mexitegel skrev:
Apropå att att riva så är det förvisso inte en maskin, men skillnaden mellan en bra kofot och en dålig kofot är så milsvid att det inte går att förklara :). Det tunna men starka godset på tex en hultafors gör att det går så mycket lättare. Ett bra bräckjärn är också en god investering.
Man får inte säga kofot utan att säga Tove!

http://www.clasohlson.com/se/Kofot-Tove/40-8760

Bättre än bäst, håller flera generationer.
 
  • Gilla
varmkorv och 2 till
  • Laddar…
Jag har flera sladdborrmaskiner som jag aldrig använder! köp minst 2 st skruvdragare istället.
 
daugaard skrev:
Jag har flera sladdborrmaskiner som jag aldrig använder! köp minst 2 st skruvdragare istället.
Det har iofs jag med. Men det är ju för att jag köpte de flesta innan skruvdragare var ett reellt alternativ. (Och att jag aldrig kan slänga bort något, fråga - MH - ... ;))

En lite rejälare sladdriven slagborrmaskin det skämmer sig iaf inte, även om jag håller med om att en skruvdragare plus en sladdlös skruvborrmaskin är (mycket) bättre än bara en maskin.
 
Kap/ger skruvdragare, sticksåg och cirkelsåg kommer man oerhört långt med som hemmapulare, något som är värt att lägga krut på, är ett riktigt bra sågbord till kap/ger sågen, ja kör med dewalts största bord, helt suveränt och värt varenda spänn.

Köp sen vettiga handverktyg, dessa kit med 75 tänger osv för 100 spänn på jula är värdelösa, allt behöver inte köpas på en gång, utan investera inför varje projekt, o köp alltid kvalitet. Blir billigast i längden
 
Christoffer85 skrev:
När i en vanlig husrenovering har man bruk för en domino?


.
Kök.

För att svara på ts fråga: köp de verktyg som behövs för det arbetsmoment ni har framför er för tillfället om ni inte redan har dem. Behövs den en gång kommer ni att behöva det igen.

Jag tror att det är mer framgångsrikt än att försöka köpa allt man kommer att behöva.

Men: dammsugare, grovdammsugare, bra skruvdragare, kap&ger, borrhammare om man har hårda väggar, bra vattenpass och kofötter kommer man alltid att vilja ha.
 
MathiasS skrev:
Man får inte säga kofot utan att säga Tove!

[länk]

Bättre än bäst, håller flera generationer.
Är den bättre än en Hultafors alltså? Då måste jag ju byta - dumma dig! :D
 
Jag har många ggr ångrat att jag inte köpt bättre verktyg strax innan behovet uppkomit istället för efter att jobbet redan är utfört... Men den insikten verkar du redan ha :)
 
mexitegel skrev:
Apropå att att riva så är det förvisso inte en maskin, men skillnaden mellan en bra kofot och en dålig kofot är så milsvid att det inte går att förklara :). Det tunna men starka godset på tex en hultafors gör att det går så mycket lättare.
Amen!
Det finns få föremål som jag blir så glad av som den stora kofot jag ärvt av min far. Har nog minst fem kofötter liggandes, alla av god kvalitet men det är en som är favoriten.
 
En borrhammare är också svår att vara utan om det finns betong, puts eller tegel i huset.
 
Jag skulle säga att en kraftig ackumulatorborrmaskin och en bra handcirkelsåg med sladd torde vara de maskiner du behöver i första skedet om det är ett trähus.
Om du tänker måla om fönstren behöver du dessutom en bra varmluftspistol eller kanske rentav en speedheater att värma loss målfärgen med och någon typ av ganska kraftig slipmaskin. Jag tycker att min lilla Makita bandslipmaskin är lämplig att slipa fönster med men alla har olika åsikter om vilken maskin som är bäst.

Resten är handverktyg och då tror jag att den här listan täcker det mest akuta:
-Måttband 5 meter långt
-16 ounce hammare med stålskaft
-Handslägga
-Kofot antingen Hultafors Tove eller Gränsfors
-Stor hovtång. Gamla E.A.Berg är bäst men annars får du vara nöjd med vad du hittar.
-Linjetång. Bahco eller Knipex eller liknande.
-Två moraknivar med kolstålsblad. En bättre som man är rädd om och en sämre
-Två kinesiska stämjärn billigaste billiga skiten att hacka och skrapa med.
-Målfärgsskrapor en liten och en stor. Jag tycer ANZA är bra.
-Flatfil att vässa skraporna med. Sandvik eller Pferd.
-Mattkniv
-Fogsvans med härdade tänder till exempel Sandvik
-Vinkelhake
-Smygvinkel
-Skruvmejslar och förståss bits till borrmaskinen. Wiha är bra skruvmejslar.
-Borrsats 1-10 mm av halvbra kvalitet. Du behöver inte nödvändigt köpa Dormer för du borrar ändå inte hål i tjockt järn men kinaborrar duger inte heller.
-Bågfil av bra kvalitet till exempel Sandvik med några blad av industrikvalitet.
-Vattenpass av bra kvalitet
-Färglina och färgpulver
-Några skruvtvingar
Om (när) du börjar göra mer krävande träarbeten för husbehov kommer du garanterat att behöva 3-4 ganska bra stämjärn till exempel Narex och en bra snickaryxa till exempel Wetterlings eller Gränsfors och möjligen en hyvel till exempel en begagnad Stanley eller Record eller Hellstedts nummer 4 eller 5 men för att hålla dem i skick behöver du en slipsten typ Tormek eller Kirunaslipen och ett bryne så jag tror du kan lämna de här grejorna till ett litet senare skede.
Ungefär i det skedet kommer du också att behöva en bra kapcirkelsåg. DeWalt 777 tror jag min heter och den är bra.

