Har köpt Malmbergs LED spots med tillhörande driver (9974193) och grenbox. De skall vara dimmbara om man använder impulsfjäder till strömbrytaren. Dock blir jag inte klok på hur det skall kopplas för att kunna dimmas, har pratat med en behörig elektriker (ej praktiserande) och han blev inte heller klok på kopplingsschemat. Jag ser inga konstigheter att koppla in så att spottarna fungerar med fast sken, men hur tusan skall jag koppla för att de skall kunna dimmas?

Någon med erfarenhet av denna produkt?

bild.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
13spindel
  • Laddar…
Om du inte noterat detta; du behöver även en obruten fas till dessa.

N = nolla
L = (obruten) fas
S = "tändtråd"
 
  • Gilla
Martinbygger
  • Laddar…
Schemat är ganska tydligt, får du det inte att fungera, eller behöver du hjälp att tyda schemat?
 
  • Gilla
Martinbygger
  • Laddar…
Oj, här glömde jag svara. Jag gjorde det enda rätta och min el-behöriga svåger kom förbi och löste biffen efter samtal med Malmbergs, väl inkopplat så måste jag säga att de funkar utmärkt och värmeutvecklingen är minimal.
 
Jag har samma utrustning, em Malmbergs LED Driver samma typ md 6 led, har kopplat enligt scema
men bara en lyser mycket svagt, alla lampor har spänning.
 
Har problemet att jag inte fick dragit med ledningen för den obrutna fasen från brytarkontakten i väggen och visst kan jag dra en till kabel i röret men inte utan besvär så min fråga är hur viktigt är det att det är samma fas?, kan jag koppla mig på en fas jag har i en dosa som är närmare ? (inte säkert att dom är i fas så att säga :) )
 
Nej, skapa inga "loopar" och koppla absolut inte in en fas som du inte vet vad det är. Det måste vara inte enbart samma fas utan också samma grupp som strömbrytaren matar push-ingången med.

Hur kommer det sig att det är besvärligt att dra i en tråd till från brytaren? Infällda ledningar i rör har ju tanken att det ska vara enkelt att komplettera med en tråd.
 
Hej ,gammalt hus och inte helt smart kabel/rör dragning :( ,tanken är ju att det skall vara enkelt men icke . prövade dra en ny kabel i dag i röret men det tar tvär stopp efter några meter ,troligtvis någon dosa som är inbyggd eller liknande ... inget jag kommer åt utan att riva väggen som är klar för kakling :( .har en fas till ventilations fläkten som går på samma säkring då borde jag kunna använda den eller??

vad menar du med grupp föresten ?
 
Redigerat:
En grupp med elförbrukare som är kopplade mot samma säkring.

Jag har själv Malmbergs driver I badrummet och I köket. Som endel skrev ovan, drivern behöver vara matad med två faser för att fungera.
Att lamporna lyser svagt kan ske när man inte kopplat in den konstantmatande fasen.
 
Redigerat:
Nej, inte två faser, en och samma fas och dessutom en och samma säkring (grupp). Se #2.

Om du tar denna obrutna fas ifrån en annan dosa kan något av följande hända
- Om den tillhör en annan grupp (säkring) så kan man bli lurad att tro att rummet är spänningslöst när man skruvat ur den normala säkringen för rummet. Det kan leda till elchock.
- Om den tillhör en annan fas kommer drivdonet att få 400 V över sig och brinner upp när du trycker på knappen första gången.

Så du måste veta att det är samma grupp som den obrutna fasen kommer ifrån.

Men inte ens det är tillräckligt. Jag skrev också att undvika loopar, att drivdonet matas från två fysiskt olika håll, från två olika "grenar i ett träd" som därmed skapar en loop. Detta är inte farligt, men man gör inte så.

Köp dig hellre en liten eldriven motorsåg och leta efter den där gömda dosan :)
 
  • Gilla
nissenordin
  • Laddar…
Mycket tacksam för hjälpen !, så som det ser ut så är fasen som går till strömbrytaren densamma som går till takfläkten. och grenar ut sig före strömbrytaren i en dosa (den jag får stopp i) ,kan inte se det på ett annat sätt . samma säkring och samma fas men inte från samma punkt. förstår inte detta med loopar ,blir det loop av detta ?
 
Om du är helt säker på att fasen kommer från samma grupp (=samma säkring) så är det det allra viktigaste, då kan vi kanske låta det där med loopar bero. Det har bara en marginell teknisk betydelse som antenn för div störningar. Viktigare kan då vara att dokumentera så att nästa person inte behöver klia sig i huvudet.
 
  • Gilla
Roger Sterner
  • Laddar…
okej!, då tackar jag så mycket för svaren.
 
Menar du att du ska låta en ev. inbyggd dosa sitta kvar trots att du har chans att hitta den innan du kaklar? Det är ju nu du har chansen att rätta till ett stort fel, inte senare när kaklet sitter på plats.
 
  • Gilla
Joak och 2 till
  • Laddar…
Hej igen ,hade ett fabrikationsfel på en splitter till ena drivaren (använder två malmbergs drivare ML30C-PV). fick inte båda mina rader med spottar att lysa ,upptäckte efter ett antal timmar att felet låg på en splitter så jag skruvade isär den och upptäckte att blå kabel ut som ska gå till minus pol låg på plus total motsatt mot märkningen på splittern (jämförde med den fungerande oxå) lödde om splittern och vipps så lyser det :) .men får inte synkningen att fungera även om jag gör som instruktionerna säger om att nolla drivarna :( ,dimmar jag ljuset så dimmar jag bara en raden och stänger jag av efter att jag dimmat så slocknar en rad ....släcker jag igen så tänds den andra och vise versa . synkar jag så fungerar av och på som det ska men inte att dimma ! kan den fel kopplade ha orsakat något?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.