Hejsan!

Vi har köpt och betalt vår tomt från husfirman. Bygget har inte kört igång ännu, men så fort husleveransen sker kommer Gar-Bo försäkringen gälla.

Nu till min fråga: vad gäller om något händer innan Gar-bo försäkringen börjar gälla? T.ex om ett träd i denna hemska stormen blåser ner på grannens tomt eller liknande?

Vi har endast en hemförsäkring på vår nuvarande lägenhet, kan den täcka ev. skada eller liknande?

Mvh,
Karin
 
Det är den skadade fastighetens försäkring som står för ersättningen. Det enda ni möjligtvis kan råka ut för, är att den fastighetens ägare kräver er på självrisken. ;)
 
GAR-BO-försäkringen, varken färdigställande- eller byggfelsförsäkringen täcker sådana skador!
De gäller bara entreprenörens åtagande.

Som Immobil skriver så är det den skadade fastighetens försäkring som ersätter. Har Du orsakat skadan genom vårdslöshet så kan försäkringsbolaget sedan komma att återkräva Dig på beloppet.

Men som byggherre bör Du absolut se till att skaffa en egen villaförsäkring för huset som gäller så fort Du börjar göra något på tomten. En sådan försäkring gäller för både ansvar (byggherreansvar) och skador, stöld m.m.
Sådana försäkringar lämnar alla de större bolagen. Hör med dem eller kolla i deras villkor.

Från flera husfirmor ingår en s.k. villabyggareförsäkring som gäller i ett år. En sådan försäkring täcker samma saker. Fråga husfirman om en sådan ingår. Be i så fall att få ett försäkringsbrev.
 
OK, vad bra! nu är vi lite lugnare.

Stort tack för bra svar!

Trevlig helg!
 
carlssoni skrev:
Men som byggherre bör Du absolut se till att skaffa en egen villaförsäkring för huset som gäller så fort Du börjar göra något på tomten. En sådan försäkring gäller för både ansvar (byggherreansvar) och skador, stöld m.m.
Sådana försäkringar lämnar alla de större bolagen. Hör med dem eller kolla i deras villkor.
Ok så i mitt fall så ska det räcka med en villaförsäkring ?
Jag bygger lösvirke med eget arbete frånsett stom montaget som en lokal byggfirma gör ??

 
Som Du kanske sett på detta forum så diskuteras det mycket vad som gäller vad avser färdigställande- och byggfelsförsäkring. I synnerhet för det egna arbetet.

Har Du lämnat in bygganmälan efter 2005-01-01 eller inte redan gjort det bör Du tala med byggnadsnämnden, eller motsvarande, och fråga vad de kräver för att Du skall få tillåtelse att bygga.
 
Bygglovet lämnades in dec 2004 och har gått igenom..
 
::) Byggfelsförsäkringen av den 1 januari 2005 är inte riktigt anpassad för oss som bygger själva...

Har fått bygglov och så också en byggfelsförsäkrings-begäran för att byggsamrådsmötet över huvudtaget skall bli av.

Har två alternativ.
1 överklaga - och helst skicka ett brev till den trevlige justitieministern ang detta oskick med byggfelsförsäkringskrav på oss självsnickare, när vi ändå bara får BETALA för att ev få ut något av den aktuella försäkringen som dessutom bara gäller 10 år.
De är osedvanligt dyra. mellan 12 och 25000,- får vi punga ut. Sedan kommer det till en eventuell självrisk på ca 20 000,- . UNDRA PÅ att folk är som tokiga och tycker det här är OCKER.

2 ändra ritningarna så att alla våtvaru-aktiviteter försvinner. Och därmed i vårt fall också kravet på Byggfelsförsäkring.

Ja vilket tror du att vi kommer att göra?
;)

Tänk om vi hade varit färdiga med alla ritningar och fått bygglovet innan 1 jan 2005, för då hade vi i alla fall sluppit allt "dravel"....
 
Hemmakatten
Det som gäller....
... här på forumet är att det räcker med att skriva sitt svar en gång. (Fem gånger på fem olika trådar gör bara att folk blir irriterade)

Men visst håller jag med. Lagen är inte skriven för de som bygger själva eller har delade entreprenader.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.