C
g00ey skrev:
Elmätarna kommer sitta i en IP68 klassad DIN central.
Är det någon sorts undervattensanläggning du håller på med, eller?
 
W
Köp hem skintopförskruvningar istället och anpassa hålet med reduceringar om det behövs, dem håller tätt och rätt ipklassning som du eftersöker. :)
 
W
Sen finns det anaconda slang å dra kablar i, vilken ipklassning de har vet jag inte men täta är dem, men det kanske någon annan kan svara på? Dock kanske det inte blir det snyggaste men de är riktigt robusta och tål tuffa miljöer
 
Redigerat av moderator:
Det kanske händer att pannrummet hamnar under vatten, men det är klart att jag vill att det skall vara rejäla grejor. Den gamla elcentralen har uppenbarligen en IP68 klassad tätning, den är så pass gammal att jag är ytterst tveksam till att sådana klassificeringar fanns då men det är helt klart en robust konstruktion. Så det är klart att jag inte vill att de nya grejorna skall vara sämre.

Jag trodde dock att den var så gammal att tillbehör inte längre tillverkas till den. Så det var ju en glad nyhet att det fortfarande tillverkas flänsar till den. Så då är det bara att byta till en fläns med fler portar och plugga av dem som inte används. Det finns inga blindflänsar i centralen, alla sidor är ockuperade.

Kanske kan dra till Ahlsell och se om de säljer sånt. En affär såsom ClaesOhlsson har inte sånt.
 
Är det rätt uppfattat att du vill dra fastrådarna från den gamla centralen till mätare i den nya centralen och sedan tillbala till den gamla? Från olika grupper?
Jag undrar om det är OK att dra fas från olika grupper i samma kabel/rör om det inte är en trefasgrupp. Hör med specialisterna här.
 
Sedan kan man ju undra om de befintliga genomföringarna verkligen är täta med tanke på hus sneda de går in.
Om du mot förmådan vill sälja din central hör av dig till mig.
 
tommib
Det är med all sannolikhet grav overkill att använda den där typen av central i ett vanligt bostadshus. Sen kan man ha åsikter om estetiken och eftersom den troligen är oförstörbar så kommer den inte direkt slitas ut.

Att dra multipla faser i samma kabel är inte tillåtet (helt utan att vara vare sig elektriker eller specialist :) ), det blir en kabel per mätare, du klarar dig med 4G1,5 (om gruppen är 10A, annars blir det grövre). Då får du fas ut, fas retur, nolla och PE (som kanske inte används men som är otillåten för annan användning). Om du drar slang/tomrör kan du dra separata FK och då är det troligen mer ok men jag skulle märka upp varje ledare noggrant i det fallet med t.ex. partex eller liknande.

Om ditt pannrum ställs under vatten bedömer jag att du har större problem än om din elcentral klarar sig....
 
På bilderna ser det ut som du har två öppningar 22.5 mm lediga, använd dem och skaffa lämpliga kopplingar och slang som passar både i gamla och nya kapslingen. Där kan du utan problem dra de enledare du behöver för mätningen, det är ok att dra ledare tillhörande olika grupper där. Och har du möjlighet att handla på tex Ahlsell kan du få rätt grejor, går även att fixa via näthandlare men med det lilla materialet kan det kanske vara värt Ahlsellpriser och kunna syna det på plats.
 
  • Gilla
g00ey
  • Laddar…
Aj då, det låter som att de där flänsarna inte är så billiga saker trots allt. I vart fall inte om man vill ha något av de mer ambitiösa flänsarna. Kan vara en idé att byta ut den vänstra flänsen mot en med fler portar och köra med två stycken 4G2,5 kablar. Det hade dock varit trevligt med nånting lite mer "framtidssäkrat" så att man slipper strula så mycket om man skulle få behov att koppla till fler saker. Precis Thomas, en tanke är att dra fas ut och in i centralen sas.

Men en slang med koppling till 22,5 mm måste vara en mycket trång sak. Undrar om en affär som Ahlsell verkligen säljer sånt.

