Har köpt hus och säljer nu radhuset. Har fått en vinst som vi funderar över hur vi ska disponera. Självklart kommer vi gå in med största delen av den i nya huset men då vi planerar en utbyggnad inom 1-2 år och det ju aldrig är garanterat att man får lån till det då det väl gäller (nu är banken väldigt positiva) så funderar vi på hur stor del av vinsten vi ska behålla till utbyggnaden. Utan att bli alltför specifik så funderar vi på om vi ska ha behålla motsvarande 20%-50% av kostnaden för utbyggnaden, vilket skulle innebära en belåningsgrad på 67%-75% (alltså 67% belåningsgrad om vi spar endast motsvarande 20% av utbyggnadskostnaden).

Vad rekommenderar ni?

Det ska sägas att vi givetvis har pengar sparat (buffert) utöver vinsten från försäljningen men vill använda pengarna från huset/lån, och inte nalla av bufferten, för att bekosta utbyggnaden. Vi fick huset relativt billigt och hoppas (räknar med förutsatt att marknaden inte kraschar) kunna få ett betydligt högre värde på huset efter ombyggnation än vad kostnaden blir. Mäklaren vi sålt genom säger sig kunna ge en formell värdering på huset vi köpt som är högre än vad vi köpt det för.
 
Den mäklaren verkar ju inte riktigt klok i huvudet. Hur kan denne mena att huset är värt mer än ni precis köpt det för? Då måste ju den mäklaren som mäklade huset vara en usel mäklare ur ett säljarperspektiv.. En bättre värdering än det faktiska försäljningspriset är liksom svårt att få...

Det är inte säkert att er bank godtar en värdering från vilken mäklare som helst. Dessutom är ju belångsgraden ändå så låg att det inte spelar någon praktisk betydelse. Om man måste tvinga fram en högre värdering för att kunna finansera är man enligt mitt tycke ute på ganska tunn is.
 
Förtydligande, vi köpte huset innan visning. Säljaren ville av speciella skäl sälja snabbt. Det är inte poängen. Vi behöver inte någon ny värdering för att bygga ut. Men såklart vill vi ha en så låg belåningsgrad som möjligt.
 
Frågan är alltså hur mycket man bör kunna lägga in själv för en utbyggnad för att vara hyfsat säker på att få banklån på resterande del?

Vid nybyggnation vet jag att de ställer krav på minst 20%, givet att de själva värderar bygget positivt.
 
Har mycket lite att göra med hur mycket ni har kontant i detta fall. Banken kollar ändå mest på belåningsgrad och inkomster. Sen är det ett plus i kanten om ni kan säga att vi står för x% av kostnaden för utbyggnaden själva. En förhandsvärdering kan ni be om av mäklaren och visa banken i samband med låneansökan.
 
Jonatan79 skrev:
Har mycket lite att göra med hur mycket ni har kontant i detta fall. Banken kollar ändå mest på belåningsgrad och inkomster. Sen är det ett plus i kanten om ni kan säga att vi står för x% av kostnaden för utbyggnaden själva. En förhandsvärdering kan ni be om av mäklaren och visa banken i samband med låneansökan.
Ok, så med andra ord kommer banken värdera utbyggnaden och ta ställning till om det nya värdet på huset är inom rimlig belåningsgrad och att våra inkomster är goda nog för den nya lånebeloppet alldeles oavsett hur mycket vi går in med själva?
 
Svar Jo :)
 
Ser att jag ställde frågan j-kligt korkat ;)
Självklart gör de det. Det jag menade var att vi alltså - förutsatt god värdering och inkomster - bör få byggkreditiv oavsett hur mycket vi själva går in med
 
Precis! :)

Så länge ni håller er under 85% belåningsgrad så spelar det ingen roll, banken vill gärna låna ut pengar för att tjäna pengar på er. De tittar sedan på era inkomster så ni har råd att betala ränta och amorteringar.

Vilken ränta ni får beror på hur bra kunder ni är i bankens ögon, där är antagligen belåningsgraden av mindre betydelse. Du kan titta på bolånestatistiken här på byggahus om du vill fördjupa dig.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.