Vi har en gammal hagtornshäck, ungefär 80 m lång, och det känns som att den i vissa partier har sett sina bästa dagar. Gissningsvis planterades den för 40-50 år sedan och föregående ägare har bara låtit den växa de senaste tio åren. Vi har klippt ner den till ungefär en och en halv meters höjd i ett försök att få liv i den. Den har varit rejält girväxt.

1. Hur länge håller sig en hagtornshäck?
2. Finns det några tips du kan dela med dig av för att få mer "fart" i häcken - gödsling, i så fall vilken typ?
3. Är det rätt eller fel att försöka såga bort de tjockaste grenarna i höst, i ett försök att ge kraft till de tunna grenarna?
4. Vad tror du om att sätta nya plantor, för att fylla igen några av de luckor som har uppstått i häcken?
5. Är det något annat vi bör tänka på och som du kan ge tips om?

Tack på förhand!
 
Vad exakt betyder "sett sina bästa dagar"? Finns det liv i den? Eller är den bara kal och ful på vissa delar? Kan den ha skuggat ut sig själv?

1. Går inte att svara på, de har ingen medellivslängd. Sköts den väl kan nog bli några hundra år gammal...

2. Om den en har liv skulle jag prova föryngringsbeskära den på våren innan den bladknopparna sväller och börjar spricka. (för sent nu om du bor i mälardalen eller söderom). Dvs ta alla grenar 2 dm från marken.

3. det är rätt att ta de tjockaste grenarna, men ev bättre att börja om. Den har ju ett etablerat rotsystem, och borde svara bra med nya grenar. Ge den extra gödsel, håll undan ogräs, vattna lite extra.

4. Om det är döda luckor kan du försöka etablera nya plantor, men det kan vara väldigt svårt, eftersom det är mycket rötter från de gamla och de brukar vara bra på att försörja sig, vilket gör att nya små häckplantor får det svårt. Hellre att du köper större häckstorlek med klump (större rot), som har mer inkapslad energi.

Är den frisk så kan ni gott satsa på att behålla den. Om ni står ut med taggarna (det brukar vara en anledning att folk blir less på den).
 
Plantera lite parkslide. Hört att den ska ta sig bra! 😏
 
Tack för svar! Det finns absolut liv i den och har vi fått lite tips och råd. Räcker bra så länge.
 
Stringfellow Hawke skrev:
Plantera lite parkslide. Hört att den ska ta sig bra! 😏
Det var inte ens roligt. Skoja inte om det, någon kan ta tipset på allvar .. :x
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.