Nu har vi hittat en tomt där vi skulle absolut tänka oss att bo, men men kruxet är att vi har så svårt för att visualisera det hela. Jag vill att det ska bli helt perfekt, hur gjorde ni andra som bygger nytt. Va ni kreativa själva eller tog ni hjälp av arkitekt eller liknande?
Jag står bara och stirrar på en skog full med träd :-/
 
Vi hade en tomt med massor av björk. För oss var det lätt, vi kapade björkarna och fyllde upp med väldigt mycket fyllnadsmassor.

Försök vara kreativa själva, tillbringa mycket tid på er tomt så ska ni se att det klarnar.
 
Robert_Maria skrev:
Vi hade en tomt med massor av björk. För oss var det lätt, vi kapade björkarna och fyllde upp med väldigt mycket fyllnadsmassor.

Försök vara kreativa själva, tillbringa mycket tid på er tomt så ska ni se att det klarnar.
Precis! Mycket tid på tomten och vid olika tider på dygnet. Det är bästa grunden för kreativiteten.
 
Er markentreprenör kan säkert hjälpa er också när ni väl har en idé om vart ni vill placera hus. De brukar ha ett öga för vad som fungerar! :)
 
ViljeBlomman skrev:
Nu har vi hittat en tomt där vi skulle absolut tänka oss att bo, men men kruxet är att vi har så svårt för att visualisera det hela. Jag vill att det ska bli helt perfekt, hur gjorde ni andra som bygger nytt. Va ni kreativa själva eller tog ni hjälp av arkitekt eller liknande?
Jag står bara och stirrar på en skog full med träd :-/
Lade ner lite tid på att föra över nybyggnadskartan till ett 3D-program (SketchUp). Har en sluttningstomt som sluttar diagonalt, så det var nödvändigt för att ö.h.t. få någon överblick. Sedan var det bara att börja rita in byggnader och uppfarter. Vrida och vända tills det blev bra. Tog mycket tid men var hur kul som helst. Fick på detta sätt fram placering av hus, uppfart och garage. Grovplaneringen kom vi och markentreprenören fram till gemensamt (där handlar det ju om vad som är ekonomiskt också).
 
Att anlita arkitekt tycker jag låter som en utmärkt tanke.

Alternativt kan det vara bra som andra här påstår, att "känna in" tomten. Speciellt om man tänker bygga ett typhus. Då brukar man inte få så mycket hjälp med en bra placering på tomten.

Lägg ner mycket tid och tankearbete nu i inledningsskedet. Nu kan ni påverka allt utan att det kostar extra. Vad vill ni ha ut av ert boende? Hur länge planerar ni med att bo här? Hur ser framtida behov ut? Vilken/vilka inredningsstilar är ni svaga för? Vilken hustyp passar bäst i omgivningarna? Hur vill ni kunna använda tomten?
Låt processen få ta lite tid.
 
grattis till tomten! Läser Du här på Forumet, så finns en hel del problem när grannar tänker bygga ::) så ta med detta i beräkningen när ni skall tänka på placeringen av huset. Normalt vill man nog också ha framsidan åt solen (förr var det också viktigt att ha köket åt norr ;D, men det var på den tiden det inte var så vanligt med frys/kyl)
 
Jag och min sambo hade tänkt oss en "alphydda". Den drömmen slog vi ur hågen då tomten som vi hittat absolut inte passade för det. Det fick p.g.a. tomtens beskaffenhet bli ett etagehus.

Berg kostar enormt mycket att spränga och köras bort så vi fick banta budgeten med att inte spränga så mycket. Vi lät det som blev kvar efter sprängningarna köras till en tomt som hade behov av fyllnadsmassor. På så sätt sparade vi på att slippa köra det till krossen. Det kostar att få massorna bortforslade och omhändertagna och på det här sättet fick vi hjälp med den kostnaden.

Vårt tomt låg i anslutning till en allmänning och vi fick lov att bygga en halv meter från tomtgränsen på den sidan och även mot grannen bakom. Det gjorde att vår tomt verkade större än vad den var. ;)

Lycka till och tänk på att bygga hus är en process som tar tid. Förhasta er inte, ni ska väl bo och trivas i det förhoppningsvis. :)






 
Bo i husvagn några dygn på tomten så kan ni följa ljuset. Eller gör som någon annan byggare här på sidan, hyr en skylift och åk runt på tomten och planera :) VÄNTA med att fälla fler träd än absolut nödvändigt, det är lätt att bli ivrig i början för man vill ju se resulatat. Gamla träd tar dock tid att få tillbaka ;)
 
1. Skaffa en rejäl tomtkarta med höjdkonturer!  Ta en bunt kopior och vässa pennan!

2. Rör inget innan ni sett "skogen" både med löv och utan!  Kolla in tomten på våren. Observera noga vad som växer var, och var snön smälter som snabbast.  Allt detta får du nytta av när ni ritar hus och trädgård.

3 Ta med kamera och kartan ut till tomten!  Ta massor av bilder, och markera noga på kartan var du står när du plåtar.  Plocka sedan in dina foton i datorn, och "lek" direkt på skärmen i något ritprogram!

4.När ni kommit så långt att ni vet både var huset ska stå och hur stort ni vill ha det kör ni till en brädgård och köper en bunt läkt.  Markera med pinnarna var husets hörn och vinklar kommer att hamna.  Då blir det lättare att uppleva framtiden i full skala.

5. Stirra er inte blinda på själva tomten!  Den ligger i en omgivning som ert hus blir en del av.  Sånt ger ofta både inspiration och fakta ni får nytta av när ni bygger.
 
Satt själv med en enkel skokartong till hus på en matbricka som tomt och kökslampan som sol och en solhöjdstabell över där vi bor. Sen var det bara att vrida på huset, höja och sänka lampan och vips hade vi en "solhöjdsskuggasimulator" till gratiskostnad ;D Den hjälpte i alla fall oss att tänka hus skuggan rörde sig över tomten under dagen olika tider på året. (Man kanske borde ta patent på lösningen men skit samma ni är alla så bra här på forumet att ni får använda ide´n ändå ;))
 
Hört i skoaffären:

- Har ni inga med sadeltak?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.