Jag hade tänkt bygga mig några spjäll till spånsugsanläggningen jag planerar att också bygga. Nåt i stil med såna här: 405387-438x.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Problemet är bara -- var hittar man plaströr som har 100 mm ytterdia, eller gärna nån tiondel mindre, och som inte kostar fläsk?
 
Kan det inte vara idé att försöka få det att funka med 110mm plaströr?
 
Jag har kört med avloppsrör i min spånsugsinstallation, i rörsystemet med 50mm rör så byggde jag sådana där som du har på bilden (tråd finns här någonstans) men för det stora systemet (med 110mm avloppsrör) blev det spjäll från Jula. Det är alltid kul att bygga men ibland blir man lite lat. ;)

Om du vill bygga med avloppsrör så är det bara att köpa korta rör och använda en koppling på ena sidan och rör på den andra...
 
@badtastex; har du inte problem med att julaspjällen sätter igen/packar ihop spånor i bortre kortsidan? Mina stängde mindre och mindre, sen såga jag bort "bortre kortsidan" så de skulle självrensa när man stängde, passade också på att såga bort lilla uppstickande pluppen så de går att öppna helt.

För att svara på ts fråga. Axminster har 100mm rör men de är dyra http://www.axminster.co.uk/100mm-x-910mm-clear-pipe-for-100mm-dust-extraction-kit-210697 här finns också men det är unte specat om det är ut- eller invändig diameter som är 100 https://www.soliduct.se/s-100-500-plast/p-2791.htm
 
Vet att jag köpt 100mm plaströr på classe. Minns dock inte om det var ut eller invändigt mått.

EDIT: http://m.clasohlson.com/se/Ventilationssystem-Runda-rör/Pr308428000
 
Redigerat:
Jodå, det fastnar en hel del spån där men jag har satt mina precis i änden så jag kan enkelt rensa där när jag märker att det blir stopp. Sedan är det nog så att jag främst använder uttaget mitt i taket och flyttar maskinerna istället så jag använder väl inte ventilerna till fullo...
 
Bauhaus har vita ventilationsrör med ø 100 mm. Ett meterlångt rör kostar strax under 90 kr.
De är gjorda i någon typ av hårdplast och kan flisa rejält om man kör för hårt när man sågar dem, som jag gjorde när jag använde min kap o ger.

//Ronnie
 
Jag hittade faktiskt ett halvmeterslångt rör med 100mm dia på Stuvbutiken i Karlstad idag. Testade när jag kom hem och konstaterade att det verkar vara innerdia som avses. Det där gick iaf inte alls att trä in i ett 100mm spirorör. Sökandet fortsätter.
 
Uponor har 100 mm ventilationsrör i plast (polypropen). Till dessa finns skarvstycken för en rimlig peng, tex här: http://www.ventilationsbutiken.se/sv/artiklar/nippel-plast-100-mm.html för 37 riksdaler.

Skulle du inte kunna ta en sådan skarv och dela den på mitten, och använda "halvorna" till ditt spjäll? Jag spånar (ursäkta...) bara, har inte testat själv...

Ett annat alternativ är att skaffa två 100 mm väggstosar som är avsedda för spirorör. Tex https://www.ventilation.se/ventilationsdetaljer/tak-och-vaggstos/c-425_618.htm för 69 kr styck.
 
Ett tips för alla som behöver spjäll och kan svetsa litet..... håll utkik efter någon bonde som river ut en kallufttork. Det börjar ju bli aningen gammalmodigt all kallufttorka säd och skyffla ned all säden ur torken genom ett litet hål med spjäll.
Det finns minst ett spjäll i varje torklår och de går att bygga om till spånsugsspjäll.

Annars så kan man träffa på järnrör med 3 mm väggtjocklek och 100 mm ytterdiameter. De är inte vanliga vattenledningsrör snarare någon sorts ämnesrör. Har man tur kan det dyka upp någon stump på någon skrothandel. Jag brukar försöka få tag i sådana rötstumpar till spånslangsanslutningar.
 
Inte svar på din fråga men i min spånsugsanläggning uppbyggd av spirorör och med hembyggda spjäll som ovan, drog jag spirorören direkt in i spjällsidorna och limmade med PL400. Har fungerat bra hittils. Använde 19mm hyllplan (melaminbelagd spånskiva) som sidor i spjället.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.