Utan att gå in på prisnivåer men just nu ligger en jäkla massa kubik trä och ruttnar i skogen för att vi inte kan ta in hjälp utifrån. en skandal som tigs ihjäl.
 
Immobil skrev:
>:( Ja!Med risk för att bli avstängd säger jag inte mer.
Uhumm....., alltså absolut ingen välfärd "what so ever" i Sverige idag :-/ :'( ;).

Har viss förståelse, samt full respekt, för din önskan att inte utveckla resonemanget vidare, även om jag måste erkänna att det skulle intressera mig alldeles oerhört att höra :).
Fast egentligen kanske man skulle nöja sig med att definiera begreppet "välfärd" ;).

MVH//Christina.
 
Calle Anka skrev:
Är benägen att hålla med Immobil så långt att skattetrycket inte motsvarar välfärden som finns.... ;)
Är benägen att, till viss del, instämma...... ;)

MVH//Christina.
 
styrman1 skrev:
Utan att gå in på prisnivåer men just nu ligger en jäkla massa kubik trä och ruttnar i skogen för att vi inte kan ta in hjälp utifrån. en skandal som tigs ihjäl.

Vet inte hur insatt du är på området men att Avgörande för stormarbetet är att virkesbilarna från de nya EU-länderna får förlängd dispens för transporter i stormområdet. Nuvarande dispens går ut sista juni.

-Det är alldeles för mycket ”amatörernas afton” i skogen i dag. De som kunde motorsågen rationaliserades bort under 90-talet. säger en erfaren/känd huggarinstruktör .Därav 9st dödsfall, och arbetade alla efter samma lagar/avtal så skulle garanterat den siffra sjunka.

Skandal?! tror nog alla gör sitt bästa
 
synvinkeln skrev:
Javisst är det ok att hålla på så här då är vår välfärd snart raserad!

Nyligen åtta polska skogsarbetare fick 25kr i timmen för arbete i sydsverige Köparen av virket Maa såg fick betala 300kr/tim till den entrepenören man anlitat.

Så ska vi medverka till sådan lönedumpning/raserande av kollektivavtalen så kan Sverige snart hälsa hem!!!!

Man ska inte sitta på grenen man sågar av..................

>:(
Hej Synvinkeln,
Känns som vi har haft denna diskussion tidigare. ;)
De flesta insatta i ämnet håller med om att det är bra för den svenska välfärden att vi får hjälp med okvalificerat arbete utifrån och till en mindre kostnad än idag. En av de stora syftena med EU är att göra det möjligt för kapital och arbetskraft att flytta mellan länderna på ett så enkelt sätt som möjligt. Faktum är att det ökar vår internationella konkurrenskraft och därmed möjligheten att bibehålla en välfärd. Sedan är det ju inte bra om arbetet utförs osäkert eller under svarta förhållanden. Det sistnämnda är dock inte ett problem förbehållet utländsk arbetskraft. Det finns nog inte en svensk hantverkare som inte jobbat svart. Nu när en del öststatsländer blivit EU-länder tror jag att svartarbetet successivt kommer att minska.

mvh
David
 
Rätt kul med ordet välfärd. Översätt det till engelska, wellfare så är det inte direkt något positivt. Hur kan det vara postivit att ha människor som går utan arbete? visst ska vi ta hand om de svaga, det är nödvändigt för ett civilicerat samhälllle. Men att uppmuntra och se det som eftersträvandsvärt att folk inte jobbar är ju horribelt.

nu är det ju så att i exemplet ovan med de polska byggarna som får 25 kr och sedan säljs vidare för 300 kan ju detta bara ske i ett reglerat (mygel) system. I ett kapitalistiskt system inser ju arbetarna genast att de kan ta 280kr/timmen direkt mot kund och säga upp sin "slavdrivare".

Det är en myt att systemet skyddar de svaga, det är precis de svaga som far illa i det system vi har. Hela ideen med EU och fri handel av varor och tjänster är ju just att jämna ut skillanderna mellan länderna, om man inte låter arbetare konkurera med pris tvingar vi ju fram svartjobb och mellanhänder som tvättar bort svartstämpeln och tar pengarna mellan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.