Hej!

Ska inom kort riva en vägg så vårt vardagsrum blir större. Detta gör att vi kommer tillbringa mer tid där, och äta där dagligen.

Vi har idag ett stort öppet kök. När vi har folk samlas man ofta här. Folket sitter då runt vårt runda matbord. Funderar därför nu på om man skulle byggt en köksö/bar istället där folk kan hänga, ta ett glas vin och liknande.

Bifogar några bilder.

Vad tror ni. Hade det passat tro?

Kommer lägga nytt ek-golv i köket (Hela nedanvåningen) med.


image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vad ska en köks-ö fylla för funktion? Du har gott om arbetsytor och plats för alla maskiner.
Vad skulle du kunna göra mer med en köks-ö? Följ inte inredningstidningarna i onödan. En köks-ö drar med sig mycket extrajobb med vatten/avlopp, eldragning, fläkt mm. Har du ingen källare blir det ett helvete.
Värna om dina kompisar som kan sitta runt bordet och ha kul!
 
Tjena Thomas!

Tanken var att inte dra in vatten, el etc.

Ska mer vara så man kan hänga där, servera mat vid större tillställningar etc. Ha två barstolar ex.

Kanske var otydlig i första inlägget.
 
  • Gilla
Hannibal65
  • Laddar…
Hej,
Vi har själv en köksö och det är vårt bästa beslut. Vi har 65 cm barstolar till den och det är helt underbart att äta frukost lite högre upp på helgerna. Vi har heller inte vatten och el i den. Utan bara skåp som är lite indragna, 30 cm, så man får in benen när man sitter. Sen går den ut 80 cm och vidare ner i golv. Fingerskarvat, här är det fritt under, som en tunnel som vår 1,5 åring kör sin bobbycar under. När vi har gäster dukar vi upp buffér på köksön, man hänger och dricker vin, vi har ett stort fruktat. Om du har möjliget så absolut, du kan aldrig ha en för stor köksö! Vår är 2,5 ggr 1,2 meter 6 cm tjock stavlimmad ek. Lycka till!
 
  • Gilla
Pysslarn
  • Laddar…
Absolut! Vi har en "halvö" som sticker ut mitt i köket och den ger värdefull bänkyta samt att vi har ett utstick på 30 cm med tre barstolar. Det är där man helst äter frukost, mellanmål osv. Trevligt också för lite "barhäng" när man har gäster. Go for it! :)
 
En planritning hade underlättat. Att placera den fritt i rummet har ni inte plats till, utan den måste ansluta mot väggen med fönstret. Frågan är bara då om fönstren är i vägen för detta?
 
Visst har ni plats, två 80cm stommar med lådor mot ho. Överhäng för ca 3st barstolar på motsatta sida. sNyggast tycker jag när bänkskivan går i golvet på kortsidorna.
Lycka till!
 
En köksö på hjul, om du har nånstans att ställa undan den. I sådana banor har jag tänkt.
 
Vi har ett kök med liknande form som er och en köksö som är 90cm bred och 165cm lång mellan en altandörr och ett fönster. Plats för 3 barstolar. Bästa beslutet någonsin!
 
Vi har en härlig liten köksö på hjul i vårt lilla kök ute i stugan, där ger den massor med extra bänkyta och ett gäng stora rymliga lådor, och går att rulla undan/vrida runt när vi vill ha mer plats i rummet. Superskönt!
Alltså ingen ho, inget vatten, ingen el och inget annat, bara ett par skåpstommar med djupa lådor i, och en bänkskiva ovanpå. Och så låsbara hjul som den står på.

Om det sen skulle bli bättre än ett bord i ert mycket större kök är ju en annan fråga... kanske hellre ett större och mer rejält bord som kan ge er både mer arbetsyta och flera sittplatser? En köksö kan ju vara skön att hänga vid eftersom den oftast bara har stolar åt ett håll så den "öppnar upp" köket och så kanske arbetsytan blir i bättre höjd än ett bord, och så delar ju köksön av mer än ett bord eftersom den är stängd/inbyggd nertill, vilket bord ju sällan är. Om det nu är det ni vill komma åt?
 
En "kökshalvö" tycker jag är en bra kompromiss.
Väldigt bra med mycket avställningsyta och ett självklart ställe att duka buffé på, både till frukost med smör. bröd, ost, ägg, kaffe och te eller för midsommarluncher och liknande.

Så här ungefär:
Kök.jpg

Halvön har bänkhöjden 950 mm, och överskåpen sitter med underkant 650 mm över det, så det blir bra kontakt mellan kök och matrumsdel.
Det är de enda överskåpen vi har, de har vitrinluckor åt båda håll (modifierade IKEA.skåp) så man kommer åt glas och porslin både från könsdelen och matrumsdelen.
 
Det skulle naturligtvis stå köksdelen :surprised:
 
Jag förstår fortfarande inte vitsen. Dem har ju plats nog och arbetsytor.
Men det är väl en modefluga.
 
Ja, precis som Internet... det kommer snart försvinna av sig självt. :)
 
Thomas_Blekinge skrev:
Jag förstår fortfarande inte vitsen. Dem har ju plats nog och arbetsytor.
Men det är väl en modefluga.
Vi har ju köksö i vårt nyrenoverade kök. Men det fanns köksö även i originalköket vi rev ut - från -79 🙄
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.