Vi köpte vårt hus för 10 år sedan för 1,7M, har sedan renoverat och värderat om för ca 5 år sedan till 3,3M. Lånet är nu på 2,9M.
Vad händer om vi vill sälja huset men inte får mer än 2,5? Kan vi köpa ett annat hus för 1,7M (och att lånet då hamnar på 2,1M). Jag menar, spelar det nån roll för banken om vi har 400K i lån utan bostad eller 400K i lån utöver bostaden? De har ju iaf en viss säkerhet iom den nya bostaden tänker jag.

Någon som varit i liknande situation?

Mvh
Bigge
 
Mellanskillnaden kommer banken att kräva in då säkerhet saknas och du kommer i normalfallet att tvingas lösa den delen på ett eller annat sätt (blancolån eller eget kapital).
 
Banken kan indirekt stoppa affären om ni inte betalar av hela gamla lånet eller om dom går med på att flytta lånet till mya bostaden(mindre troligt).
 
A
Säljer du för 2,5 kommer du ju inte ligga back 400 000 kr utan snarare 650 000 kr efter att ha betalt reavinstskatten (beroende på hur mycket ni kan göra avdrag för och ev. skjuta upp vilket dock också är en skuld) samt eventuellt mäklararvode. Även om ni lyckas sälja för 3,3 Mkr ska ni betala tillbaka lånet på 2,9 + reavinstskatt på 0,3 + mäklare på 0,1 och ni ligger på typ 0 kr kvar i insats till det nya huset.
 
O
Att sälja i en sådan situation där man riskerar att göra en förlust, verkar vara korkat. Så vida man inte hamnat i en sådan situation att man faktiskt måste sälja.
För det lär bli svårt att övertyga banken om att du ska få låna pengar till en ny lgh samtidigt som du inte kan betala av ditt gamla...
 
En fräsch värdering är väl det enda rätta här och riskerar ni inte att få ut så ni kan lösa lånen så kommer merparten av bankerna förmodligen ha svårt att acceptera er som långivare till ett annat hus. Att maxa belångingsgrad, att ha ett eventuellt större blancolån inför ett inköp och den belåningsgradsdiskussion som är nu är inget idealt läge
 
tommib
Det verkar konstigt att banken har accepterat att ni har lånat upp så mycket pengar på huset, de flesta banker brukar vara väldigt konservativa med värderingar. Är det möjligen en mäklare som försett er med glädjekalkyler?

Hur som helst så är det som flera andra säger. Banken kommer inte acceptera att ni har lån på mer än vad den nya bostaden är värd. Det fungerar så att du löser lånet på den första bostaden, sen får du ett nytt på den andra (typ, man kan hålla på och byta säkerhet mm men det är inte applicerbart här). Om du när du ska lösa lånet inte har tillräckligt med pengar för att betala det, så kommer banken vilja ha sina 400tkr. Nu. Du kan själv gissa hur sugna de kommer vara på att låna ut pengar till dig till det nya huset när du nu har 400tkr i skulder och inga tillgångar.

Välkommen till forumet!
 
C
Kan ju vara att TS resonerar rent hypotetiskt, eller så kan det inträffat någon omständighet som gör att huset har tappat kraftigt i värde.

Reflekterar dock över det bisarra med att man kan låna så mycket pengar utan att vara införstådd med vad som händer om en sådan här situation skulle inträffa.
 
  • Gilla
mtzgus och 1 till
  • Laddar…
Banken får inte belåna den nya bostaden som hypotekslån till mer än 85% av marknadsvärdet. Så allt över 85% måste bli lån med annan säkerhet eller blanco.
 
Om ni lånat upp 1,2 för säg renoveringar bör ju huset vara värt tillräckligt, speciellt med tanke på att värdet sattes för ca 5 år sedan och som alla vet har ju priserna på de flesta håll i landet bara ökat sedan dess. Gör en ny värdering och sov sedan lugnt, lycka till.
 
Att sälja ett hus till ett pris som understiger lånesumman kommer ställa till problem. Som det redan berättats här så får man en del bekymmer då reavinstskatt och mäklararvode skall betalas. Låt oss för enkelhetens skull sätta det till 100Kkr eftersom renoveringarna förhoppningsvis är avdragsgilla till stora delar. Sedan vill banken ha 15% kontantinsats på det nya huset. Om det kostar 2Mkr så handlar det om 300Kkr, plus eventuella pantbrev på nya huset och lagfartskostnad. Det kan bli nästan 100Kkr till. Då kommer man ha lån på 2,6Mkr, varav 1,7Mkr är ett hypotekslån som skall amorteras med 2% om året, och 900Kkr i blancolån som banken nog vill att ni betalar på 15 år.

Det blir en så rejält saftig månadskostnad att det är mycket tveksamt om banken går med på det. Risken är ju att man sätter sig i en helt ohållbar situation om räntan går upp, eller om någonting händer dig/er så man får lov att förlita dig på A-kassa eller sjukpenning som försörjning. Jag är rätt säker på att alla banker tackar nej och föreslår att resten på lånet skall betalas först, samt gärna en kontantinsats sparas ihop innan det blir tal om nytt huslån.
 
Jonatan79 skrev:
Om ni lånat upp 1,2 för säg renoveringar bör ju huset vara värt tillräckligt, speciellt med tanke på att värdet sattes för ca 5 år sedan och som alla vet har ju priserna på de flesta håll i landet bara ökat sedan dess. Gör en ny värdering och sov sedan lugnt, lycka till.
Om man tex bor i Malmö behöver priset inte ha ökat särskilt mycket sett 5år tillbaka med tanke på att priserna där sjönk under en period. Och då är det ändå ett stortstadsområde. Bifogar en bild från mäklarstatistik.se med jämförelse mellan Göteborgs utveckling och Malmö. Vet bekanta som köpte kring 2010 i Malmöområdet och precis fick tillbaka pengarna i vintras, Screenshot_2016-03-20-16-23-33.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
1
  • Laddar…
Tack för alla svar. Nej, misstänkte att det nog var rätt kört att hoppa över till ett annat hus utan att betala av lånet innan + spara till kontantinsats. Men ibland har man ju fel, så jag tänkte det var bäst att fråga. =)

När det gäller just vårt hus så blev det värderat till 3,3M av bankens egen mäklare, men det var nog en glädjevärdering. Dock höjde vi då bostadslånet till max för att baka in gamla blankolån.

Nu har vi fortfarande åtgärder kvar att göra som med relativt liten insats kan öka det faktiska värdet en del och säkert göra det mer attraktivt på marknaden, och det är nog den vägen vi får välja.

Men tack igen för alla svar!
 
Bigge77 skrev:
Dock höjde vi då bostadslånet till max för att baka in gamla blankolån.
Det var ju bra. Men ta då inga nya lån utan se till att jobba hårt för att amortera ner ert nuvarande lån. Visa för banken att ni ändrat beteende från ett "slösaktigt" till ett "ansvarsfullt". Gå all-in på att få ner lånen rejält så har ni möjlighet att sälja den dag ni vill utan att hamna på noll. Ni behöver ju en ny bostad om ni säljer även om den är billigare än dagens.
 
  • Gilla
tommib
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.