Hur funkar det egentligen? Vi har ett element i hallen (se tråd http://www.byggahus.se/forum/showthread.php?t=52214 för bild) och vi funderar på att ta bort det och istället lägga golvvärme under klinkers ca 1,5x1,5 m längst ut mot ytterdörren. Kan man använda elementets rör på nåt vis och dra vattenburen värme i golvvärmen, eller är golvvärme oftast el?
 
Nej det finns både ock.
Men det är bra mkt enklare å lägga el. Och billigare - det drar iofs mera men det får man väge emot. Beror ju också på NÄR man har den på också.

 
Hm....tja....det kommer väl förmodligen att användas höst-vinter-vår och bara vara avstängt på sommaren. Kanske inte blir så dyrt att ha den lilla biten uppvärm med el?
 
Nej - vi har resonerat på exakt nästan samma sätt i vår hall fast vår uppvärmda plätt är nog mindre än Din. I det hela taget är det en försvinnande kostnad - vi värmer upp ett entreplan framför en trappa inomhus upp till den egentliga hallen.
 
Det går att göra det, men golvvärme skall ha lägre vattentemperatur än radiatorer. Det löser man med en govvärmeshunt. Alttså en mojäng med cirkulationspump som cirkulerar vattnet i golvväremslingan och via temostatstyrning "byter ut" lagom mycket vatten i cirkulationen mot färskt varmt vatten hela tiden.

Dylika shúntar finns både för stora anläggningar (typ ett helt hus med blandad radiator och golvvärme), men även i miniutförande för just ditt fall, dvs man byter ut en radiator i ett rum mot golvvärme.

Dom kostar dock en del pengar, och i ditt fall med lite drygt 2 kvm, så får du en extremt hög kvadratkostnad med vattenburet. Och i och med att ytan är så liten så blir ju inte besparingen på driftskostnaden så stor (om vi nu antar att du kan värma vatten billigare än elpriset).

enkel prisjämförelse:

El: Ebeco cable kit 200w (Sigro) 1300:- Detta är ett komplett kit allt är med.

Vatten: Push12, rör, plåtar (Törefors golvvärme) ca 3 600 + några hundra för oförutsedda kopplingasdelar etc.

Till detta kommer ibåda fallen diverse bygg kostnader runt det hela, vatten bygger högre och innebär därför ofta större ingrepp i golvkonstruktionen för att få plats, i elfallet tillkommer ju elektrikerkostnad, som givetvis beror på fall till fall. Och om vi antar att du tänkte göra allt själv så skulle just elektrikerkostnaden kunna vara det som stjälper över till vattnets fördel. För du får ju inte göra eldelen själv. Fast även shunten till vattnet kräver el.

Jag skulle statsat på eldrivet i ditt fall.
 
Varning!

jag läste just ditt urprungliga meddelande.

Du bör ha någon mer värmekälla i hallen.

Du får inte mer än ca 200W värmeeffekt ur golvvärmen på den ytan, oavsett om du väljer el eller vattenburet. Det räcker inte om rummet är nämvärt större, detta är ju en hall, antar att du har ytterdörren där, då behöver du lite högre effekt än i andra rum.

Så om jag förstått din planlösning rätt så måste du sätta in något mer. Om du läser på Rinkabyrör's hemsida om radiatorer så är en tumregel 30-40w per kubikmeter rum, vilket i de flesta rum ger ca 90-100w / kvm. Detta är en hall som bör ligga i det övre intervallet.
 
Ja då låter det verkligen som om det får bli el!
Självklart använder vi elektriker till installationen....men vad krävs det att elektrikern gör? Är det enda vi får göra själva att köpa hem pryttlarna, eller får vi göra läggningen medan elektrikern kopplar in den liksom?

Vi har tvättstugan med varmvattenberedare och fjärrvärmeaggregat i anslutning till hallen och under de få kalla månader som är i Skåne har vi dörren öppen dit in och får en hel del värme därifrån, så vi kanske klarar oss med bara golvvärmen ändå?

Tack för all hjälp!
 
Du har ju varit med här på forumet ett tag så du har säkert läst ett antal trådar om vad man får och inte får.

I princip får du inte göra någonting av elgolvvärmen, elektrikern skall göra även läggning av kabeln.

Men i praktiken så tillåter många elektriker att du själv monterar kabeln, och ev drar fram VP rör för matning och termostat dosa osv. Strikt formellt är det olagligt även om elektrikern tillåter och godkänner det hela. Men det måste du cleara med elfirman i förväg. Elfirman skall dessutom kontrollmäta kabeln dels efter läggningen, dels efter att spacklat/satt klinker ovanpå. Och tänk på att det kan vara svårt att hitta en elfirma som accepterar att koppla in utrustning som du köpt själv.
 
Vår area är 1 kvm .... vi lade golvvärmen själv men hade en elektriker dra resten då¨vi ville enkelt kunna stänga av intill. Just det ! Vi satsade faktiskt på ett pöööööötte elelement i vår hall också - försvinnande litet det med.
I vårt fall med 1 kvm var det elgrunkor ifårn Clas Ohlson, men efter elinstallatören sade ja.

Ifall nån undrar vilka mer försvinnande små ting som kom till så är det EN elhandukstork som skall fungera lite som element till. Inget annat :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.