KLickade just iväg en order på totalt 22 meter (individuellt programmerbara leds) ledlist IP67 att sätta under poolkanten.
Började därefter (jepp EFTER- jävligt korkat förmodligen) räkna på trafos och här stöter jag förmodligen på patrull! Enorma strömmängder misstänker jag

Varje meter tar 18watt och lamporna (60 per meter) är på 5 volt. Inser utan att vara elektriskt kunnig av den högre skolan :) att man nog inte kan köra strömmen i serie ???.. Förhoppningsvis kan man köra själva programmeringen (tänkte använda Raspberry PI och hittade program på någon sida där vid första sökningen) i ett stycke så att säga så coola effekter kan uppnås i rinnande ljus mm i speglingen till vattenytan men strömförsörjningen !!!! - hur gör man där??? kan man koppla (det är 2 femmeters samt 3 fyrameters) 5x5 volt dvs kanske 24 volt eller blir jag tvungen att ha en trafo för varje slinga (jobbigt med långa matningar misstänker jag dessutom säkert förbjudet enligt elreglementen) dvs 5 stycken eller hur i hela friden löser man detta?? 220 volt så när apoolen är ju förbjudet!!!
Ordern skickad - kostnad i och för sig -totalt väldigt modest på Alibaba - typ 1250 spänn men kommer det att lira? Totala strömuttaget lär ju bli 400 watt eller (400/5) 80Ampere Låter livsfarligt mycket!!! eller har jag fattat detta totalt fel....och :) förhoppningsvis missat något väsentligt här?
 
Börja med att kontrollera igen vilken spänning listen vill ha. LED-lister brukar vilja ha en konstant spänning på 12 eller 24 V, det finns även de som vill ha mer än då. Men bara 12 V kommer att minska strömmen en del, dock fortfarande ganska hög ström... Du behöver ansluta flera strömmatningsdon utefter listen, kanske i kombination med seriekopplade partier (två lika långa som matas "i mitten") som kan drivas med 24 V DC (högre spänning än så får inte användas). Kolla vad som finns på marknaden. Transformatorerna måste vara skyddsklassade (SELV) och monteras minst 3.5 meter från poolkanten, så minst 3.5 meter kabel måste du räkna med.
 
Hej och tack för svar här har jag klippt ihop vad som står om dem:

Item Type: Strip
LED Chip Model: SMD5050
Certification: CCC,CE,RoHS
Waterproof: Yes
LED Chip Brand: Epistar
Power Source: DC
Occasion: living room
Strip type: SMD
LEDs Number/M: 60 pcs/m
Model Number: WS2812B
Voltage: 5V
Power Consumption (W/m): 18W/M
is_customized: Yes
Wattage: 18w

Lite förbryllad att det står Occasion Livingroom men de ska vara IP 67 och vattentäta?
Just det låga volttalet ringer en varningsklocka. På min första Harley 1973 som var en 46:a hade 6 volts system och då fick man ju använda väldigt grova kablar just för att inte få spänningsfall och för varma trådar... Verkar inte lovande med 3.5 meter från poolen och med detta effektuttaget.. Har några timmar tydligen att ångra köpet.
Här är produkten: http://www.aliexpress.com/item/1m-4...ck-White-PCB-30-60-144-leds-m/2036819167.html
 
Ska du lysa upp poolen med 400 W LED? Du är medveten om att det motsvarar ungefär 2000 W halogenstrålkastare (dvs 13 stycken av mindre modell)?
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
IP67 uppnås genom att de läggs i en siliconslang, enligt sidan du länkar till. Då de har länkar till trafos som alla är 5V och upp till 100A så är det nog rätt säkert att det är 5V.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
term skrev:
Ska du lysa upp poolen med 400 W LED? Du är medveten om att det motsvarar ungefär 2000 W halogenstrålkastare (dvs 13 stycken av mindre modell)?
Oj då Låter inte bra bara detta ju Så kan man ju inte ha det Inte ens de med hälften så många leds skulle kunna fungera.. Det ska ju inte lysa upp poolen på det viset mest vara en mysbelysning.. Hur fan tänkte jag???
 
Med det är ju styrbara LED dimma ner så det blir lagom ljus. Strömförbrukningen minskar ju då också men du måste nog ha flera inmatningspunkter för strömmen, listen i sig är nog i klenaste laget att föra strömmen vidare.