Det här är mina åsikter....... alla har ju olika favoritverktyg och olika sätt att arbeta så du får aldrig samma svar av två personer....... och så finns det ju de som svamlar om Festool Domino och annat i den stilen för att de inte har minsta lilla aning om vad de talar om.
 
Jag är för att köpa så mycket verktyg som möjligt, men jag tror inte på att köpa en hög av dom och sedan komma på vad man ska ha dom till.

Nästa gång något ska göras, köp verktyget som underlättar det jobbet. Gör man så för varje projekt så har man snart en komplett maskinpark.

Ibland får man vara lite kreativ för att se nyttan med ett visst verktyg i ett projekt, men sådant lär man sig med tiden.
 
  • Gilla
nanowire och 1 till
  • Laddar…
Och ska du måla, köp bra penslar!
 
Jimmu skrev:
Om jag förstått TS korrekt startade hon en ny tråd, trots att hon läst andra matnyttiga trådar här, finns tydligen inget intresse för verktyg mer än att effektivisera nuvarande metoder.

Tycker då inte att det är speciellt försvarbart att rekommendera Festools sortiment, absolut inte för att det är dåliga grejer, men för att till en husrenovering duger annat gott och väl!!
Kändes mer som att du ville berätta/skryta över din samling mer än att hjälpa TS
Jag kanske missförstod TS, men du missförstod mig. Är det något jag önskat när jag köpte mitt hus, så var det nog att någon bankat in hårt i huvudet att jag skulle köpt riktigt bra verktyg från början. Det hade sparat mig massor av slit i slutändan. Istället skaffade jag en del grön bosch, ryobi och annat skräp som inte håller och är hopplöst att jobba med. När jag äntligen trillade ner i Festool-träsket öppnades en helt ny värld och helt plötsligt började saker man gav sig på bli riktigt bra. Tidigare så fick man mäta, mäta och mäta igen och det blev ändå inte helt bra. Numera kalibrera jag, mäter, sågar och allt blir i princip perfekt. Det är vad jag kallar effektivisering.

Om du tror att jag bara vill skryta om min verktygssamling så är du rätt fel ute.
 
Agehall
Du har helt rätt i att bra verktyg gör att man klarar av saker som är svåra eller omöjliga med dåliga verktyg. Dessutom håller bra verktyg i årtionden för ett proffs eller ett helt liv för en hobbybyggare jämfört med billiggrejorna som man kör slut på några dagar. I slutändan blir det med andra ord billigast att köpa grundläggande maskiner och verktyg av mycket god kvalitet.
Så långt håller jag med dig.

Å andra sidan så finns det en hel industri som lever på att inbilla folk att olika arbetsskeden är svåra och att man måste ha deras specialiserade grunkamoj för att klara av det. Jag har sett att många människor fastnar i det kärret och aldrig utvecklas vidare i handalag och kunskap och självförtroende utan bara köper specialgrunkamoj på specialgrunkamoj för att de tror att de inte kan lära sig att göra arbetsskedet på egen hand. Verktygshandlarna gör stora pengar på att folk lever kvar i den villfarelsen.
Jag som är fattig och har en riktig maskinsnickeriutbildning i grunden har lärt mig att klara mig utan alla de där grunkamojerna. Det ställer höga krav på kvaliteten på grundverktygen och så finns det vissa saker man måste lära sig från grunden...... men att lära sig att klara svåra arbetsskeden är inte så svårt om man har bra grundverktyg.
 
AXS
Vad jag har renoverat en lägenhet med samt byggt ett antal butiksinredningar med(Inte bara monterat).
-Stämjärn x2. Ett vasst och ett gammalt segt. Det gamla sega användes mest av alla verktyg, älskad av sambo.
-Talmeter
-Vattenpass
-Skruvdragare, 10,8v
-Handsåg
-Geringslåda
-Hammare med bra grepp
-Sänksåg, begagnad festool
-Slipmaskin
-Dammsugare
-Abranet
-Morakniv
-Skruvmejslar och annat standard

-Öronproppar(100-pack som spreds över allt), hörselkåpor, skyddsglasögon(Köpte 10 par och bytte ofta) och arbetshandskar av bra kvalitet.

Saknade kapsåg vid några få tillfällen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.