Vad gäller för grannars träd som hindrar underhåll och renovering av ens hus? Huset står precis på tomtgränsen, så för att komma åt att underhålla och renovera baksidan av huset behöver vi in på grannens tomt. (Bostadsrättsförening) Problemet är att det växer träd precis bredvid huset, som gör att det inte går få plats med byggställning så vi kan måla den sidan. Alla träd behöver inte tas bort utan bara vissa grenar som lutar extra mycket mot huset. Vi har pratat med en i föreningen som absolut inte ville tillåta detta, men vi fick numret till ordförande. Innan vi ringer vore det intressant att veta vad som gäller. Är det bara att hoppas på tur eller har vi några rättigheter?
 
Ni har ingen automatiskt rätt att ens gå in på grannens tomt utan grannens medgivande (kallas hemfridsbrott) och absolut inte ställa en byggställning på grannens tomt utan dennes medgivande (medmindre det finns ett servitut om detta?). Så här gäller det att vara väldigt ödmjuk och vänlig och hoppas på god vilja.

När byggdes huset?
Jag tänker att om det inte skedde för allt för länge sen kanske det finns något yttrande kring hur underhållet skulle skötas i samband med att bygglov gavs som kanske kan vara till er hjälp.
 
  • Gilla
Annen och 1 till
  • Laddar…
Huset är från början av 1900-t så det har stått där ett tag. Jag antar att det inte spelar någon roll då att det inte är en del av föreningens tomt som har gräsmatta och använd aktivt, utan en liten stump mellan deras infartsväg och vårt hus? Så med andra ord så skulle den väggen kunna tvingas förfalla helt för att man inte får tillstånd att underhålla den sidan av huset som vätter mot grannarna om man har otur? Det kompliceras då av att vårt hus är q-märkt och vi har skyldighet att underhålla det för att inte få problem med kommunen. Vi få hoppas på snälla grannar.
 
Är det omöjligt att bygga ställningen runt grenarna? Eller bygga en ställning på var sida om trädet/träden?
Bilder kanske skulle klargöra vad som går att göra?
 
Som det är nu lutar några av grenarna så mycket att de hänger över vårt tak, och det är främst, de som ställer till det. De stora björkarna som står där skulle inte behöva tas bort, utan det är några av de mindre som lutar mest som vore i vägen.

_20160415_151828.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
En snabb blick ger en känsla av att ingen vettig människa skulle bry sig om de där lutande sly-kvistarna togs bort. Nästa tanke blir att man aldrig vet med folk...

Ni får väl lägga upp samtalen så att ni sköter allt arbete med nedtagningen av träden och lite snyggt flika in att det ligger i föreningens intresse att deras omgivningar och utsikt - er vägg - är välskött och inte förfallen.
Personligen tror jag ett möte med styrelsen skulle vara bättre än ett samtal med endast ordföranden. Och, som åttioettan är inne på; ödmjukhet och vänlighet, och ett visat intresse att lösa det på bästa sätt för föreningen, är nog nyckeln till framgång här.
 
  • Gilla
brumbjorn och 5 till
  • Laddar…
Har du ens talat med grannen eller håller fegheten på att vinna över dig? :)
 
Vi har inte pratat med hela styrelsen utan enbart en av dem som vi träffade utanför huset. Vi bor inte i huset ännu utan planerar att lösa ut det ur ett dödsbo, men det behöver renoveras först, så vi känner inte grannarna.
 
Ni har rätt att ta bort grenar/rötter som är inne på er tomt MEN ni måste först ge grannen möjlighet att ta bort det som är över er tomt. MEN ni får inte ta bort så mycket så att trädet riskerar att dö.

Det allra första ni ska göra är att prata med ordförande. Jag skulle även prata med föreningens vaktmästare, om det finns någon.
 
Demmpa skrev:
Ni har rätt att ta bort grenar/rötter som är inne på er tomt MEN ni måste först ge grannen möjlighet att ta bort det som är över er tomt. MEN ni får inte ta bort så mycket så att trädet riskerar att dö.

Det allra första ni ska göra är att prata med ordförande. Jag skulle även prata med föreningens vaktmästare, om det finns någon.
I det hör fallet står huset på tomtgräns och de vill ta bort träd på grannens tomt för att kunna ställa en byggställning där (på grannens tomt) för att kunna underhålla huset
 
Behöver ni ens kapa slyn, går det inte ta ett spännband och dra runt björken så de är ur vägen?
Men sen skulle jag nog fråga snällt att ta bort lite för vem vill ha växtlighet så närma fasaden?
 
  • Gilla
Snigla och 6 till
  • Laddar…
Ja, det var en idé som är värd att undersöka. Topparna på en del grenar skulle hur som helst behöva kapas eftersom de slår mot taket, men om de inte vill ta bort mer än så kan vi föreslå att prova med spännband. Men första steget blir att boka möte med styrelsen.
 
Nu är ju det här en bostadsrättsförening. Då gäller lite andra regler. Oftast ligger ju den här typen av yttre underhåll på föreningen. Men om det är bostdsrätts radhus eller liknande. Så är reglerna ibland så att även en del yttre underhåll ligger på bostadsrättshavaren. Kolla stadgarna.

Tillträde för underhåll styrs helt av föreningen, du som har en bostadsrätt kan inte neka tillträde för underhåll. Men det är fastighetsägaren (=föreningen) som bestämmer.
 
Nej, jag var nog lite otydlig där. Vårt hus är en friliggande villa, men den står precis på tomtgränsen mot mark som ägs av en bostadsrättsförening.
 
harry73
Kolla att det inte finns servitut så att ni får tillgång till grannens mark för underhåll av fasaden. Kolla därefter med lantmäteriet om det går att få servitut för det. (Står huset på tomtgränsen eller en liten bit ifrån?)

Servitut är kopplad till kostnader och man blir kanske inte kompisar genom att tvinga fram ett servitut, men finns möjligheten är det också i grannens bästa att hitta en smidig lösning.

Demmpas tolkning om när man får kapa grenar och rötter är lite hård. Grenar som hänger över dit tak får du ta bort utan att behöva fråga grannen, och har du servitut behöver du kanske inte ens fråga grannen om du får ta bort träden helt.
 
  • Gilla
Workingclasshero
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.