Jag har under åren sett en del annonser där lokaler överlåtes, och oftast mot en avgift på x hunda tusen kronor, trots att det redan finns en hyresvärd för lokalen som inte är inblandad i denna överlåtelseavgift. Varför finns denna avgift, eller hur kan den vara laglig? Att ta ut en avgift för en överlåten hyresrätt är ju inte tillåtet. Och hur prissätts denna avgift? (Jag känner till att t ex butiksägaren kan sälja lokalen+verksamheten, men det är ju något helt annat)
 
Förbudet att sälja hyreskontrakt gäller bara bostäder. För lokaler är det fritt fram, om det är okej enligt avtalet med hyresvärden. I många fall kan det också vara okej även om hyresvärden motsätter sig detta, men kan kräva hyresnämndens tillstånd.
 
Redigerat:
Detta görs med lokaler på extremt bra lägen där hyreskontrakten är värda stora pengar. Där säljer man sitt kontrakt för hyresvärden kan aldrig säga upp en hyresgäst utan anledning utan att betala stora skadestånd till hyresgästen. Köpa och sälja avtal har funnits länge och har aldrig varit olagligt.
 
C
term skrev:
I många fall kan det också vara okej även om hyresvärden motsätter sig detta, men kan kräva hyresnämndens tillstånd.
När vi hyrt ut lokaler genom mäklare har vi fått veta att det i praktiken är väldigt svårt att förhindra överlåtelse och att man därför normalt inte har några sådana avtalsvillkor. Vissa lokaler är också knepigt att hitta hyresgäster till så där är nog hyresvärden bara glad om hyresgästen överlåter avtalet istället för att säga upp det.
 
Lokaler hyrs ofta på långa kontrakt. Om kontraktet är kortare än 3 år så får det inte innehålla en indexeringsklausul, vilket man oftast vill ha av bekvämlighetsskäl. Hyra räknas då alltså upp automatiskt efter ett "hyresindex". Därmed så kan ju kontraktet vara värt en hel del pengar om man vill stänga sin butik när det är ex två år kvar av avtalstiden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.