Vi skall ha släta vita luckor i köket och rostfria vitvaror (ekparkett på golvet och köksbord/stolar i ek). Turen har nu kommit till att bestämma bänkskiva/kakel och vi funderar på laminatskivan "virrvarr" (i antracit). Frågan är vad vi skall välja för kakel? Vi funderar lite på ett ljusgrått kakel (liggande 30*10 cm), men är rädd för att det blir alltför kallt/kalt. Vad tror ni? Jag tar tacksamt emot förslag på vilken typ av kakel som passar till denna bänkskiva (färg, storlek etc).
 
Skrev du inte om en grå-grön mosaik tidigare? Den skulle väl fungera med en antracitgrå virrvarr ;)
 
Tjena,

Låter nästan som vårt kök....:)

Vi har ett kök från Kvik (Rimini)
6cm mahognyskiva samt rostfritt....
Vi hittade ett skitsnyggt kakel hos kakelspecialisten som var 10*40 lite halvgrått'ish....
Fanns på deras övervåning ganska långt till vänster, tror d gick loss på en 350/m2....inte särskilt blodigt...:D

Ska försöka få upp lite bilder när det är klart....


Kolla där om du har vägarna förbi...

/Steksmar

 
morsan skrev:
Skrev du inte om en grå-grön mosaik tidigare? Den skulle väl fungera med en antracitgrå virrvarr  ;)
Jo, vi hade i princip bestämt oss för grå-grönt glaskakel (ca 5*5 cm) i kombination med en massiv ekbänkskiva, men inser att det blir för dyrt. För att byta ut standardkaklet till glaskaklet har vi fått ett prel pris på över 10.000 SEK för 3,6 m2. Vi lutar nu åt virrvarr (billigare och mer praktiskt än ek, men jag tycker fortfarande att ek är ursnyggt) och vill ha ett kakel som är billigare än glaskakel och som fungerar med virrvarr utan att helhetsintrycket blir för "kallt".
 
Här kommer några förslag, jag tycker inte att det blir för kallt, du tillför värme genom massivt trä samt övriga färgglada detaljer. Däremot är jag personligen inte förtjust i glaserat 'enfärgat/platt' grått kakel, då det blir precis 'platt' dessutom ganska tråkigt och murrigt.

'Gråskalan' är annars det vackraste som finns men då ska den se naturlig ut och skifta i olika toner som natursten ungefär.

Vad ska ni förresten ha för väggfärg??

MVH//Christina.

Här finns flera snygga exempel tex. 'Top Stone', eller 'Mosaico Porcelanico' (kanske Grey/Green ;))
http://www.cchoganas.se/uploaded/document/2005/10/4/Trend.pdf

Ett annat väldigt snyggt exempel, serien 'Graal' även den från Höganäs.
Graal2.jpg
 
Tack för tipsen! Vi har tänkt oss S0502-Y på väggarna, men det går givetvis lätt att ändra.

Idag var vi runt och tittade på kakel/kök och vi fastnade för ett en grafitgrå mosaik från Hoppe. Tror dock att den kan bli lite mörk i kombination mot virrvarr-skivan så vi skall titta vidare på kakel ifall vi väljer detta alternativ. Vad som däremot INTE var bra att vi fick upp ögonen för ett par andra luckor- cappuccinofärgade helt släta luckor (i katalogen hade de olivgrön glasmosaik till dessa och det var riktigt snyggt trots att kombinationen kan låta lite märklig).
Vi står nu och väljer mellan vita luckor, virrvarr-skivan och mosaik i någon vit alt grå nyans alt cappuccinofärgade luckor med olivgrön mosaik (alt grafitgrå, matt mosaik alt någon ljusare matt mosaik) och då kanske istället en svart granitskiva (kan satsa på detta i alla fall om vi väljer den gröna glasmosaiken för där finns redan ett färdigt tillvalspris som inte var så fasligt dyrt). Frågan är bara vad vi skall välja nu?!
 
