Hej

ska strax riva en vägg mellan kök/hall i vårt älvsbyhus från 82.
tidigare ägare har lagt in plastmatta för något år sedan men denna är otroligt ful. Vi tänker nu slänga in ett parkett golv istället.
Detta resulterar i att vi även tänker byta golv i vardagsrummet. Där ligger idag ett ekparkettgolv.
Det är samma höjd mellan plastmattan och ekparketten.

Nu är den stora funderingen.
Ska vi lägga vårt nya parkettgolv ovanpå plastmatta samt ovanpå parketten?
Trösklarna till anslutande rum kommer att få samma nivå som det nya golvet.
samt att köksbänken kommer att bli 2 cm lägre.

Alternativet är att slänga ut plastmattan, och troligtvis så finns där ännu en matta under, samt att ta väck parketten i vardagsrummet.
Mycket mer jobb.
Är det värt det?
 
Det låter märkligt att ett parkettgolv och en plastmatta ligger i samma nivå. Parkettgolv läggs nästan uteslutande på golvspån precis som en plastmatta, till skillnad från ett trägolv som kan läggas direkt på bjälklag om det är tillräckligt högt.
Det är inte helt otänkbart att det ligger ett parkettgolv eller laminatgolv under plastmattan. Det bästa är givetvis att riva ut även det men då kommer nästa problem, köket som står på det golvet... Fundera på vad som har längst livslängd, det nya golvet eller det befintliga köket.
 
Personligen hade jag rivit ut allt det gamla. Precis som jtl skriver ligger där säkert ett parkettgolv eller dylikt under plastmattan i köket, därav är nivån samma. Ang. köket är det inget problem. Ett kök bör ändå inte stå på ett flytande parkettgolv. I våra nyproduktionsprojekt lägger vi oftast en 16 mm spån under själva köket och sedan 15 mm ekparkett fram till denna. Sockeln hamnar ju utanför ekparketten vilket gör att det inte syns, men man slipper att köket kilar fast golvet.
 
förra ägarna satte in ett ikea-kök i samband med att de bytte matta. Så det är inga problem att skjuta in parketten under köksskåpen. Blir dock en utmaning under diskmaskin och kyl.

Hur kollar man lättast att om det är ett trägolv på bjälklag eller om det är parkett på golvspån?
 
Dels syns det i skarvarna, ett massivt trägolv har klart synliga skarvar. En annan skillnad är att få parkettgolv är 1-stavs utan ofta mindre bitar faner limmande bredvid varandra.

Inget ont om Älvsbyhus men jag har aldrig sett ett med massiva trägolv ;-)
 
BirgitS
Det låter väl rätt osannolikt att Älvsbyhus la in parkett i ett kök 1982, då var det väl vanligast med plast- eller linoleummatta i kök.

Hur ser det ut när du drar ut diskmaskin och kyl, kan man se något där om vad som finns under mattan?
 
tack för svaren. Gjorde lite research idag som jag kunde gjort igår innan jag frågade.
Tog bort listen mellan kök och vardagsrummet.
Visar sig att det ligger ett 22 mm parkettgolv i vardagsrummet. Troligtvis spikat direkt på bjälklag. I köket ligger där 22 mm spånskiva med mattan limmad ovanpå. Drog några cm i mattan och den verkar vara limmad över hela.

Inte mycket som talar för att riva ut det. Bara att leva med att taket kommer 15 mm närmre.
Men, vad ska man lägga på parketten? golvpapp, foam eller gamla räkningar?
 
Det är alltså ekplankor i vardagsrummet? Varför inte riva ut spånskivorna och fortsätta med ekplankor?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.