Det måste väl ändå vara tillåtet med flera faser per kabel, om så inte vore fallet hade 3-fasinstallationer blivit ganska komplicerade. Du kanske menar att det inte är tillåtet att bära flera grupper på samma kabel. Jag vill dock ändå tro att det är vanligt att man inkorporerar tre grupper i en trefaskabel som sedermera delas upp någonstans efter elcentralen.
 
g00ey skrev:
Jag vill dock ändå tro att det är vanligt att man inkorporerar tre grupper i en trefaskabel som sedermera delas upp någonstans efter elcentralen.
Då är det inte tre grupper i en trefaskabel, det är EN trefasgrupp. Det är under vissa omständigheter OK att "dela upp" en trefasgrupp, dvs använda faserna till olika typer av laster i stället för en trefaslast.
 
  • Gilla
g00ey
  • Laddar…
Finns det plats direkt till höger om nuvarande, sätt din nya plastkapsling kloss mot och såga upp ett hål som motsvarar flänsöppningen i plasten och skruva ihop.

Alternativt dra EN grov slang mellan kapslingarna, det är inga problem med flera faser i ett sådant läge då man ser hela slangen och båda ändar.

Protte
 
  • Gilla
g00ey
  • Laddar…
Som protte föreslår sätt en ny kapsling mot den g:a, det finns kapslingar av både plast och metall med flänsöppningar. Det finns även ("raka, förstoringar, vinklar, anpassningsstycken") skarvstycken om man inte kan skruva ihop kapslingarna direkt.
 
  • Gilla
g00ey
  • Laddar…
Jag föreslår en helt ny kapsling med automatsäkringar och elmätare i samma kapsling. Dom enda vettiga alternativen annars är . 1 ha en mätare för hela centralen. 2 ha en mätare per utgående gruppledning. 3 att blanda in flera mätare före säkringarna blir bara rörigt eftersom det kräver att skenor kapas på olika ställen.
 
  • Gilla
g00ey
  • Laddar…
På Ahlsell hade de inte raka flänsar på lager. Det visade sig att ingen ute på industriområdet som jobbar med el hade sådana flänsar. Till min glädje hittade jag de här:


20160322_150718.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Men även om storleken matchade så var det inte samma gängtyp på mässingbeslagen. Flänsarna har M40 men mässingbeslagen kör med nånting grövre, kanske PG? Så det blev att istället köra med passande kabelförskruvning av plast och en passande kabelskyddsslang, ett svart flexrör av polyeten. Men den lösningen är inte IP6X värdig dock, kanske IP54. Spiralen gör ju att det inte blir tätt, men åtminstone är materialet flamsäkert.

Jag tror också att konventioner gällande elinstallation inte bara handlar om elsäkerhet i sig utan också att det skall vara genomfört på ett sådant sätt att en elektriker kan komma om 50 år och ändå förstå hur allting är installerat. Det är trots allt imponerande att trots att sakerna säkert är minst 50 år gamla så är det förvånansvärt enkelt att förstå hur allt är draget. Att bara tillåta en kabel per grupp osv är sådana enkla små saker som gör att det blir lättare för en utomstående att förstå sig på installationen.

Men jag hittade följande grej som jag betraktar som livsfarlig:


20160323_224942.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Hur har man tänkt här egentligen? Kabeln går till en modern installation av en bergvärmepump. Om den nakna jordkabeln skulle lägga sig mot en fasskena, vilket lätt kan hända om man inte tänker sig för, blir det inte så bra.

Den där vita boxen är nu bortkopplad. Det enda som var anslutet till den var ett gäng induktiva kransar/ringkärnor runt faserna förmodligen till en gammal elkassett som blev installerad på 80-talet.
 
Redigerat:
EKLK biledare skall naturligtvis ligga i en slang eller lindas med isoleringsband. Alternativet hade varit att placera en ubåt direkt vid genomför ingen och övergå till kabel.

En kortslutning mot fasskena kan orsaka allt mellan att föregående säkring går sönder till en " explosion" i kraftigare ställverk.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.