Hej
jag har funderingar att införskaffa ett smart hem system

Har googlat en hel del!
det jag har företåt så är KNX otroligt dyrt att dra i ett hus. och bättre att välja vid nybygge.

men control4 kan gå på befintliga eldragning, som blir betydligt billigare.

har någon Control4 idag?
funkar systemet utan problem?
vad har ni valt att styra?

:):)
 
K
Control 4 är ju mer ett överordnat system, som bl.a kan integreras med KNX och larm från Ksenia och mycket mycket mer.
Den är perfekt som multiroom om man skall ha Sonos och flera typer av saker som skall styras osv.

Nackdelen är väl priset och att du måste använda dig av certifierad Control 4 installatör.
 
okej, men har du någon erfarenhet av Control4.

har du det själv?

haft något krångel?
 
K
Nej jag har det inte själv, men varit inblandad i projekt med Control4/KNX

Control 4 agerar som en centralenhet, tryckknappar pratar med C4 och C4 distribuerar vidare ut till aktorer.
Om C4'an går ner går ditt hem ner, att steron slutar fungera kan man väl leva med, men att belysningen inte går att manövrera är lite tråkigare!

Med renodlad KNX så har varje apparat, dvs tryckknapp, aktor etc sin egen intelligens. Går en brytare sönder funkar resten, enda gången hela huset slutar fungera är om strömförsörjningen går sönder och en strömförsörjning kan man byta utan att programmera något, dvs enkelt gjort.

I det senaste projektet valde vi att köra KNX och C4, fast båda med helt standalone, när man i C4 väljer kolla TV / spela musik etc så återkallarde vi ett scenario från KNX'en för att anpassa belysningen och dra ner jalusier etc. men att KNX'en inte är beroende av C4 utan går att manövrera helt över KNX apparater.

Jag personligen gillar inte GUI't på C4, där tycker jag KNX leverantörerna har snyggare och mer anpassningsbara varianter.

En annan nackdel med enbart C4 är att du är fabrikantsberoende, tillskillnad från KNX där du har marknadens tyngsta aktörer som tillverkar produkter som är kompatibla med varandra.

Till KNX finns det gateways till det mesta, även Sonos i form av standalone modul eller integrerat i vissa visualiseringar. Det finns även KNX-RF, trådlöst som kan hjälpa en vid ROT jobb även om trådbundet är det "bästa"

Du måste ju ändå ha dimrar i centralen och dra ut tråd till belysningen, jag är inte övertygad om att C4 blir billigare än bara KNX, tvärtom tror jag det blir dyrare.

Vad exakt är det du vill styra i ditt smarta hem?

Såhär gjorde vi, schematiskt sett:
http://www.control4.it/wordpress/wp-content/uploads/2013/03/Schema-a-blocchi-impianto-demo-KNX.jpg
 
Redigerat:
  • Gilla
Patrik_Hed och 1 till
  • Laddar…
okej.

har också varit inne på KNX, men hört att det kostar en heldel.

Det jag vill styra är
Belysningen inne/ute
ytterdörr med övervakning
Larm
Temperatur, golvvärme etc
Musik i huset
El-gardiner
Carport

bor i en 2 plans kåk med källare. på ca 270kvm. har två El centraler både i källaren och entre plan.

Vet att det är svårt och säga på rak arm men vad tror du som har mer erfarenhet av KNX att det skulle kosta att dra mm
 
K
100-150.000 i material utan att ha sett en belysningsplan eller antal brytare + arbete, det är just arbetet som är svårbedömt.. Gör du omfattande renoveringar i samband med detta så blir det enklare för elektrikern och denne slipper "trolla" fram ledningar via specialvägar etc.
För programmeringen är en bra tumregel 1h per apparat när man slår ut hela projekt (Vissa går fortare, andra tar längre tid)

Ett alternativ för dig kan ju vara att köra Z-wave om du inte tänker renovera så mycket i övrigt.. Då kan du bygga ut systemet varteftersom... Många här på BH som kör det och verkar nöjda med detta, har själv ingen erfarenhet men föredrar i första hand trådbundet system.

