Hej,

Jag har fått ett problem med att min C10 automatsäkring går efter en stund när det slås på. Ibland dröjer det typ 5 min och ibland går det på några sekunder. Det som sitter inkopplat är ca 15 lågenergilampor som är mellan 10-20 år gamla. Förra sommare började jag byta ut de gamla lågenergilamporna mot spotlights istället. Fungerade hela hösten utan problem när säkringen som sagt började gå i januari och har inte fungerat dess.

Det är även ett tidur kopplat som sitter i proppskåpet.
Vad som även ska sägas är att jag förra sommaren klippte av ett par kablar till lampor som satt i taknocken när jag målade om huset. De sitter idag oskyddade som sagt i taknocken.

Med tanke på att det ändå har fungerat i 6månader så känns det inte som något jag lyckats åstadkomma vid byte av lampor till spotlights, möjligtvis de klippta kablarna däremot?

Är det någon som har en ide var man kan börja leta?

Peter
 
Bara kontrollfråga, Är du säker på att det är en automatsäkring och inte en personkyddsautomat som löser ut? Pers. skyddsautomaten är en kombinerad säkring och jordfelsbrytare.
 
hempularen skrev:
Bara kontrollfråga, Är du säker på att det är en automatsäkring och inte en personkyddsautomat som löser ut? Pers. skyddsautomaten är en kombinerad säkring och jordfelsbrytare.
Det kan nog vara som du säger. Är som du hör ingen stjärna på det här.
På beskrivningen bredvid elskåpet står det "beskrivning av jordfelsbrytare". Hur ser man det annars?
 
En personkyddsautomat är lite bredare än en vanlig automatsäkring. Och den har en testknapp, man skall kunna lösa ut den genom att trycka på test (knappen skapar ett litet jordfel).
 
Då är det troligtvis en automatsäkring. Ingen knapp och säkringen är lika bred som själva omställaren...
 
Ok, du har ju någon form av isolationsfel. Det är lite skumt att säkringen löser efter såpass lång tid. Det indikerar att du antingen har en kortslutning som glappar, så det är OK, men så inom en halvtimme så kommer två ledare mot varandra, det blir total kortslutning. Alternativt så har du en väldigt hög krypström, att det alltså läcker ström genom en dålig isolering, men det blir alltså inte galvanisk kontakt mellan ledare,

Om säkringen löser efter typ en halvtimme så har du under den tiden ca 25 - 30A, eller mer. Sådana fel är rätt ovanliga, det brukar mera vara en total kortslutning på några 100A eller tom 1000A, varvid säkringen löser direkt.

OM du har ett felställe där det "läcker" 25 - 30A, så blir det också väldigt varmt där, och det borde börja brinna. Du får i så fall en effektutveckling på 5 - 7 kW.

Så jag skulle nästan gissa på att du har en intermittent kortslutning, att det slår över någonstans efter en stund. Det kan vara en ledare som ändrar form av värme och kommer någon tiondels mm närmare. Är det en så stor krypström att säkringen löser efter 30m så borde du nästan se rök
 
Tack för väldigt utförligt svar. En halvtimme är nog lite långt men i alla fall 5-10min. Det jag kom att tänka på är att vissa av lamporna är av gamla lysrör. Kan glimtändarna kanske orsaka nåt sådant?
 
Det tror jag inte. Om glimtändaren kortsluts så slocknar röret, det blir åtminstone ett tydligt symptom som syns. Eftersom det kan röra sig om stora strömmar här behöver du mäta och isolera felet. Det kan även vara dvärgbrytaren i sig. Om du inte kan mäta ström kanske du kan koppla bort delar av gruppen? De där "avklippta" kablarna låter ju intressanta och kan behöva en granskning beroende på hur du isolerade änden.

Vilken typ av spotlights bytte du till? Halogen? Totaleffekt?
 
Hade ett exakt likadant fel på min utebelysning i höstas.

Den kunde funka i 20 min eller slå ifrån direkt. Ibland fungerade det hela kvällar.

Det slutade med att jag tillslut böter varenda koppling och kopplingsdosa. Grävde upp varenda skarv och började om på nytt. Nu fungerar det som det ska.

Troligtvis var det i mitt fall krypströmar som orsakades av myror i en kopplingsdosa samt att det var extremt dålig gjort från början.

Jordfel är i övrigt hopplösa att felsöka...
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Spottarna är med 5w led-ljuskälla. Dvs med mindre effekt än de tidigare lysrören.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.