nikasp
Hej, vi köpte hus förra sommaren och en syren är enormt hög och mest grön på ca 4-6 meters höjd för att man inte hållit efter den. Kan vi göra något åt saken för att få den lägre och grön längre ner? Skickar med en dålig bild då det nästan är mörkt här nu.
Mvh, Niklas
image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Kapa ner den 30-40 cm från marken. Då får du en ny och fin syrenbuske på 2-4 år.
 
Och underhåll sedan genom att plocka borde de stammar som blir för grova och höga så kommer det hela tiden nya.
På syren ska allt som tas bort kapas nertill, aldrig klippas som häckar.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
C
Jag skulle snarare säga kapa 15-20 cm från marken. Den förgrenar sig där du kapar och det blir inte grönt under den nivån man kapar på. Det kan se jäkligt skumt ut om "kronan" börjar högt på stammen. Du kan ta ner allt på en gång, men om du tar några grenar varje år så har du en fin buske trots att föryngring pågår. "Tyvärr" tar de sig ganska snabbt upp till den gamla nivån, så du får fortsätta kapa grenarna vartefter de växer sig för höga.
 
Ett tredje bud (eller mer ett tillägg kanske): Kapa de grövsta grenarna 15-20 cm från marken (fast om alla är grova får du ta allt, ser ut som om det kan vara så?), men om det finns några tunnare lämnar du dem. Nästa år gör du om manövern, genom att precis som Räknenisse skriver glesa bort de kraftigaste.

Syren blommar på förra årets ved, och man tar alltid varje gren ända nerifrån. Höjden på häcken regleras då genom hur många årsväxter man lämnar. Klipper du ner den helt varje år blir den en årsväxt hög (gissningsvis 30-50 cm med normal jordmån) och blommar aldrig. Tar du bort varannan gren blir den 2 år hög, tar du var tredje blir den tre årsväxter hög. I dessa fall kommer den att blomma finns varje år, på alla skott utom de som skjuter ut från de nyligen kapade stammarna.

Man kan ta det i stort sett när som helst och jag tror det går bra att ta den nu, men när man senare beskär den är det trevligast att ta det direkt efter blomningen, eller medan det blommar, så kan man ta buketter till studenter, midsommar eller nåt bröllop av det man beskär om man har lite tur.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
C
Ett tillägg - det kan också ibland vara lämpligt att kapa så att den grenar sig i etapper. Dvs. när du har en stam som redan grenar sig nära marken kan man kapa dessa grenar 15-20 cm från förgreningspunkten så att de förgrenar sig ytterligare en gång. Så det är ingen strikt regel att man måste kapa alla grenar ända nere vid backen, utan det beror på hur man vill att den skall förgrena sig.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Sedan kan man också stamma upp den till ett litet syrénträd om man vill, och har sådana lämpliga exemplar som syns på bilden.

Ser ut att växa vid ett garage/uthus. Då kan man få problem med grenar som skrapar och gnager på huset. Främst tak och hängränna. Då är just uppstamning en bra lösning. Så kan man plantera annat grönt under.
 
Inte bra för fasaden heller med växtlighet så nära som håller kvar fukt. Behåll bara de som vaxer fram till hörnet på garaget. Bakom det bör man inte ha stora växter. Bättre med någon marktäckare. Men då viktigt att först få marken fri från rotskott.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.