Tycker du borde gör en systembeskrivning av ditt hus, vad du vill göra och från vart och på vilket sätt. Sedan låter du traktens KNX installatör räkna på det, detsamma om du väljer Control4
 
Finns trådlösa KNX apparater för eftermontage. Kolla t.ex. Hagers hemsida.
 
har ringt och pratat med 2 elektriker idag.

en är KNX installatör och han förklara att man måste dra alla sladdar från brytaren/lamporna ner till centralen det är det som kostar.

den andra är Control4 installatör och berätta att man behöver inte byta ut befintliga sladdar och behöver bara koppla in alla produkt-funktioner och programmera.

därför är det inte lika dyrt som KNX.

Stämmer det att man måste dra alla sladdar från lampa/brytare ner till centralen.
 
konsul skrev:
har ringt och pratat med 2 elektriker idag.

en är KNX installatör och han förklara att man måste dra alla sladdar från brytaren/lamporna ner till centralen det är det som kostar.

den andra är Control4 installatör och berätta att man behöver inte byta ut befintliga sladdar och behöver bara koppla in alla produkt-funktioner och programmera.

därför är det inte lika dyrt som KNX.

Stämmer det att man måste dra alla sladdar från lampa/brytare ner till centralen.
Nope. Kolla hagers quicklink;

http://mobil.hager.se/stroemstaella...stem/quicklink-knx-traadloest-radio/74345.htm

Mobilsida men finns även på deras vabliga sida. Hade en säljare från hager som visade det för ett tag sedan.
 
K
För KNX så har du en BUS kabel, på denna går telegram.. Denna drar man i antingen stjärnnät eller kaskadnät eller blandning av båda till alla KNX produkter såsom givare, strömbrytare, aktorer etc. Denna kabel är oftast 2-par varav det ena används för kommunikation och strömförsörjning i viss mån och det andra är reservpar, perfekt för 24V matning till vissa KNX-deltagare.
Med andra ord, alla strömbrytare måste inte hem till elcentral separat, utan du kopplar på dom på bussen, och bussen går hem till central. Ibland väljer man att dra ut flera bussar från centralen för att det är enklare att installera så lättare vid framtida justeringar

Allt som skall styrasskall dock hem till cental, oftast..
Kör du belysning med DALI drivdon så ska du ut med en DALI bus (2-tråd) från central, denna kan du koppla på 64 drivdon och styra dom som 16 olika grupper, då har du fast spänning till drivdonen.

Ovan alternativ är centraliserat.
Det går att köra sin KNX-anläggning decentraliserad också, dvs man installerar puckar bakom strömbrytare, vägguttag, dosor etc. puckarna finns dimmerpuck, brytaktorpuck, jalusipuck Det du gör då är att du petar i en KNX kabel i rören tillsammans med FK (1-par kabel är att föredra till detta) då kopplar du på puckarna till samma BUS som strömbrytarna. Dom flesta puckarna är också försedda med inbygd binäringång (potentialfria kontakter) till dessa kan du koppla helt vanliga strömbrytare och styra med och du "slipper" använda dig av riktiga KNX tryckknappar.

Detta blir oftast en lite dyrare lösning i inköp av produkter, men man kan räkna hem det genom att det krävs betydligt mindre elcentral och inte samma omfattning på rördragningar.
Kombinerar man detta med KNX-RF (trådlösa KNX-brytare) så har underlättat lite till vid installationen.

Jag är tyvärr inte insatt i dragningen ser ut när man kör endast Control4, men någonstans måste det sitta dimrar och brytaktorer etc. likförbannat.. Har försökt googla fram schemor för detta, men inte lyckats hitta något vettigt.

Be din Control4 kille skicka ett snklare schema på installationen, vore intressant att se.
 
Redigerat:
okey, då är det en heldel dragningar som gäller.

absolut ska kolla hur dom har tänkt så skickar jag över ritning :D

tack för alla svar
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.