Hoppas att det kommer bilder på detta kök eftersom vi själva skissar lite på en ombyggnad med liknande innehåll. Vi tänkte köra med IKEA Abstrakt Vit, vita vitvaror och vara lite lokalpatriotiska och välja antracitgrå virrvarr. Det vi inte har valt ännu är golv och mosaik så jag kommer följa denna tråd med stort intresse.

Var hittar man antracitgrå virrvarr? Jag har bara sett den i en tidning och där stod det att det var Marbodal som sålde den men det finns kanske fler? Vill minnas att den låg runt 500:- / metern men det finns kanske bättre priser?
 
Oavsett vilken färg vi väljer på luckorna så skall vi ha ett kök från Myresjökök och där finns Virrvarr antracit.
 
Om man nu törs komma med ett tips så är det, välj inte cappucino färgen på skåpluckor och olivgrönt kakel, OM du är en människa som älskar färger och nyans-kombinationer (efter sig själv känner man andra heter det visst ;)), det är jättesnyggt visst och sant!!
MEN..., det kommer 'femtielva' ännu läckrare kombinationer framöver som du kommer att falla i 'trance' över ;)

Jag älskar själv färger, nyanser och kombinationer, ffa. de oväntade, där man bara hänförs över hur snyggt det kan bli när man mixar ihop de mest osannolika färger.
Vitt är, under förutsättning att du råkar likna mig ;), basen för dig, tillsammans med en naturtrogen gråskala, där du blir fullständigt fri att experimentera med färger på tillval och detaljer.
Underskatta inte ett kök som i förstone kan låta 'tråkigt' (men som inte alls är det om du väljer rätt inbördes komponenter, har fö. i veckan sett det snyggaste badrum jag någonsin, hittills ;), sett inrett helt i vit, matt keramisk mosaik med vit fog och mörkgrått kalkstensgolv, de enda detaljer som eg. 'stack ut' var ett tak i oregon pine samt att alla blandare och armaturer var i helt obehandlad mässing, Plaza nr.10 för den som är intresserad), men som har förutsättningar att växla från sobert/minimalistiskt till det mest fantastiskt lyckade färgexperiment, DET köket är en riktig 'guldgruva' för den inrednings/färgintresserade.

Men hur du nu än väljer så blir det säkert bra :), dina förslag hittills tyder på att du har ett välutvecklat färgsinne, fantasi och faktiskt mod att gå utanför det allra vanligaste, det kan ju förstås låta motsägelsefullt att då råda dig på att gå på en extremt neutral bas, men som sagt, själv kan jag vara beredd att 'riva ut allt', efter att ha sett en färg/materialkombination som slår mig med häpnad (tack och lov är maken lagd åt 'tvärtomhållet' ;)) och är man sådan, så är det tacksamt och billigare att ha en ursnygg, sober bas som tillåter experiment med fondväggar, hissgardiner, mattor osv.

Fast å'andra sidan kan du ju vara en sån person som väljer något jättesnyggt och sedan är helt nöjd/tillfreds med det i 20 år och då kan du ju helt strunta i det här inlägget ;)

MVH//Christina.
 
Misse skrev:
Vi skall ha släta vita luckor i köket och rostfria vitvaror (ekparkett på golvet och köksbord/stolar i ek). Turen har nu kommit till att bestämma bänkskiva/kakel och vi funderar på laminatskivan "virrvarr" (i antracit). Frågan är vad vi skall välja för kakel? Vi funderar lite på ett ljusgrått kakel (liggande 30*10 cm), men är rädd för att det blir alltför kallt/kalt. Vad tror ni? Jag tar tacksamt emot förslag på vilken typ av kakel som passar till denna bänkskiva (färg, storlek etc).
Låter jättefint!
Visst kan det också vara läckert med röd glasmosaik som jag såg på någon bomässa, eller grönt, eller... men å andra sidan tyckte nog de som valde kaklet i vårt hus att grön/brun flammigt var jättesnyggt då, 1980. Kakel är inte det man byter i första hand, inte heller bänkskivor, så jag rekommenderar neutrala färger och tåligt material. :)
 
Jag håller med föregående talare. Hur ofta har man inte vänt i dörren redan på Internet när man sett annonser på bostäder där folk haft vilda, orgastiska kakelorgier i snart sagt alla rum.

