Jag och sambon kommer nu under våren att bygga en altan på våran baksida (4*12).
Vi kommer bygga ganska nära tomtgränsen och kommer be om skriftligt godkännande från grannarna. Behövs det även bygglov?

Uppe på altanen kommer vi bygga ett uterum med pulpettak, vi vill bygga taket ända ut (4 meter) kanske till och med 10 cm till runt om uterummet och våra vardagsrumsfönster är knappt 4 meter så uterummet bör bli 4*4 meter dvs 16 kvm minst men vill nog helst bygga en meter till dvs 4*5 meter =20 kvm.

Hur gör man i en ansökan om bygglov om vi inte riktigt bestämt hur stort vi vill ha(eller kommer bli. Kan man ansöka om att få bygga 16-20 kvm eller bör det vara exakta mått.

Ska kontakta kommunen när dom öppnar igen på tisdag men vill ha lite kött på benen innan. Sen kanske en dum fråga men vad kostar det att ansöka om bygglov eller e det så fantastiskt att det är gratis?
Hur lätt är det att få igenom att bygglov? Hur lång tid kan det ta? så man kan börja planera lite....
 
Bygglov är inte gratis och såväl kostnad som handläggningstid beror på vilken kommun du bor i
 
Bgglovsansökan skall vara exakt på millimetern. Att anlägga altan är i många fall inte bygglovspliktigt. Det beror framförallt på höjden över marken. Tidigare gällde 50cm över marken. Sedan några år sedan finns det ett prejudikat från mark o milö domstolen att man får bygga högre så länge det inte bildas ett användbart utrymme under altanen. Det har i många kommuner tolkats som att 120cm över marken är bygglovsfritt. Men tolkningen varier lite mellan kommuner. Och det kan finnas andra faktorer som gör att ett bygge skiljer sig så mycket från förhållanden i det mål som blev prejudikat att man bör kolla med kommunen innan man bygger en "bygglovsfri" altan.

Iom. att du skall ha ett uterum så är det bygglovspliktigt.

Det första du bör göra innan du lägger ner onödigt mycket energi på projektet är att undersöka vad detaljplanen för ditt område säger. Om ditt hus redan håller maximalt tillåten storlek så är det sannolikt inte möjligt att få bygglov för uterummet.

Att du skall bygga nära granntomten innebär att du avviker från de avståndsregler som (oftast) finns i detaljplanen, det innebär att ditt bygge avviker från detaljplanen. Om avvikelsen tillsammans med andra ev. avvikelser som huset redan har sedan tidigare, kan anses vara en s.k mindre avvikelese, så kan kommunen godkänna det. En större avvikelse får inte godkännas.

OM du vill göra en mindre avvikelse från detaljplanen så måste kommunen ta in ett grannehörande. Det görs innan beslut får fattas. Grannens synpunkter blir då en komponent i beslutsunderlaget. Dvs, grannen har inte vetorätt, men även om grannen godkänner dina planer så kan kommunen neka bygglov.

När bygglovet beslutats så har grannar 3v på sig att överklaga beslutet, det kan de göra även om de varit positiva i grannehörandet.

Om du skall bygga nu under våren så är du lite sent ute. Kommunen får ha en handläggningstid på 10v, och ofta tar det längre tid än så. Tiden räknas från den dag korrekta underlag har lämnats in. Grannehörandet går utöver de 10 veckorna, och när beslutet är fattat så vinner det inte laga kraft förrän de 3 veckornas överklagande möjlighet har gått ut. I de flesta fall får du inte det s.k startillståndet förrän beslutet vunnit laga kraft.
 
tack för era svar:)
vi får tänka om, göra rätt :)
Men har en fråga till. Vi har en entre som är en liten altan på ca 5-6 kvm på andra sidan huset får vi lov att bygga 15 kvm på andra sidan eller ska dm ränkas samman i vad som får lov att "byggas totalt" utan bygglov?
 
Beror ju på vad du räknar som altan, ett trägolv med lite staket runt eller om det finns tak osv.
Du får väl inte bygga ut huset något utan att söka bygglov eller gå på Attefall som kräver bygganmälan.
 
den lilla altanen på framsidan har tak, vi tänkte bygga altan på baksidan med ett litet uterum på max 15 kvm då det inte krävs bygglov...får ringa kommunen då om bygganmälan och höra om det är ngt mer vi behöver göra (y)
 
När det gäller altan handlar det även om höjden på golvet från marken. Vi får tex ha precis hur mycket altan vi vill eftersom de är i markplan.
 
Ett uterum oavsett storlek kräver bygglov (eller går som attefallsutbyggnad). Däremot så får man bygga ett skärmtak i direkt anslutning till huset på 15 kvm, utan bygglov (speciella regler om det kommer nära tomtgräns), men då får det alltså inte finnas väggar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.