Vi är äntligen i slutskedet av byggandet av vårt älskade fritidshus/hus och det är dags att tänka på internetmöjligheterna. Allt är förberett för fiber MEN det är något år bort, minst, verkar det som. Så, vi tittar på alternativ under tiden. Finns det någon som har erfarenhet av SATELLITBREDBAND? Fungerar det bra? Hur mycket datamängd per månad har ni?
/Louise
 
tommib
Jag skulle starkt rekommendera att du provar med mobilt bredband först. Fungerar mobiltelefoni i fritidshuset? I så fall finns förutsättningar för mobilt bredband också. Man kan göra mycket för mottagningen genom att använda en kraftfull extern riktantenn och ett modem som tillåter extern antenn.

Exempel

https://www.dustinhome.se/product/5010794740/

http://www.kjell.com/se/sortiment/d...bilt-bredband/modem/zte-mf831-4g-modem-p61602
http://www.kjell.com/se/sortiment/d...antenn/smarteq-riktad-4g-antenn-11-dbi-p30150

Ett stort problem med satellitbredband är latency, dvs signalfördröjning. Det gör att allting känns segt, även om själva nedlänkshastigheten kan vara ok.
 
Har inget problem att använda min mobil på platsen. "Problemet" är att yngste sonen kommer att bo hemma några år till och han spelar onlinespel 'League of Legends' och 'Counterstrike'?!? Vet inte vad som krävs för att dessa ska fungera. Han har lanat hos en som har radiolänk (tror jag) och det säger han fungerade ok så det kan kanske vara ett alternativ till. Är bortskämda med fiber så allt annat känns som nödlösningar men så är det. Förhoppningsvis så kommer fiber om något år.
 
tommib
Om det ska spelas multiplayerspel online så kan du glömma satellitlänk, av just det skälet jag angav ovan. Det är på tok för hög latency (eller som spelarna säger, ping) för att det ska gå att spela överhuvudtaget.

Satsa på mobilt bredband. Du kanske inte ens behöver en riktantenn. Jag skulle dock satsa på att ha en router, typ Dovado, dit man kopplar USB-pinnen, så att man får ett helt vanligt WiFinät i stugan.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Tack för tipset.
 
Problemet med mobilt bredband är den begränsade surfmängden.
 
Får med andra ord se till att få dit fiber snarast möjligt.
 
tommib
Begränsad surfmängd har du på normala satellitlänkar också. För onlinespel så klarar man sig troligtvis rätt långt med mobilt bredband, speciellt om det är ett fritidshus där man bara vistas tillfälligtvis.

Extremt ambitiöst att fixa fiber till fritidshuset, men jag vet förstås ingenting om just era förutsättningar.
 
Vi kommer att bo här permanent ganska snart men börjar med att nyttja det som fritidshus. Det är ett område med både permanent och fritidshusbebyggelse, ungefär 50/50.
 
Redigerat:
  • Gilla
tommib
  • Laddar…
Onlinespel drar inte mycket surfdata som många tror. Youtube och Netflix däremot, då tar det slut fort.
 
  • Gilla
larsbj
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.