Protte
 
Tack för all input Har avbrutit ordern och ska försöka få till en bättre lösning med antingen 12 eller 24 volt samt färre lampor. Finns verkar det som 60, 48 eller 30 per meter.
En annan viktig sak i det hela är just programmeringsmöjligheten. Misstänker att man kanske bara kan preogrammera varje slinga för sig och inte hela 22 meters slingan som hade varit det coolate i mitt sinne iaf. Någon som vet och har en bättre lösning för mitt arr? Väldigt... väldigt tacksam som sagt för all input :)
 
Jag kan tyvärr inte bidraga med någon direkt kunskap om LED-lister, men jag tycker att det verkar vara ett väldigt intressant projekt med programmering av LED-slingan. Så jag hoppas att du återkommer med hur det går.
 
Iom att de är individuellt styrbara så kan säkert 5V stämma.

Dessa kan du med stor sannolikhet inte seriekoppla för att driva på 12 eller 24V, utan du får ha en matning.
Du kommer troligtvis inte kunna mata slingan från ett håll utan behöver koppla in dig var 3-5m för att få någorlunda jämn matning.
 
Det var snarare så att de menade att varje led hade sin egen styrning (drivning) så att när det börjar gå sönder så går bara en led som inte lyser och inte en hel sträcka med leds som är döda.


/Peter
 
Jag tror du faktiskt har rätt jag var lite snabb på hanen där....
Kollade på denna länk https://learn.sparkfun.com/tutorial...verview?_ga=1.126172941.1634028338.1457375617 och där ser man ju faktiskt att alla leds är individuellt styrbara men det är inget jag skulle satt mig ner för att koda iaf trots att det är supercoolt men WAFen är tyvärr obefintlig...
Snabb resumé är att man styr varje led via en data buss som alla sitter på och kommunikationen är seriell men inte seriell lite godtyckligt utan timingen på varje puls måste vara exakt det är Arduino eller något annat realtidssystem som krävs en vanlig dator klarar inte av det, eventuellt via pwm kort kan det gå...

/Peter
 
Stroker skrev:
Tack för all input Har avbrutit ordern och ska försöka få till en bättre lösning med antingen 12 eller 24 volt samt färre lampor. Finns verkar det som 60, 48 eller 30 per meter.
En annan viktig sak i det hela är just programmeringsmöjligheten. Misstänker att man kanske bara kan preogrammera varje slinga för sig och inte hela 22 meters slingan som hade varit det coolate i mitt sinne iaf. Någon som vet och har en bättre lösning för mitt arr? Väldigt... väldigt tacksam som sagt för all input :)
Du kan koppla in flera olika slingor till en Raspberry, (17 stycken, rent tekniskt sett) och anpassa din programvara så att det styrs som om det vore en enda lång.

400W chinaleds för en pool är ju inte så mycket heller. Färgade leds ger inte så mycket ljus, 400W är antagligen ganska överdrivet specat, och det är dessutom en sammanslagen effekt för när man har samtliga färger på samtliga led's samtidigt. Vill du ha små pulser av enfärgat ljus som ändå ska synas så skadar det inte med lite effekt.

Nu har jag själv aldrig använt så långa slingor med addreserbara LED's, men jag har en som precis kom till lokala postkontoret, så snart kanske jag har lite mer användbar input!
 
  • Gilla
Stroker
  • Laddar…
Har gått in i det verkligen och hittat mycket som verkar kunna fixa det mesta men inte beställt ledstripsen än Finns enormt mycket olika saker att tänka på visar det sig ju såklart när man nu synar det lite närmare.. just nu försöker jag ta reda på allt vad de olika sakerna står för och varför - Storleken 5050 resp smalare 3528 dvs 35 mm bred och 28 lång typ WS2811 2812 inbyggt eller bredvid.. finns andra sorters beteckningar oxå Märke på chipet och själva leden..Tjocklek och bredd ..finns hur mycket som helst att bestämma sig för ju innan man ens kan börja fundera på Raspberryn... Vidare satsar jag absolut på 12 volt istället för 5 och då försvann en hel del tänkbara objekt - men 12 volt -. Hälften så grova kablar till strömförsörjningen jämfört med 5 volt ..och just strömförsörjningen kommer att bli ett kapitel för sig.. och inte minst- infräsning och fastsättning under poolsargens utstick.. Som med allting man kikar lite närmre på så blir det väldigt mycket mer man måste ta reda på och veta..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.