Jag undrar vad orsaken till detta kan vara?

Igår började den ena lampan efter den andra att öka i ljusstyrka för att sedan slockna, även en dator stängde plötsligt av sig.

Jordfelsbrytaren löste inte ut sig.

Jag har två poppskåp och två jordfelsbrytare, huset består av två delar.
En propp hade gått inne till stora rummet den bytte jag ut.

I proppskåpet på utsidan av huset, där mätare och huvudströmbrytare sitter finns också 3 proppar som heter L1, L2 och L3.

När jag skruvad loss en efter en var det bara L2 som slocknade på displayen.

När jag slog av huvudströmbrytaren lyste fortfarande 1 utebelysning tillhörande L1.

Ska inte huvudströmbrytaren ta allt i huset?

Det verkar som att huvudströmbrytaren bara tog L2 och den delen av huset.

Är det möjligt, vad beror det då på?
 
tommib
Detta kan vara tecken på ett PEN-släpp med flytande nolla. Ring omedelbart en elektriker som får komma och felsöka. Att huvudbrytaren inte bryter bort allt låter väldigt märkligt, är du säker på att du har hittat rätt huvudbrytare? Har du tagit ur alla huvudsäkringarna?
 
Vad är ett pen släpp med flytande 0? När uppstår det?

Jag har bara en huvudbrytare.

Där finns tre säkringar, jag skruvad loss en åt gången, när jag skruvade loss den första fortsatte L1 lysa på displayen samma för den tredje L#, det var bara när jag skruvad loss den andra som L" slutade lysa på displayen, kan ni förstå det?

I huset finns två avdelningar därför två proppskåp invändig båda försedda med jordfelsbrytare.installerade runt 2000.
 
Flytande nolla betyder att du har något glapp i din nolla eller Pen ledare så du kan få 400v i uttagen bakvägen.
 
Det kan vara en huvudsäkring som löst ut antingen bland dina mätarsäkringar eller tidigare i elnätet, inte så otroligt genom att du bytte en säkring till rummet. Skaffa säkringar av rätt typ, bryt huvudbrytaren och byt alla tre på en gång, har du något mätinstrument kan du göra lite mätningar för att ringa in felet men att byta säkringar kan vara ett bra första steg.

Och som tommib skriver kan det även vara ett mer allvarligt fel med glapp i nolledaren i en gemensam tidig punkt tex i mätarskåpet eller i anslutningarna till centralerna. Även att din huvudbrytare inte verkar kurant är skäl till att du tar hjälp med en översyn av elen. Men om du haft fel som löst ut en säkring pga kortslutning är det ganska troligt att du kommer vidare ett första steg med byte av huvudsäkringar.
 
Det måste vara det som hände, lamporna blev extremt ljusa, det var som stålkastare.

Hur kan det ha uppstått?

Är det fel i huset eller i det yttre proppskåpet?
 
Blev de så starka i ljus bör du direkt ta hjälp, då är det troliga glapp i någon överliggande nolla. Ligger delarna som har problem under en av dina centraler eller båda? Rör det bara en kan det tom vara en pol i JFB som har dålig kontakt, är det lika för båda ligger det tidigare i mätarskåp, kablar därifrån eller på leverantörens sida.

Märker du fortfarande av problemen?
 
Jag har haft en jour elektriker här nu 3 800 kr Phuuu

Det var något med glapp i 0 så det måste vara det ni skrev dte kunde vara.

Han menade dock att jordfelsbrytaren inte löser ut av dessa fel, konstigt tycker jag.

Den säkring jag bytte var inte till den första lampan det var långt senare när jag varit ute och kollat huvudsäkringarna och 5 lampor till slocknat.

Han sa inget om att byta till nya säkringar?

Hur tycker ni jag ska gå vidare med detta?
 
Då ska det förhoppningsvis vara åtgärdat och inget man ska behöva göra mer åt. Och JFB berörs inte av den typen fel så den ska inte lösa ut på grund av det. Är allt i drift är säkringarna ok inget du behöver göra där heller.

Vet du var glappet fanns?
 
Felet fanns i ett av proppskåpen i någon ingående ledning tror jag ...
men jag tycker att det fortfarande luktar från proppskåpet här inne, kan det fortfarande vara något som är överhettat?

Var kan felet ha uppstått, vems ansvar är det, jag tänker på kostnaden vem ska betala?
 
Fastighetsägaren är ansvarig för anläggningen, så du lär åka på att betala den där fakturan själv. Antagligen är det en elektriker som slarvat någon gång, men du kommer aldrig lyckas reda ut vem eller bevisa det.

Jag tycker mest du ska vara glad att det bara kostade ett par tusen. Just den här typen av fel kan lika gärna leda till att diverse elektronik brinner, eller i värsta fall att huset brinner.
 
O
Det är du som får stå för kalaset.
DU har ansvaret för din anläggning. Allting efter din elmätare är ditt ansvar.
 
Hur kommer det sig att högtalare och radio har gått sönder trots att de inte stod på de var endast inkopplade i golvuttaget?
 
De har gått sönder för de har fått en högre spänning till sig än vad de är gjorda för. Hur hög beror på vad som varit inkopplat (vad du haft i vägguttagen). Kort sagt bildas en krets mellan två av dina faser via nollskenan i din central. Dina apparater blir seriekopplade och därför kan spänningen variera.

Hoppas det förklarade något.
 
  • Gilla
Snoflinga och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.