Hej,

Vi tittar på en ny ytterdörr och skulle behöva hjälp med att välja rätt.
Hoppas någon här kan hjälpa oss.

Dörr
Vi tittar på följande, vilken är mest premium?
Swedoor
Diplomat
NorDan
Finns ytterligare alternativ?

Låshus
En av dörrarna vi titta på har ASSA 2500. Är det ett bra låshus eller vilket är det bästa alternativet?

Entrebehörspaket
Vi tänker oss ASSA D12 B1 behörspaket. Har detta högre eller lägre säkerhet är t.ex. B3?
Finns det något annat behörspaket man bör titta på?

Tillbehör
Vi tänker oss att välja till följande. Något som känns onödigt eller något vi missat?
Dörrspärr (ej kedja)
Säkerhetsslutbleck

Sidoljus
Vi tänker oss ett sidoljus med ett stort glas. Känns som det är högre säkerhet i det än med två förutom den estetiska aspekten.
Tänker vi rätt med det?

Många frågor men hoppas någon med kunskap kan hjälpa till :)

Tack på förhand!

Mvh Niklas
 
Tror dörrarna är ganska likvärdiga. Nordan heter numera Bordörren (igen)
Bordörren blev uppköpta av Nordan och då bytte de namn till Nordan för att sedan inse att Bordörren är ju faktiskt ett riktigt inarbetat varumärke och med god kvalitet.
Varför lägga så mycket krut på lås till en ytterdörr? Är väl ingen tjuv som tar ytterdörren ? Finns ju betydligt lättare sätt att ta sig in i ett hus än genom en ytterdörr.
 
Ok, bra att veta gällande NorDan och Bordörren.

Du har iofs en bra poäng där gällande att ta sig in. Men kände att slår man ut kostnaden på lång tid är extra tillbehören en minimal kostnad med känslan av trygghet som ökar, detta även om det finns lättare vägar in om tjuvarna vill.

Och ska jag ändå köpa nytt kan man ändå gå på det som är bäst. Eller bäst för kostnaden. Har ingen ambition att köpa det dyraste bara för att men vill åtminstone ha bra produkter.
 
ASSA 2500 kräver att du lyfter handtaget innan du låser vilket är en vanesak.
http://www.assaoem.se/sv/site/assao...tlas/2500-serien/lashus-assa-connect-2500-50/
Angående tillbehör säkerhetsslutbleck så borde det redan vara monterat ett säkerhetsslutbleck till ASSA2500 så jag förstår inte tillvalet.
Skillnaden mellan ASSA D12 B1 och ASSA D12 B3 är endast estetisk och innehåller behör med olika utseende.
Ett alternativ till ASSA behörssatsen är DORMA Behörspaket Duo-2 DMS-SC
 
verktygsgurun skrev:
Varför lägga så mycket krut på lås till en ytterdörr? Är väl ingen tjuv som tar ytterdörren ? Finns ju betydligt lättare sätt att ta sig in i ett hus än genom en ytterdörr.
Jo det finns tjuvar som går in genom ytterdörren men betydligt vanligare är att de går ut genom ytterdörren även om de går in genom ett fönster/fönsterdörr mm.
Det är dumt att "snåla" med låsen/säkerheten när du byter en dörr (om du inte har bra lås och behör att flytta över från den gamla dörren).
 
Vad är poängen med att lyfta handtaget för att få kolven att gå in i slutblecket, jämfört med det vanliga att bara vrida nyckeln?
 
Ingen större skillnad förutom själva handhavandet.
Vissa med mindre kraft i fingrarna t.ex vid reumatism får fördelen att det inte är något motstånd när nyckeln ska vridas runt utan det går lättare men en del med reumatism klarar inte av att lyfta trycket (trycka ner går bra men inte lyfta uppåt då handen hålls på ett konstigt sätt där de saknar kraft och kan göra ont).
Andra gnäller på att man ska lyfta trycket och finner det som en onaturlig rörelse och väldig omständligt.
ASSA 2500 är ingen storsäljare utan de flesta föredrar att inte behöva lyfta trycket.
ASSA 2500 har en högre klassning kl5 än ASSA 2002 kl3, den största skillnaden med 2500 är att tryckesfallen även förreglas vid låsning.
Om den den förreglade tryckesfallen egentligen gör någon större skillnad på lås med hakkolv som erhåller en kopplande förband mellan lås och slutbleck (dörr och karm) kan diskuteras.
 
Jag får intrycket att 2500-kistan är avsedd att användas för flerpunktslåsning, när man läser sista stycket här:
http://www.assaoem.se/sv/site/assaoemse/tips-information/lasguiden/lashus/

Citerat från länken ovan:

Hur fungerar ett flerpunktslås?
Ett flerpunktslås ökar inbrottsskyddet avsevärt och det är bland det bästa du kan utrusta din ytterdörr med. Ett flerpunktslås har två extra låspunkter med regel, utöver huvudlåset. Dessutom sker all manövrering från huvudlåset, då det blir säkrare utan att bli krångligare att använda.
Genom att lyfta upp handtaget låser man ut samtliga låspunkter, vilka sedan blockeras då man vrider om nyckeln. Det går inte att vrida om nyckeln förrän alla låskolvarna är ordentligt ute. I låst läge är handtaget blockerat vilket är ett stort plus då du alltid har bibehållen säkerhet och täthet mot drag. Denna tätning förhöjs också tack vare att även fallen är blockerade.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.