Hej, i mitt nya byggprojekt har jag nu införskaffat ett fint hus på +200kvm. Huset har direktverkande el samt FTX. Ska nu uppdatera FTX till en Heru 160ec samt installera en luftvärmepump för att dra ner elförbrukningen från dryga 29.000 kwh. De konsulter och specialister jag pratat med - ingen av dem - har koll på kombinationen FTX och luftvärmepump. De har ingen erfarenhet, ingen tanke om smarthet eller ekonomi. Nu till min fråga - Är detta en dum lösning? Borde jag se över värmelösningen?
Tacksam för era smarta råd.

Följ mitt bygge här
http://www.byggaombloggen.com
 
Är det en Luft-Luft-värmepump du tänkt ha?

Nu är jag inte speciellt insatt inom området men jag skulle inte se några större problem med att kombinera dem?
Man kanske skulle behöva analysera hur luftflödet i huset kommer bli dock (så att varmluften från LLVPn inte går rakt ut i FTXen utan gärna får röra sig runt lite i huset först).
 
Det är en luft/luft jag tänkt mig. Aggregatets bästa placering är i trappan som är centrerad i huset. Värmen strålar på så sätt ned i undervåningen först och sedan tänkte jag att det skulle åka in i FTX för återvinning.Är det alltså bättre att den åker runt först innan den återvinns? Jag ska ta fram en ritning och markera in och utblås samt placering av LVP.
 
Ritning låter bra!

Jag tänkte mest så att FTXen utsug ligger precis bredvid värmepumpen.
 
Ska du ha 2 st luft/luft ? Om det går och ni renoverar huset försök dra in vattenburen värme via golv eller element och skaffa en luft/vattenpump istället. Jag har luft/luft och FTX, ingen behaglig värme med luftpumpen tyvärr, ska byta till vattenradiatorer under året.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.