Här är två diagram med RF och temp.

Vinden och inomhus.
2015-05-25_1448.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vinden och utomhus.
2015-05-25_1453_001.png
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Obs färgerna är inte desamma i båda bilderna.

Det jag läser är att ånghalten inne ligger oftast under vinden. Så det bör ju betyda att luften inne är torrare och därmed bör inte läckage uppåt göra någon skada?

Luften utomhus och på vinden verkar däremot följa varandra. Men i så fall borde det inte betyda några problem på vintern då luften är (bör?) vara väldigt torr då.
 
Macarus skrev:
Du kan ju alltid själv tvätta bort möglet med klorin för att se om det kommer tillbaka eller ej.

Det ska mycket till för att du ska dra ner luft från vinden i bostaden, även med fläktar som ordnar undertryck. Speciellt med 11/2- eller 2-våningshus. Övertrycket i huset är som högst nära taket, vilket är just varför fuktig luft trycks upp på vinden.

Det hela beror förstås på hur tätt huset är och om det finns friskluftsventiler. Normalt finns det i ett äldre hus gott om ställen där luften enklare tar sig än att motarbeta övertrycket vid innertaket. Tex drag via golv.
Ok, det var ju skönt.

Är inte klor trögjobbat? Läste att det inte är så optimalt att använda på trä.

Det är inget tätt hus. Planen är att dra in friskluftsventiler i vardagsrum och sovrum och en utluftsfläkt på övervåningen. Har redan en nere i duschen.
 
Fahlekorv skrev:
Det jag läser är att ånghalten inne ligger oftast under vinden. Så det bör ju betyda att luften inne är torrare och därmed bör inte läckage uppåt göra någon skada?
Nja, du missar ett par saker här. Först och främst, här pratar vi relativ luftfuktighet. Varmare luft kan hålla mycket mer fukt än kall luft. Se diagram här:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Luftfuktighet


Relativt sett är luften inomhus rätt torr under större delen av året, förutom juli-augusti. Under vintern när det är riktigt kallt kan den bli mycket torr. Men om vi kyler ner luft med 30% fukt när det är 20 grader kommer den runt 5 grader ha 100% luftfuktighet och börja fälla ut fukt. Fortsätter vi ner till kanske -10 som det kan vara vintertid på vinden blir det en massa fukt som faller ut. Uppe på vinden finns det också nästan alltid ytor (typiskt råsponten) som är kallare än luften generellt däruppe och där det kommer att kondensera fukt även innan själva luften når 100% fukt.

Det betyder att vintertid kommer i princip all luft som kommer upp på vinden som kyls ner att bli väldigt fuktig. Problemet blir alltså som värst när skillnaden mellan innetemperatur och temperatur på vinden är som störst.

Dina siffror ser ju bra ut nu men just pga ovanstående är det inte i maj dessa problem uppstår. Nu är det rätt varmt ute och uteluften dessutom förhållandevis torr. Det kritiska testet blir under vintern.

Fahlekorv skrev:
Luften utomhus och på vinden verkar däremot följa varandra. Men i så fall borde det inte betyda några problem på vintern då luften är (bör?) vara väldigt torr då.
Nja igen, beror på om vi menar torr relativt eller absolut. Det är sant att luften ute på vintern inte innehåller så mycket fukt absolut och på det viset är torr men den relativa fuktighetsgraden är ofta 100%. Detta eftersom luften helt enkelt inte kan hålla så mycket fukt när det är kallt. Men problemet är att om den relativa fuktigheten är 100% kan du aldrig få bort överskott av fukt på vinden med hjälp av bara ventilation med uteluft eftersom luften inte kan ta upp mer fukt. Då skulle du också behöva värma upp luften så den relativa fukten sjunker.

Klor: Vi fick själva rekommendationen från vår besiktningsman att använda klorin för att ta bort lite mögel vi hade på underlagstaket. Visst är det inte det roligaste att jobba med men funkade tyckte jag. Handskar är ju dock bra. Men finns ju andra mögeltvättsmedel också. Men det viktiga för att få bort möglet är ju att eliminera orsaken, dvs fukten. Gör man det och sen tvättar bort möglet kan det inte komma tillbaka. Eftersom det inte bör vara någon vindsluft som kommer ner till bostaden är jag inte heller orolig om det finns någon gnutta mögel kvar någonstans, bara det inte fortsätter växa.
 
Redigerat:
@Fahlekorv

Hur har det gått med vinden?
 
Jag har samma problem. Fukt på vinden som troligen beror på dåligt skick på lerteglet och pappen, samt att det läcker varm fuktig luft från huset upp på vinden (halva vinden är inredd).

Funderar nu på om jag vid byte av papp och tegel skulle tilläggsisolera ovanpå råsponten. Har fördelen att komma över en 50mm hårdisolering med ruskigt bra k-värde till bra pris. Så en ny duk istället för papp, sedan isolering, sedan läkt och nya pannor.

Vad tror ni om denna lösning?
 
Vi har samma problem men efter en dialog med OBM-gruppen så är förslaget som ovan skrivet; se till att ventilationen är bra i bostaden först och täta uppåt.

Vad kostar en planläggning av ventilationen ungefär? (Hur långt är ett snöre..)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.