittat på nätet ser jag att område 1 och 2 slutar 225 cm från golv, så ja, det är NOG ok att ha IP20-spottar i taket. Personligen skulle jag inte installera något med 230 VAC nära duschen om jg inte var tvungen (jag tolkar det som att dessa är för 230 VAC?), med eller utan jordfelsbrytare. Jag skulle ha valt ett 12 eller 24 VDC-system med nätaggregat på säkert avstånd från duschen. Har du nu köpt grejorna och vill använda dem kan jag bara rekommendera att du låter en elektriker göra jobbet så att allt blir rätt.

Väljer du trots allt att göra jobbet själv ber jag dig att försäkra dig om att skyddsledaren verkligen är ansluten på korrekt sätt HELA vägen till centralen samt att du mäter den. Det var det inte i köket då vi flyttade in i det hus vi nu bor i. Det var kopplat i uttag och en dosa, men i nästa dosa var den lilla gul-gröna bara klippt...
 
tommib
Det där ser ut som vanliga GU-10 socklar med en kort sladdstump och ett kopplingsstycke. Så de är för 230V. Ev drivdon sitter i LED-lampan i sig, som är en vanlig GU-10 lampa.

Det finns många hål att stoppa pengarna i när man har ett hus, det vet vi nog alla. Men här är ett av hålen där jag skulle satsa på något annat än grejer från Jula. Inget ont om Jula, har en hel del grejer själv därifrån, men när det gäller el och duschutrymme skulle jag satsa på något mer etablerat. Helst även klenspänning. Eller inte ha en spot över duschen alls utan installera badrumsbelysningen på ett annat sätt.

Så ja, jag tolkar reglerna som att det är tillåtet. Jag tycker också att det är en dålig idé.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Ja det står ju faktiskt GU10 på webbsidan!

Det är tillåtet med belysning både inom och utanför område 1. Är det inom område 1 ställer badrumsreglerna krav på minst IPX4 och underförstått lämpliga armaturer för området. Är det utanför område 1 ställer allmänna regler krav på IP-klass utifrån hur fuktigt det är. För IPX0 ska det vara torrt, oberoende av om takhöjden är 230 eller 500 cm.

Klenspänning är ju en fördel även om man inte behöver överdriva riskerna med 230 V-lampor. Det gäller som vanligt att de är avsedda för området och korrekt installerade, och att de inte kan gå sönder på ett sätt som gör dem extra farliga i ett badrum. En GU10-sockel är beröringsskyddad i motsats till E27. Och LED bör vara säkrare än halogen.
 
I område 1 så gäller kravet på IPX4 även klenspänningslampor. För att ex en 12V halogenlampan exploderar om den får vatten på sig. Och det är inte så kul att stå halvblind i duschen med en massa glas på golvet..
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson och 1 till
  • Laddar…
Nu har, i alla fall halogenlampor, GU 10 lampor alltid dubbla glas. Ett för inneslutningen av glödspiralen och ett "skyddsglas" några cm framför, så det är ingen direkt fara för att lampan ska explodera om den blir "besprutad". För övrigt tycker jag lika, undvik lampor över duschen eller använd min IP 44
 
Och sedan så har vi ju alla problem med korrosion till följd av kondens. När barnen blir tonåringar så kommer det att bli fuktigt i taket... :)

Så även jag hade satsat på något tuffare än IP20, och av bättre kvalitet än vad man vanligtvis finner på Jula.
 
Jag har uppfattat, men inte provat. Att även en GU 10 "exploderar" om den vattenbegjuts. Dvs frontglaset spricker och kan då ramla ned, antingen så skadas även den trycksatta inneslutningen av glaset,eller så kan då vatten nå även den. Men jag gissar att det kanske framförallt handlar om att den yttre inneslutningen spricker. Men det är nog så illa om man står barfota i duschen.
 
Jag har aldrig upplevt nått problem med "exploderande" GU10, däremot med "vanliga glödlampor" typ G4
 
Tack så mycket för alla tipps. Hittade nu denna https://www.belysningsdesign.se/inomhusbelysning/taklampor/markslojd-spotlight-ip44-vit/
Som ser lika ut som julas fast är ip44 så jag köper en sådan o sätter över duschen tänkte jag. Anledningen att jag ville ha 230 gu10 downlight från början är att de är enkelt o byta om lampan pajar. Vad gör man om man köpt led lampor som inte går o byta när den ryker om ca 5 år? Är ju inte säkert samma finns o köpa då....
Mvh Anders
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Jag hittar ingen installationsanvisning på sidan, men den blir säkert bra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.