Hej.

Vi bor i ett radhusområde (BRF) i västsverige med 100 hus byggda 1980.

Från kommunens fjärrvärnebolag har vi fått ett erbjudande att de kan ta över vårt sekundärnät inklusive värmeväxlare för en klumpsumma på över 4 000 000 kr samt en årshyra för värmeväxlarna på drygt 400 000 kr. Allt inlusive moms.

Efter detta slipper vi allt ansvar samt kostnader för framtida reparationer och investeringar

Priset för fjärrvärme blir enligt ordinarie taxa och varje hus betalar bara för det som förbrukas.
Idag har vi en något lägre taxa men måste då betala för värmeförluster i mark på ca 30%

Sekundärnätet är 35 år gammalt och värmeväxlarna 10.

Den totala årskostnaden för fjärrvärme ser ut att öka med 225 000 kr för föreningen.

Är det någon som har erfarenheter om liknande avtal med kommunens fjärrvärmebolag?

Hälsningar
Lars
 
Spontant låter detta dyrt och det handlar om stora pengar. Tycker ni ska ta in en kunnig firma som jobbar mycket med fjärrvärme som konsult och sen titta på vad han säger.
 
Av någon anledning brukar dessa "erbjudanden" gynna fjärrleverantören och inte kunden. Högst sannolikt är det billigare att behålla ert nuvarande avtal. Förmodligen ett försök från leverantören att knyta ett hårdare grepp om kunderna och hindra dem från att byta till bergvärme.

Varken ert sekundärnät eller värmeväxlarna är särskilt gamla så kostsamma reparationer bör komma först om 15 år eller så. Om ni är missnöjda med uppvärmningskostnaderna idag så kika på bergvärme istället, det är inte helt ovanligt att större föreningar ersätter fjärrvärmen med bergvärme.
 
För 4 miljoner får ni lätt bergvärme till ca 50 hus.
 
Tack för svaren!

Vi är egentligen inte missnöjda med vårt sekundärnät eller fjärrvärmepris utan vill undvika höga framtida kostnader.
Men det är kanske bättre att låta en firma inspektera sekundärnätet redan nu och se om det går att göra förebyggande underhåll?

/Lars
 
Som sagt ta in en konsult, betala han kanske 10.000:- för att göra en utredning. Lite pengar i sådana här sammanhang och så får ni ett oberoende svar.
 
  • Gilla
FG
  • Laddar…
Återrapportera gärna slutsatser =)

Var kommer siffran 30% förluster ifrån?

Står inför projekt att utreda 40-årig samfällighets sekundärnäts vara eller icke-vara. Lite olika variabler är kulvertförluster, effekter av eventuell individuell mätning, ny kallvattenledning, uppskattning av underhållskostnader, risker med att äga ledningar som ligger dragna i gata och rakt under radhusens betongplattor genom hela längorna etc… Kanske kräver konsult.

Det finns goda skäl att kontrastera fjärrvärme mot andra energikällor i alla fall - om inte annat så för att pressa kostnader vid stor investering.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.