Jag skulle satsa på ekskivan, neutrala kakel och spralliga färger på väggar och alla andra ställen som inte är lika beständiga.
 
Vitt är självklart den mest praktiska färgen på köksluckorna och det troliga är nog att vi kommer att välja det framför de cappuccinofärgade luckorna, men är det en ljus cappuccino (har bara sett färgen i en katalog hittills) så skall vi trots allt titta mer på denna- fast något grönt kakel blir det inte! Vi ville först ha ett vitt kök med rött glaskakel, men insåg att det skulle "sticka ut" alltför mycket och samma sak blir det givetvis med grönt ;).

Ljust cappuccinofärgade luckor med en ljus mosaik (alt ett lite "oregelbundet" vitt, blankt, kakel på 10*10 cm) samt en svart granitskiva alt vita luckor med mosaik i den still Byggimpert föreslog och virrvarr (tycker att en ekskiva skulle vara klart bäst till den här kombinationen, men efter att ha hört alla nackdelar med ek så vågar vi nog inte satsa på det) är det som det står emellan nu.

Jag har för övrigt sett badrummet i Plaza interiör och blev liksom Christina oerhört förtjust i kombination med vitt och obehandlad mässing :). Har sett ett annat badrum i en dansk inredningstidning där de i ett vitt badrum hade flera hängande lampor i koppar och det var också ursnyggt- härligt att se att man inte *måste* ha silverfärgade kranar, armaturer etc i ett badrum.
 
Misse skrev:
alt vita luckor med mosaik i den still Byggimpert föreslog och virrvarr (tycker att en ekskiva skulle vara klart bäst till den här kombinationen
Har du funderat på en rak ekkantlist i trä till 'virr-varr' i antracit, blir ursnyggt, faktiskt ett helt annat intryck än en 'vanlig' postformad framkant :)

MVH//Christina.

*EDIT* Tex. sådana här 'randiga' kantlister (ursnygga :-*), ta dessutom gärna 4cm. tjocklek på skivan, låter inte som någon jätteskillnad men gör faktiskt oerhört mycket för intrycket i köket spec. om du har en rak kantlist vilket gör att skivan ser ännu tjockare ut än med postform.
kantprofiler(2).jpg
 
byggimpert skrev:
Har du funderat på en rak ekkantlist i trä till 'virr-varr' i antracit, blir ursnyggt, faktiskt ett helt annat intryck än en 'vanlig' postformad framkant :)

MVH//Christina.

*EDIT* Tex. sådana här 'randiga' kantlister (ursnygga :-*), ta dessutom gärna 4cm. tjocklek på skivan, låter inte som någon jätteskillnad men gör faktiskt oerhört mycket för intrycket i köket spec. om du har en rak kantlist vilket gör att skivan ser ännu tjockare ut än med postform.
Blir det laminat så blir det defintivt inte någon postformad kant och jag håller med om att det kan bli snyggt med en rak ekkant (alternativet är en "silverfärgad" kant, men de jag sett är i aluminium och jag är osäker på hur det passar till våra rostfria vitvaror). Vi vill ha en så tjock bänkskiva som möjligt, men det beror lite på vad vi får för "tillvalspris" vad gäller diskbänken. Standard är en underlimmad "infälld" diskbänk, men jag vill ha en "hel" diskbänk. Den diskbänk jag sett som var 4 cm tjock var snygg, men ack så dyr och i och med att vi inte kan välja fritt bland de diskbänkar som finns på marknaden och dessutom måste gå via Skanska så blir det nog 3 cm både vad gäller diskbänk och bänkskiva.
 
Jag har nu lyckats få färgkoderna till färgen på luckorna: de vita luckorna är S1002Y (den NCS-kod som ligger närmast den faktiska kulören) och den cappuccinofärgade luckan har NCS-koden S2005-Y50R (är inte detta en relativt mörk och *röd* nyans- eller är jag helt ute och cyklar?!). Jag har en "färgkarta" från Teknos där den "vita" färgen finns men jag tycker inte att den är vit på något sätt... Någon som vet om ett normalt "vitt" kök brukar ha denna nyans?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.