jag bor i ett område där tomterna kostar ca 2000/kvm. Nu har vi tänkt köpa till lite tomt av grannen för att få större. Vad är ett rimligt pris för sådan obyggbar extratomt?
 
Eftersom du skriver "obyggbar" är utgångspunkten är marken är antingen kvartersmark med bebyggelseförbud (s. k. prickmark) eller icke inlöst allmän platsmark (t ex grönområde).

Schematiskt borde då marken vara värd det högsta värde av skillnaden mellan marknadsvärdet på grannens tomt före "avknoppningen" kontra efter "avknoppningen" jämfört med din tomts förändring av marknadsvärdet.

Om marknadsvärdet på grannens tomt minskar med 50.000 kr och marknadsvärdet på din tomt ökar med 100.000 kr skulle alltså värdet på marken generellt sätt enligt ovan angivet resonemang vara 100.000 kronor.

Detta är i och för sig det sämsta scenariot för din del.

Tar man i stället den officiella värderingen som sker vid olika fastighetsregleringar använder man sig av vinstdelningspricipen. Denna går ut på att om den "extra" marken behövs för din fastighet skall bli objektivt bättre på något sätt, ex för tillfart eller liknande, så delar man på den vinst du gör. Vinsten enligt ovan angivet exempel är ju 100.000 kr och då blir din kostnad för marken 50.000 kr.  

Lycka till!  :) :) :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.