Får jag ställa upp tre stycken friggebodar på respektive fastighet? I verkligheten ser allt ut som en gemensam tomt. Bygglov finns på samtliga byggnader och endast huset märkt 35 är ett bostadshus.

DSC_0668.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Nej, då friggebod(ar) om 15 kvadratmeter total yta endast får uppföras på en fastighet med en bostad som huvudbyggnad. De fastigheterna som saknar bostadshus kräver bygglov för friggeboden.
 
  • Gilla
Tänka
  • Laddar…
Så rent krasst så är det lite dumt att det är tre olika fastigheter?
 
Ja, om det bara är uppdelat av det skälet. Då det inte lite dumt utan jättedumt. Du får ju dessutom betala väldigt mycket onödig fastighetsskatt.
 
Nej, det är inte uppdelat av den orsaken. Vi köpte det så.

Edit: Å andra sidan så borde taxeringsvärdet vara lika oavsett uppdelningen. Antingen 100k 100k 200k eller 400k totalt. Borde inte bli mindre för att man slår ihop det till en fastighet. Men jag tänker kanske fel?
 
Hemmakatten
Mycket fastighetsskatt (eller avgift) blir det väl inte? Komplementbyggnader redovisas inte i fastighetsdeklarationen. Och äldre eller mindre byggnader understigande ett värde av 50.000 undantas från skatt. Det skulle i så fall vara att i detta fall att byggnaderna ses som bostadshus för att deklareras.
 
Dom är garage så det blir svårt att få någon att bo där :)
 
Hemmakatten
Tre olika fastigheter är mer värda än en (1) fastighet eftersom du kan sälja fastigheterna separat med tre separata byggrätter. En (1) stor fastighet genererar mindre pengar.

Edit: Av samma anledning (att det är tre fastigheter) så kommer du att betala mer i fastighetsskatt. Obebyggda tomter betalar en fastighetsskatt om 1% av taxeringsvärdet per år. Fastigheten med bostadshus på betalar du en fastighetsavgift (0,75% av tax.värdet) vars maximala belopp ligger nånstans runt 7'.
 
Redigerat:
Om taxeringsvärdet är 100 kkr, så skiljer det sig 0,25%/år, dvs 250 kr. Kostnaden för att slå ihop tomterna är kanske 20-30 kkr.
 
Om tomtvärdena är så låga, så blir ju inte skattereglerna så tuffa.

men antag istället att du hade haft 1 milj i tomtvärde för var och en av tomterna. Då får du betala 10 000 kr per obebyggd tomt, och ca 7000 för den med bostadshus. Är alla ihopslagna till en tomt så blir det ca 7000 för alltihop.
 
Chrissofsweden skrev:
Så rent krasst så är det lite dumt att det är tre olika fastigheter?
Beror på inte bara taxeringsvärde, utan framför allt på byggrätt. Byggrätten är i sin tur beroende av planbestämmelserna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.