Hej!

Vi planerar att bygga nytt. På vilka sätt går det att spara pengar i byggprocessen (från start till mål)? Givetvis sparar man pengar om man tex. köper stomrest och gör allt själv, men har ni andra tips på hur man kan komma billgare undan? En hustillverkare vi var kontakt med sa att vi tex. kunde spara mellan 50 - 100 tkr genom att tapetsera, måla och lägga mattorna själva. Finns det andra tips?
 
Man kan hålla i bygget själv i större utsträckning än då man köper prefab eller från husföretag. Att anlita egen arkitekt som samarbetar gott med lokal byggare, som tar uppdraget på generalentreprenad, sparar en hel del goda slantar. Kan man dessutom finna en riktigt god KA med besiktningserfarenhet och som man dessutom ger utvidgat uppdrag har man säkrat sig lite mer. Om man dessutom fixar lite själv genererar detta naturligtvis också lägre kostnader. Den riktigt stora kostnaden ligger ändå i vettig projektledning i kombination med kostnadsmedveten arkitekt och konstruktör och lyhörd byggare.

Finns denna lösning? Ja, vi får se :cool: :cool: :cool: (jag återkommer eventuellt i ämnet :cool:)
 
Kampen om stålarna börjar redan på ritbordet!  Rita ett hus utan omotiverat lull. Rensa bort så många vinklar du kan.  De är dyrare än du tror.  Korta spännvidder är billigare än långa!  Höga hus av tunga material är jobbigare att bygga än låga hus av lätta material.  MEN ... yttertak och grund blir billigare om man bygger samma boyta i två plan istället för ett enda.  Det gäller att hitta ett optimum.  Är du nöjd med ditt hus?  Rita om det en gång till!  Det kan alltid bli ännu bättre.

Tänk in transport, lagring och all annan materialhantering NOGA.  Transportbilarnas maximala lastmått påverkar husets slutpris.  Till och med detta kan du avgöra redan på ritbordet. När leveranserna kommer måste föraren ha hjälp att lossa lasten, kanske med traktor eller kran.  Kolla också att lastbilarna säkert kan köra hela vägen fram till lossningsplatsen.

Material som kommer försent eller blivit skadat av slarvig lagring på byggplatsen kan vålla dyrbara stopp i processen.  Undvik smuts, fukt, kyla och tjuvar på byggplatsen. Ett hett tips är att BÖRJA bygga garage eller förrådshus.  Då har du på köpet ett låsbart, torrt och fint lager till resten av bygget.

Begär in offert från hantverkare långt innan du behöver dem.  Och undvik alltid att be om pris när någon är stressad och upptagen.  Gör offertrundan mitt i byggvintern eller - ännu hellre - mitt i värsta lågkonjunkturen.  

Den som lämnar fast pris tar till i överkant.  Därför blir rörligt pris billigare, men bara om bygget är minutiöst planlagt och kontrollerat. Se till att NOGA ange i skriftligt avtal när gubben ska påbörja och avsluta sitt jobb.  Och se sedan till att det inte blir du själv som försenar bygget.

Byggställningar och kranar, kranar och tegeltransportörer kostar grova pengar att hyra.  Särskilt om du tänker göra moment själv "på lediga stunder" kan dessa kostnader rusa iväg rätt okontrollerat.  Fundera därför redan i förväg igenom hur det känns att spara 100.000 spänn genom att själv hänga och dingla med en färgpyts uppe vid vindskivorna...

Apropå målning:  Se till att åtminstone grundmåla alla utvändiga trädetaljer INNAN de monteras.  Här har du ytterligare en poäng med att först av allt bygga carport eller förråd:  Då kan du göra mycket måleri just därinne.

