Vi ska bygga ut sommarhuset (havstomt) och höja taket ca 1,5 meter, ingen detaljplan finns, gammalt sommarstugeområde, ej kommunalt V/A. Som vi anade överklagar två grannar bakom oss, väg mellan våra fastigheter, alfa-hane vars bäst-före-datum gått ut, samt deras barnbarn som har varsin relativt nybyggd sommarstuga modell mindre. Alfa-hanen byggde båda mer eller mindre själv, den ena på spekulation som hyrs ut, dom bor aldrig där själva, den andra gavs till barnbarn som använder den ca 2-3 veckor per år, annars står det tomt.

Vi vill läsa på lite och höra med er som har liknande erfarenhet ang överklagande/synpunkter.

Nr 1: Det stör deras havsutsikt
Nr 2: Ekonomisk värdeminskning på deras fastighet

"Barnbarnet" har kommit med olika förslag på hur vi kan ändra ritningarna så att husets bygghöjd inte ändras, många olika förslag men alla är mycket fördyrande tyvärr. Om inga av dessa åtgärder sker kommer dom överklaga bygglovet står det på sista raden.

Behöver vi förbereda oss, oroa oss, plugga på något, någon som anar vad kommunens svar bör bli?
 
Den riktigt stora risken här handlar nog inte om grannarnas agerande, utan ifall strandskyddet sätter käppar i hjulet. Och det är klart, om kommunen vet att bygglovet kommer att överklagas, så blir de kanske lite extra noga med att inte släppa igenom något som strider mot strandskyddet.

Sedan så brukar man ju säga att du äger inte din utsikt. Dvs. störd utsikt är inte ett skäl för att bifalla ett överklagande. Men det är inte riktigt sant.

Här gör man en bedömning. Om det byggande du vill genomföra skapar större värde, än vad grannen förlorar på ditt bygge, och det inte går att skapa samma mervärde för dig, med mindre skada för grannen. Då skall du få bygga.

Så om grannen har "acceptabla" alternativ för ditt bygge, så kanske det kan övervägas av kommunen. Kan vara bra att skaffa goda argument mot sådana förslag. Jag vet inte om fördyring är ett giltigt motargument.

Det är ju alltid lite riskabelt för en granne att hårt skydda sin utsikt via överklaganden. Är man beroende av sin granne för utsikt, så är man också väldigt beroende av en god grannsämja. Snabbväxande Tujor behöver man inget bygglov för.
 
Strandskyddsdispens beslutas av Länsstyrelsen i detta fall. Jag får börja fundera på alternativa lösningar men vill inte behöva börja om från början på ritbordet och knäcka budgeten :(
 
Pratade med kommunen och ekonomiska synpunkter tas inte i beaktande. En viss förstörd sjöutsikt får man tåla som granne säger dom också men man får inte skymma utsikten till 100 %. Rättsfall fanns visst på detta och vi skulle skymma kanske 30-40% av dagens utsikt med dessa ritningar. Har bett projektören minska på takvinkeln och sänka nockhöjd lite och ska presentera ett nytt förslag på före & efterbilder i 3D för grannarna så får vi se...puh!
 
Se upp bara så du inte låter dig pressas till något som är mycket sämre än du faktiskt hade fått lov till om kommunen bestämde.

Låter lite som de hade klagat oavsett vad du föreslog.
Och att du kanske kompromissar, men sen överklagar de i alla fall.
 
Jo, vi vet. Tänker inte lägga oss platt på ryggen alls utan bara lägga fram ett förslag och höra om de mjuknar. Gör dom inte det kan vi fundera på att lika gärna köra på de gamla planerna. De är ju vår "dröm" som ska förverkligas och dom byggde som sagt sitt hus för ca 5 år sedan, vårt har stått sedan 60-talet. Samtidigt måste man ju försöka komma överens för grannsämjans skull, förhoppningsvis går det att diskutera detta sakligt. Vi lät ju dom bygga deras hus högt över marknivån trots att det påverkar deras insyn på vår tomt mer än normalt, hoppas det var värt något.
 
Som Hempularen säger kan man inte riktigt säga att utsikt är ett ogiltigt skäl för att en överklagan av bygglov ska gå igenom. I lagen finns en formulering om att bygglov inte ska beviljas om det är av "betydande olägenhet" för omgivningen. Man får mao jämföra grannarnas skäl med liknande rättsfall. Den som överklagar bör enligt min uppfattning framföra att det är en betydande olägenhet (om man anser det) för att ha större chans att få rätt (marginellt givetvis, men då kan det inte ske några "missförstånd").
 
Ja det är ju svårtolkat i dessa fall. Handläggaren kommer göra en syn på fastigheterna så dom kan bilda sig en bättre uppfattning. Delvis "förstörd" utsikt räknas inte som betydande olägenhet enligt kommunarkitekten iaf. Problemet kvarstår ju även om grannarna säger sig vara nöjda med ev ändring på bygghöjden att dom kan överklaga inom 3 veckor efter godkänt bygglov om dom "ändrar sig" :(
 
  • Gilla
Takgrund
  • Laddar…
Vi har nu markerat ut med panel på nocken för att visa grannarna och kommunens handläggare den tänkta takhöjden och takvinkel. Mailade grannarna ett alternativt förslag att öppna upp utsikten på båda sidor om huset genom att ta ner vår största gran och två av de största björkarna på tomten. Med dessa träd fällda kommer det göra rätt stor skillnad i utsikten så vi får hoppas att dom uppskattar vår ansträngning.
 
O
Glöm inte bort att det är mycket möjligt att du även måste ansöka om dispens från strandskyddet. Hänger tydligen inte alltid ihop med bygglov om jag förstått saken rätt
 
Vi väntar in dispensen inom några veckor. Är inom ett natura 2000-område så knappt ett spadtag på tomten utan dispens :(
 
Idag skickade kommunen över det sista grannyttrandet. En av grannarna flera 100 m bort som knappt ser vårt hus och inte ens fått utskicket från kommunen har yttrat sig, vilken hjälte! Någon som vet om grannar som inte fått utskick från kommunen och inte berörs får chans att yttra sig? Tyvärr är det en "sekt" som försöker fälla våra planer genom att gadda ihop sig. Perfekt utsikt är ingen mänsklig rättighet, släpp sargen!
 
Även "ovidkommande" yttranden kommer nog att bokföras med beslutet. Men det lär inte ge något större genomslag i beslutet.
 
O
Även om grannarna yttrar sig negativt så innebär det inte att du automatiskt får avslag. (Ibland undrar jag om de ens läser yttrandena)
 
Idag har handläggaren från kommunen varit på plats hos samtliga grannar och bekräftar att byggnaden inte kommer vara så pass störande att det skulle kunna påverka bygglovsansökan negativt för oss, nåt i den stilen. Vi kommer ändå visa vår goda vilja och sänka nockhöjden med ca 70cm , delvis med respekt för berörda grannar samt att det blir lite enklare(tekniskt) att bygga och passar utformningen på fasader bättre. Kanske kommer det ändå överklagas men vi kommer påbörja bygget direkt om/när bygglov ges ändå.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.