Se till att det ALLTID finns skräpcontainer på plats.  Ordna så att någon STÄDAR, eller gör det annars själv!  Bortglömt skräp kan vålla olyckor.  Hantverkarna måste ha toalett.  De ska ha ett någorlunda anständigt ställe där de kan pausa och äta lunch.  Varje gång dina hantverkare tvingas BE dig om en säker och dräglig arbetsmiljö har du missbrukat deras tålamod.  Undvik det!  Var ödmjuk inför de människor som skapar ditt hem, med sin tid och sin hälsa som insats.
 
Mycket bra tips har redan nämnts och jag ska försöka mig på några ytterligare.

Ta in flera offerter och jämför kvalitet/pris.

Fundera på var du vill lägga krutet.
Ex, måste du ha ett dyrt kök, eller duger IKEA?
Ex, kan du välja ett billigare golv?
Ex, måste du ha ett hörnbadkar just nu eller räcker det med dusch?
Ex, måste du ha braskamin nu eller kan den vänta till senare?
Ex, om du har en extra toalett kanske det räcker med plastmatta istf kakel?

Fundera på vad du vill/orkar göra själv. Spackla, tapetsera och lägga golv i ett helt hus är inget kväll- helgjobb. Kanske kan du lägga golven bara, eller allt i något några rum?

Utnyttja erbjudanden.
Ex, ett nytt byggvaruhus öppnar och har fina introduktionserbjudanden, be there.
Ex, en badrumsinredningsbutik ska byta sin utställning och säljer ut, be there.
Ex, du känner någon på en kakelfirma, se till att få lite rabatt.

Elarbeten.
Tänk noga var du ska ha eluttag, tillräckligt många men ändå lagom.
Måste du ha telefon i varje rum eller räcker det med några eftersom du ändå har bärbar telefon.
Ska du dra nätverkskabel i hela huset eller kan du använda elnätet eller trådlöst för datorerna?

Övriga kostnader.
Kvalitetsansvarig, känner du någon som kan bli din KA. Bra om man har förtroende för denna, och gärna att den inte är för dyr.
Kan du eller känner du någon som kan hjälpa dig med bygglovshandlingarna.
Hos banken ska du pruta på alla räntor, kolla runt och jämför andra banker. Detta gäller så väl byggkreditiv som senare när du ska lägga om till huslån. Förhandla bort kortavgifter, uppläggningskostnader mm. Kanske kan du baka in dyrare lån i huslånen och få ner månadskostnaden. Kanske har du föräldrar- svärföräldrar som har outnyttjade pantbrev som du får "låna" då slipper du lite pantbrevskostnad 2% på lånebeloppet.

OBS! En del av dessa tips fungerar inte om du väljer nyckelfärdigt.

Sedan ska man ha klart för sig att man inte kan "trolla". Att bygga ett hus kostar och det måste det få göra. Att kunna sänka kostnaden på ett hus med 100.000:- är inget lätt arbete utan man får vara glad för varje tusenlapp man kan kapa, tillsammans kan det bli en hel del :). De stora besparingarna gör man bara genom mycket eget arbete, och det har ju också sitt "pris".
 
Rita ett så kostnadseffektivt hus som möjligt eller köp ett massproducerat kataloghus.
Gör så mycket arbete ni kan själva.
Fråga många entreprenörer på priser. (dock ett varningens ord! Det är inte alltid så att den som ger det lägsta priset blir billigast i slutet) Förhandla om priset! Be entreprenörerna komma med förslag på hur det kan gå att göra huset ännu billigare.
Jaga billiga material själva (inredning, kakel etc) Pruta, pruta, pruta! Det kan löna sig att plocka hem varor från ex.vis Polen och Tyskland.
 
En sak som KAN spara stora pengar är att göra markarbeten och grunden på sommarhalvåret (tjälfri tid i alla fall), vi fick en kostnadsökning på ungefär 200.000:- på vårt mark/grundarbete på grund av 120cm tjock tjäle som fick spettas bort och sedan fyllas ut (500kubik bra massor som frusit fick grävas bort och ersättas med 500kubik köpt sand..... :( )
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.